stea kremlinRedactia ziarului moscovit „Novaya Gazeta” a pus mana pe un document elaborat de anturajul lui Putin între 4-15 februarie 2014, care prezenta un scenariu al crizei din Ucraina, potrivit declaratiilor redactorului-șef al „Novaya Gazeta” Dmitri Muratov, la radio „Ecoul Moscovei”.

Seful „Novaya Gazeta” sustine că scenariul prezentat in documentul Kremlinului a fost dezvoltat în perioada în care Viktor Ianukovici se afla încă la putere în Kiev, intre 4 şi 15 februarie 2014. Muratov este convins de autenticitatea documentului, sustinand ca unul dintre autorii acestuia este oligarhul Konstantin Malofeev (sponsor al separatismului din Donbas).

„Acesta este scenariul pregătit și creat înainte ca Viktor Ianukovici sa fie înlăturat de la putere”, – a spus Muratov.

În document se precizeaza că: „Rusia este obligată să intervină în problema integritatii teritoriale a Ucrainei, pentru că altfel risca să piardă nu numai piața ucraineană de energie, dar şi controlul  indirect asupra sistemului ucrainean de transport al gazelor”.

„Se va pune în pericol poziția Gazprom în Europa de Sud şi Centrală, fapt care va provoca pagube enorme pentru economia noastră”, – se arata in documentul Kremlinului, citat de Muratov.

Konstantin Malofeev

Konstantin Malofeev

 

„Evenimentele actuale de la Kiev – continua documentul – sugerează  faptul că prezența lui Ianukovici la putere ar putea înceta în orice moment. În aceste condiții – (…) – ar fi indicat sa jucam pe aspirațiile centrifugale ale diferitelor regiuni ale țării <…> cu obiectivul, într-o formă sau alta, sa inițiem alipirea regiunilor estice ale Ucrainei la Rusia. Regiunile dominante, în care trebuie sa depunem eforturi, sunt Crimeea și Harkov”, – citeaza Muratov din document.

După cum afirma jurnalistul, scenariul conține şi un plan al incitarii unui conflict armat in estul Ucrainei.

În plus, în mod clar apar în document şi principalele teze, asupra carora insistă în prezent Moscova.

„Prima – cererea privind federalizarea sau chiar de confederație, ca o garanție pentru aceste regiuni că in afacerile lor interne nu vor interveni forțe pro-occidentale și naționaliste” – este citat din document.

„Apoi, asigurarea unui rol independent (fata de Kiev) al regiunilor ucrainene din est și sud-est si aderarea la nivel regional la Uniunea vamală eurasiatica. Ulterior, „suveranizarea” regiunilor respective si unirea lor la Rusia, in calitate de unic garant al dezvoltării economice durabile și al stabilității sociale” – citeaza Muratov din scenariul Kremlinului, vechi de un an.

Reamintim, autorul documentului, Konstantin Malofeev a fost inclus pe lista de sancțiuni a UE. Totodata, împotriva acestuia în Ucraina a fost deschis un dosar penal, Malofeev fiind acuzat de finanțarea miscarii separatiste din Donbas.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Scenariul Kremlinului vizând Ucraina a ajuns în mâinile jurnaliştilor

  1. Diaconu Gabriel spune:

    Are mutra de prost malofeev asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top