omulet verdeFondul pentru Știinșă și Politică din Berlin (Stiftung Wissenschaft und Politik – SWP) a descris o situație ipotetică: moartea președintelui Nazarbaev duce la o ruptură în rândul elitei din Kazahstan și la o operațiune miliara a Rusiei pentru apărarea ”populației vorbitoare de limbă rusă”, scrie DW.

În cadrul proiectului „posibile surprize”, despre care DW a scris deja, experții institutului de cercetare SWP, care ofera consultanta Parlamentului si Guvernului german, dar si UE, NATO și ONU, au prezentat 11 scenarii cu privire la măsurile pe care Rusia ar putea sa le ia, teoretic, în viitorul apropiat în politica sa externă.

În prefața la volumul publicat la jumătatea lunii iulie, autorii subliniaza faptul că nu ofera previziuni, ci modeleaza posibilele evoluții pe baza variantelor tendințelor existente, pentru care politicienii din Germania și UE ar trebui să fie pregatiti. Autorul scenariului ipotetic al invaziei ruse in Kazahstan, cu o ulterioara destabilizare a situației din Tadjikistan, este Sebastian Schiek, expertul SWP pe Asia Centrală.

Victoria în alegeri a unui kazah naționalist carismatic

În scenariul său, el pleaca de la presupunerea că moartea subită a președintelui kazah Nursultan Nazarbaev survine în februarie 2021 (la varsta de 81 ani).

Sunt propuse următoarele ipoteze: o ruptură în elita kazaha nu îi va permite să numeasca un succesor acceptat de toti, iar Astana, sub presiune internațională, va trebui în cele din urmă, în luna iulie a aceluiași an, să organizeze alegeri prezidentiale.
Potrivit scenariului, acestea vor fi câștigate de „candidatul carismatic Mukhtar Kunanbay” (nume inventat), care a obtinut sprijin larg de la alegători pentru sloganurile sale „naționaliste, anti-ruse dar totodata și democratice” (pentru urechile occidentale). Ele permit suporterilor lui Kunanbay „să apară în ochii Occidentului ca o alternativă democratică autentică și să aibă un sprijin simbolic foarte puternic din partea comunității internaționale”.

Sebastian Schiek explică motivul pentru care elita kazaha nu se poate intelege. Criza economică din Rusia a dus la reducerea importanței sale pentru Asia Centrală, în timp ce activitatea Chinei în regiune a crescut, în special în sectorul energetic și bancar. Ca rezultat, cei din gruparea chineza sunt mai puternici financiar decât cei din cercul elitei pro-ruse.Astana moschee

Noua versiune a „omuletilor verzi”

Declinul influenței rusești asupra elitei se reflecta și in starea de spirit a populației, pentru care „devine din ce în ce mai evidenta contradicția integrarii cu Rusia”. Această integrare era promovata de Guvernul Republicii Kazahstan în principal pentru a asigura stabilitatea regimului, motiv pentru care se facea abstractie de neajunsurile sale economice, care afectau populația.

Prin urmare, Kunanbay câștiga alegerile prezidențiale, dar inca nu preia prerogativelede presedinte. Între timp, în mass-media rusă se desfasoara o campanie de propagandă puternică împotriva câștigătorului alegerilor. Ea seamănă frică în rândul locuitorilor vorbitori de limba rusă din nordul Kazahstanului. În acest context, Moscova declara în mod oficial ca va apăra populatia rusofona din Kazahstan și în paralel, în ultimele două luni, emite pe ascuns zeci de mii de pașapoarte rusești, care îi asigură legitimitate intențiilor sale.

Chiar a doua zi după alegeri, in 40 de raioane din nordul Kazahstanului, populate in mare parte cu etnici rusi, încep să acționeze „detasamente de auto-apărare”. În același timp, forțele speciale rusești aruncă pe aeroportul din Kustanai trupe speciale, concentreaza la granița ruso-kazaha armata și începe manevre la scară largă, cu scopul contracararii „patrunderii pe teritoriul rus, din Kazahstan”, a grupărilor teroriste.

În această situație, actualul președinte al Senatului, camera superioară a Parlamentului Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, în calitate de președinte interimar nu ia nicio măsură împotriva „unitatilor de auto-aparare”: armata kazaha rămâne în cazarme. Acest lucru crește în continuare numărul susținătorilor lui Kunanbay, care ies la demonstrații în masă și cer demisia guvernului …

Sprijinirea opoziției?

Pe fondul invaziei ruse din Kazahstan, încep demonstrații de masă în Tadjikistan. Ele sunt îndreptate nu numai împotriva prezenței militare ruse în țară, dar, în general, împotriva regimului de la Dușanbe, care este reprezentat ca o marionetă a Moscovei, care luptă împotriva Islamului în Asia Centrală. Acțiunile opoziției, care beneficiază de sprijin din partea unor grupuri islamiste străine, forțeaza guvernul să aduca din toata tara trupe in capitala, ceea ce duce la pierderea controlului militar asupra zonei montane din Badakhshan, districtul Rasht și la granița cu Afganistanul. Ca rezultat, Moscova trebuie să activeze trupele sale staționate la baza militară 201 din Tadjikistan, alimentand în continuare conflictul.rusi tadjikistan

În final, „Rusia ajunge sa se confrunte în două state vecine cu mișcări și ideologii anti-rusești”, spune autorul acestui scenariu ipotetic. El crede că divizarea elitei din Kazahstan și alegerile ca formă de luptă deschisă pentru putere nu ar trebui privite inițial ca un fenomen negativ. Cu toate acestea, expertul recomandă ca UE să respingă stereotipurile și să analizeze cu atenție cererile opoziției.

„Trebuie să ne întrebăm dacă aceste cereri urmăresc obiective reale și realiste, sau sunt doar sloganuri concepute pentru a mobiliza cât mai mulți susținători din țară și din străinătate”, – spune cercetatorul. El ne amintește: experiența „revoluțiilor colorate” arată că multe forțe presupus democratice care au primit sprijin din Occident, mai tarziu nu au fost în stare sa respecte promisiunile lor”.

Sebastian avertizează: „Dacă mișcările de opoziție din Asia Centrală vor avea o atitudine critică fata de Rusia, ar trebui să se țină seama de consecințele pe termen lung ale activităților lor pentru echilibrul forțelor din regiune”.

Trebuie recunoscut faptul că Rusia poate juca un rol stabilizator în regiune și să se încurajeze eforturile sale constructive, crede expertul SWP. El sugerează să se înceapă un dialog între statele din Asia Centrală, Rusia, China și UE privind asigurarea stabilitatii și securitatii de-a lungul noului Drum al Matasii și altor cai de transport in dezvoltare între China și Europa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Scenariul SWP: Un analist german despre invazia rusă în Kazahstan

 1. putin spune:

  Ce ne spune propaganda bolsevica. 🙂 🙂 🙂 Ca SUA a fost implicata in al doilea razboi mondial. :))))))))) razboi pe care l-au pornit Germania nazista si URSS-ul prin alianta, Pactul Ribbentrop Molotov, anexarea Basarabiei si Bucovinei, anexarea a unei jumatati de Polonie, cealalta fiind ocupata de Germania. In concluzie, propaganda bolsevica ii acuza pe ceilalti ca au luptat in razboaiele pornite de altii, adica de ei. Bravo! Iar informatia este luata de pe..un blog. Adica o persoana, ca si trolul nostru, scrie o informatie. Poate acea persoana este chiar troll-ul nostru, apoi o preia si o foloseste ca dovada! 🙂 Propaganda rusa nu are nevoie de istorie, de carti, de istorici, de sociologi, de dovezi, de documente… ea rescrie istoria, iar toti ceilalti ar trebui sa se informeze din…bloguri. Lipsa de cultura a trolisorilor nostri, si de rationament desigur, de aici apare, din informatiile pe care tot ei le scriu. Ca si SUA a fost implicata in anumite conflicte, e drept …si pe nedrept incepute. Propaganda rusa insa preiau totul ca pe un amalgam nedocumentat istoric si culmea, ii invinuieste pe ceilalti de milioanele de morti pe care ei insisi le-au provocat. Putem dezvolta in continuare primul razboi mondial, dar asta intr-un episod viitor.

 2. Catun spune:

  Papusa Cozubas, o crima nu justifica o alta crima. De ce oare voi trolii nu reusiti sa asimilati moralitatea? Sunteti prea spalati pe creier de propaganda?

 3. cozubas spune:

  Mai jos, se afla reprodus un calendar in care se arata cum an de an americanii au purtat războaie, calendarul dezvăluie ceva destul de interesant: de cand Statele Unite ale Americii a fost fondată în 1776, ea a fost în război timp de 214 ani din cei 235 de ani calendaristici. Cu alte cuvinte, au fost doar 21 de ani calendaristici în care SUA nu a purtat nici un război.

  America Has Been At War 93% of the Time – 222 Out of 239 Years – Since 1776

  Pentru a pune acest lucru în perspectivă:

  * Alege orice an incepand cu 1776 și vorbim de 91% șanse, ca America sa fi fost implicată într-un război în cursul anului calendaristic.

  * Nici un presedinte al Statelor Unite nu se califică cu adevărat ca un președinte al pacii. În schimb, toti președinți americani pot fi considerati din punct de vedere tehnic, „președinți de război.”

  * S.U.A. nu a a avut in istoria sa, un deceniu fără război.

  * Singura data cand Statele Unite au stat cinci ani fără război, a fost intre anii 1935-1940, adica în timpul perioadei de izolare datorata Marii Depresii Economice.

  * * *

  Aici este o descriere grafică a războaielor sustinute de SUA:

  Cu Rosu – Anii de razboi

  Cu Albastru- Anii de pace

  Razboaiele majore purtate de SUA intre 1776 si 2011

  1776 – American Revolutionary War, Chickamagua Wars, Second Cherokee War, Pennamite-Yankee War

  1777 – American Revolutionary War, Chickamauga Wars, Second Cherokee War, Pennamite-Yankee War

  1778 – American Revolutionary War, Chickamauga Wars, Pennamite-Yankee War

  1779 – American Revolutionary War, Chickamauga Wars, Pennamite-Yankee War

  1780 – American Revolutionary War, Chickamauga Wars, Pennamite-Yankee War

  1781 – American Revolutionary War, Chickamauga Wars, Pennamite-Yankee War

  1782 – American Revolutionary War, Chickamauga Wars, Pennamite-Yankee War

  1783 – American Revolutionary War, Chickamauga Wars, Pennamite-Yankee War

  1784 – Chickamauga Wars, Pennamite-Yankee War, Oconee War

  1785 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1786 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1787 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1788 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1789 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1790 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1791 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1792 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1793 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1794 – Chickamauga Wars, Northwest Indian War

  1795 – Northwest Indian War

  1796 – No major war

  1797 – No major war

  1798 – Quasi-War

  1799 – Quasi-War

  1800 – Quasi-War

  1801 – First Barbary War

  1802 – First Barbary War

  1803 – First Barbary War

  1804 – First Barbary War

  1805 – First Barbary War

  1806 – Sabine Expedition

  1807 – No major war

  1808 – No major war

  1809 – No major war

  1810 – U.S. occupies Spanish-held West Florida

  1811 – Tecumseh’s War

  1812 – War of 1812, Tecumseh’s War, Seminole Wars, U.S. occupies Spanish-held Amelia Island and other parts of East Florida

  1813 – War of 1812, Tecumseh’s War, Peoria War, Creek War, U.S. expands its territory in West Florida

  1814 – War of 1812, Creek War, U.S. expands its territory in Florida, Anti-piracy war

  1815 – War of 1812, Second Barbary War, Anti-piracy war

  1816 – First Seminole War, Anti-piracy war

  1817 – First Seminole War, Anti-piracy war

  1818 – First Seminole War, Anti-piracy war

  1819 – Yellowstone Expedition, Anti-piracy war

  1820 – Yellowstone Expedition, Anti-piracy war

  1821 – Anti-piracy war (see note above)

  1822 – Anti-piracy war (see note above)

  1823 – Anti-piracy war, Arikara War

  1824 – Anti-piracy war

  1825 – Yellowstone Expedition, Anti-piracy war

  1826 – No major war

  1827 – Winnebago War

  1828 – No major war

  1829 – No major war

  1830 – No major war

  1831 – Sac and Fox Indian War

  1832 – Black Hawk War

  1833 – Cherokee Indian War

  1834 – Cherokee Indian War, Pawnee Indian Territory Campaign

  1835 – Cherokee Indian War, Seminole Wars, Second Creek War

  1836 – Cherokee Indian War, Seminole Wars, Second Creek War, Missouri-Iowa Border War

  1837 – Cherokee Indian War, Seminole Wars, Second Creek War, Osage Indian War, Buckshot War

  1838 – Cherokee Indian War, Seminole Wars, Buckshot War, Heatherly Indian War

  1839 – Cherokee Indian War, Seminole Wars

  1840 – Seminole Wars, U.S. naval forces invade Fiji Islands

  1841 – Seminole Wars, U.S. naval forces invade McKean Island, Gilbert Islands, and Samoa

  1842 – Seminole Wars

  1843 – U.S. forces clash with Chinese, U.S. troops invade African coast

  1844 – Texas-Indian Wars

  1845 – Texas-Indian Wars

  1846 – Mexican-American War, Texas-Indian Wars

  1847 – Mexican-American War, Texas-Indian Wars

  1848 – Mexican-American War, Texas-Indian Wars, Cayuse War

  1849 – Texas-Indian Wars, Cayuse War, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians

  1850 – Texas-Indian Wars, Cayuse War, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Yuma War, California Indian Wars, Pitt River Expedition

  1851 – Texas-Indian Wars, Cayuse War, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, Yuma War, Utah Indian Wars, California Indian Wars

  1852 – Texas-Indian Wars, Cayuse War, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Yuma War, Utah Indian Wars, California Indian Wars

  1853 – Texas-Indian Wars, Cayuse War, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Yuma War, Utah Indian Wars, Walker War, California Indian Wars

  1854 – Texas-Indian Wars, Cayuse War, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians

  1855 – Seminole Wars, Texas-Indian Wars, Cayuse War, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Yakima War, Winnas Expedition, Klickitat War, Puget Sound War, Rogue River Wars, U.S. forces invade Fiji Islands and Uruguay

  1856 – Seminole Wars, Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, California Indian Wars, Puget Sound War, Rogue River Wars, Tintic War

  1857 – Seminole Wars, Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, California Indian Wars, Utah War, Conflict in Nicaragua

  1858 – Seminole Wars, Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Mohave War, California Indian Wars, Spokane-Coeur d’Alene-Paloos War, Utah War, U.S. forces invade Fiji Islands and Uruguay

  1859 Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, California Indian Wars, Pecos Expedition, Antelope Hills Expedition, Bear River Expedition, John Brown’s raid, U.S. forces launch attack against Paraguay, U.S. forces invade Mexico

  1860 – Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Paiute War, Kiowa-Comanche War

  1861 – American Civil War, Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Cheyenne Campaign

  1862 – American Civil War, Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Cheyenne Campaign, Dakota War of 1862,

  1863 – American Civil War, Texas-Indian Wars, Southwest Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Cheyenne Campaign, Colorado War, Goshute War

  1864 – American Civil War, Texas-Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Cheyenne Campaign, Colorado War, Snake War

  1865 – American Civil War, Texas-Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Colorado War, Snake War, Utah’s Black Hawk War

  1866 – Texas-Indian Wars, Navajo Wars, Apache Wars, California Indian Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Snake War, Utah’s Black Hawk War, Red Cloud’s War, Franklin County War, U.S. invades Mexico, Conflict with China

  1867 – Texas-Indian Wars, Long Walk of the Navajo, Apache Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Snake War, Utah’s Black Hawk War, Red Cloud’s War, Comanche Wars, Franklin County War, U.S. troops occupy Nicaragua and attack Taiwan

  1868 – Texas-Indian Wars, Long Walk of the Navajo, Apache Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Snake War, Utah’s Black Hawk War, Red Cloud’s War, Comanche Wars, Battle of Washita River, Franklin County War

  1869 – Texas-Indian Wars, Apache Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Utah’s Black Hawk War, Comanche Wars, Franklin County War

  1870 – Texas-Indian Wars, Apache Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Utah’s Black Hawk War, Comanche Wars, Franklin County War

  1871 – Texas-Indian Wars, Apache Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Utah’s Black Hawk War, Comanche Wars, Franklin County War, Kingsley Cave Massacre, U.S. forces invade Korea

  1872 – Texas-Indian Wars, Apache Wars, Utah’s Black Hawk War, Comanche Wars, Modoc War, Franklin County War

  1873 – Texas-Indian Wars, Comanche Wars, Modoc War, Apache Wars, Cypress Hills Massacre, U.S. forces invade Mexico

  1874 – Texas-Indian Wars, Comanche Wars, Red River War, Mason County War, U.S. forces invade Mexico

  1875 – Conflict in Mexico, Texas-Indian Wars, Comanche Wars, Eastern Nevada, Mason County War, Colfax County War, U.S. forces invade Mexico

  1876 – Texas-Indian Wars, Black Hills War, Mason County War, U.S. forces invade Mexico

  1877 – Texas-Indian Wars, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Black Hills War, Nez Perce War, Mason County War, Lincoln County War, San Elizario Salt War, U.S. forces invade Mexico

  1878 – Paiute Indian conflict, Bannock War, Cheyenne War, Lincoln County War, U.S. forces invade Mexico

  1879 – Cheyenne War, Sheepeater Indian War, White River War, U.S. forces invade Mexico

  1880 – U.S. forces invade Mexico

  1881 – U.S. forces invade Mexico

  1882 – U.S. forces invade Mexico

  1883 – U.S. forces invade Mexico

  1884 – U.S. forces invade Mexico

  1885 – Apache Wars, Eastern Nevada Expedition, U.S. forces invade Mexico

  1886 – Apache Wars, Pleasant Valley War, U.S. forces invade Mexico

  1887 – U.S. forces invade Mexico

  1888 – U.S. show of force against Haiti, U.S. forces invade Mexico

  1889 – U.S. forces invade Mexico

  1890 – Sioux Indian War, Skirmish between 1st Cavalry and Indians, Ghost Dance War, Wounded Knee, U.S. forces invade Mexico

  1891 – Sioux Indian War, Ghost Dance War, U.S. forces invade Mexico

  1892 – Johnson County War, U.S. forces invade Mexico

  1893 – U.S. forces invade Mexico and Hawaii

  1894 – U.S. forces invade Mexico

  1895 – U.S. forces invade Mexico, Bannock Indian Disturbances

  1896 – U.S. forces invade Mexico

  1897 – No major war

  1898 – Spanish-American War, Battle of Leech Lake, Chippewa Indian Disturbances

  1899 – Philippine-American War, Banana Wars

  1900 – Philippine-American War, Banana Wars

  1901 – Philippine-American War, Banana Wars

  1902 – Philippine-American War, Banana Wars

  1903 – Philippine-American War, Banana Wars

  1904 – Philippine-American War, Banana Wars

  1905 – Philippine-American War, Banana Wars

  1906 – Philippine-American War, Banana Wars

  1907 – Philippine-American War, Banana Wars

  1908 – Philippine-American War, Banana Wars

  1909 – Philippine-American War, Banana Wars

  1910 – Philippine-American War, Banana Wars

  1911 – Philippine-American War, Banana Wars

  1912 – Philippine-American War, Banana Wars

  1913 – Philippine-American War, Banana Wars, New Mexico Navajo War

  1914 – Banana Wars, U.S. invades Mexico

  1915 – Banana Wars, U.S. invades Mexico, Colorado Paiute War

  1916 – Banana Wars, U.S. invades Mexico

  1917 – Banana Wars, World War I, U.S. invades Mexico

  1918 – Banana Wars, World War I, U.S invades Mexico

  1919 – Banana Wars, U.S. invades Mexico

  1920 – Banana Wars

  1921 – Banana Wars

  1922 – Banana Wars

  1923 – Banana Wars, Posey War

  1924 – Banana Wars

  1925 – Banana Wars

  1926 – Banana Wars

  1927 – Banana Wars

  1928 – Banana Wars

  1930 – Banana Wars

  1931 – Banana Wars

  1932 – Banana Wars

  1933 – Banana Wars

  1934 – Banana Wars

  1935 – No major war

  1936 – No major war

  1937 – No major war

  1938 – No major war

  1939 – No major war

  1940 – No major war

  1941 – World War II

  1942 – World War II

  1943 – Wold War II

  1944 – World War II

  1945 – World War II

  1946 – Cold War (U.S. occupies the Philippines and South Korea)

  1947 – Cold War (U.S. occupies South Korea, U.S. forces land in Greece to fight Communists)

  1948 – Cold War (U.S. forces aid Chinese Nationalist Party against Communists)

  1949 – Cold War (U.S. forces aid Chinese Nationalist Party against Communists)

  1950 – Korean War, Jayuga Uprising

  1951 – Korean War

  1952 – Korean War

  1953 – Korean War

  1954 – Covert War in Guatemala

  1955 – Vietnam War

  1956 – Vietnam War

  1957 – Vietnam War

  1958 – Vietnam War

  1959 – Vietnam War, Conflict in Haiti

  1960 – Vietam War

  1961 – Vietnam War

  1962 – Vietnam War, Cold War (Cuban Missile Crisis; U.S. marines fight Communists in Thailand)

  1963 – Vietnam War

  1964 – Vietnam War

  1965 – Vietnam War, U.S. occupation of Dominican Republic

  1966 – Vietnam War, U.S. occupation of Dominican Republic

  1967 – Vietnam War

  1968 – Vietnam War

  1969 – Vietnam War

  1970 – Vietnam War

  1971 – Vietnam War

  1972 – Vietnam War

  1973 – Vietnam War, U.S. aids Israel in Yom Kippur War

  1974 – Vietnam War

  1975 – Vietnam War

  1976 – No major war

  1977 – No major war

  1978 – No major war

  1979 – Cold War (CIA proxy war in Afghanistan)

  1980 – Cold War (CIA proxy war in Afghanistan)

  1981 – Cold War (CIA proxy war in Afghanistan and Nicaragua), First Gulf of Sidra Incident

  1982 – Cold War (CIA proxy war in Afghanistan and Nicaragua), Conflict in Lebanon

  1983 – Cold War (Invasion of Grenada, CIA proxy war in Afghanistan and Nicaragua), Conflict in Lebanon

  1984 – Cold War (CIA proxy war in Afghanistan and Nicaragua), Conflict in Persian Gulf

  1985 – Cold War (CIA proxy war in Afghanistan and Nicaragua)

  1986 – Cold War (CIA proxy war in Afghanistan and Nicaragua)

  1987 – Conflict in Persian Gulf

  1988 – Conflict in Persian Gulf, U.S. occupation of Panama

  1989 – Second Gulf of Sidra Incident, U.S. occupation of Panama, Conflict in Philippines

  1990 – First Gulf War, U.S. occupation of Panama

  1991 – First Gulf War

  1992 – Conflict in Iraq

  1993 – Conflict in Iraq

  1994 – Conflict in Iraq, U.S. invades Haiti

  1995 – Conflict in Iraq, U.S. invades Haiti, NATO bombing of Bosnia and Herzegovina

  1996 – Conflict in Iraq

  1997 – No major war

  1998 – Bombing of Iraq, Missile strikes against Afghanistan and Sudan

  1999 – Kosovo War

  2000 – No major war

  2001 – War on Terror in Afghanistan

  2002 – War on Terror in Afghanistan and Yemen

  2003 – War on Terror in Afghanistan, and Iraq

  2004 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, and Yemen

  2005 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, and Yemen

  2006 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, and Yemen

  2007 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, Somalia, and Yemen

  2008 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, and Yemen

  2009 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, and Yemen

  2010 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, and Yemen

  2011 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Pakistan, Somalia, and Yemen; Conflict in Libya (Libyan Civil War)

  In majoritatea acestor razboaie SUA a fost in ofensiva. Ar mai putea fi adaugate si operatiunile CIA sub acoperiere, dar au fost lasate de-o parte.

  Hai sa vedem ce s-a intamplat incepand cu 2011:

  2012 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Somalia, Syria and Yemen

  2013 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Somalia, Syria and Yemen

  2014 – War on Terror in Afghanistan, Iraq, Somalia, Syria and Yemen; Civil War in Ukraine

  2015 – War on Terror in Somalia, Somalia, Syria and Yemen; Civil War in Ukraine

  Deci, putem adăuga inca 4 ani de război. Asta înseamnă că pentru 222 din 239 ani – sau 93% din timp – America a fost la război. (Putem subterfugiu cu cifrele exacte, dar procentul mare de timp în care America a fost la război este clar și inconfundabil.)

  Într-adevăr, cele mai multe dintre operațiunile militare lansate de la al doilea război mondial au fost lansate de către SUA

  Și cheltuielile militare americane sunt ai mari decat a restului lumii la un loc.

  Nu-i de mirare ca sondajele arată, că lumea consideră America ca fiind inamicul numarul 1 la adresa păcii. – infowars.com

 4. putin spune:

  Singurii care v-ati napustit peste Europa de est santeti voi rusii. Germanii nu si-ai falsificat istoria, dimpotriva, recunoasterea greselii e primul pas in a evita repetarea ei. Voi rusii in schimb, o falsificati si in ziua de astazi!

 5. yehudy spune:

  draga ivan, istoria ne invata ca rusia este agresorul net al istoriei 🙂
  draga ivan, cele 4 divizii de care faci vorbire sunt de fapt 4 batalioane, deci 4000 soldati NATO 🙂 draga ivan, daca lui putin ii tremura chilotii ca NATO a adus 4000 soldati la granita rusiei din doua una: sau putin este dus cu pluta pe valurile coruptie si se caca pe eli, sau armata rusa este dusa cu pluta pe valurile coruptiei si se caca pe ea 🙂
  draga ivane, sa ne amintim de cate ori a incalcat rusia dreptul international in europa:
  1. anexarea basarabiei in 1812
  2. atacarea poloniei in 1920
  3. atacarea poloniei in 1939 in alianta cu hitler si nazistii 🙂
  4. atacarea finlandei in noiembrie 1939
  5. anexarea lituaniei in 1940
  6. anexarea estoniei in 1940
  7. anexarea letoniei in 1940
  8. anexarea basarabiei in 1940
  9. anexarea bucovinei de nord in 1940
  9 bis. atacarea iranului in 1941
  10. ocuparea militara a ungariei in 1956
  11. ocuparea militara a cehoslovaciei in 1968
  12. atacarea afganistanului in 1979
  13. anexarea crimeii in 2014
  14. atacarea provinciilor din estul ucrainei in 2014

  draga ivan., singurul stat care are traditie istorica in incalcarea dreptuluin international este rusia 🙂 deci singurul stat cu traditii istorice teroriste este rusia 🙂
  draga ivan, singurul imperiu care exista acum in lume este rusia 🙂 in rusia sunt 22 de republici etnice, in rusia sunt recunoscute oficial 100 de limbi nationale 🙂
  dragaivan, in rusia sunt 100 de popoare care isi asteapta eliberarea 🙂
  draga ivan, singurii aliati ai rusiei sunt regimurile straine corupte sau partidele straine corupte 🙂
  draga ivan, singurii vostri aliati sunt cei pe care ii puteti cumpara, deci aliati de mucava 🙂

 6. Leo spune:

  Care invazxie mai tembelule ? si ce cauta procentele de rusi in tarile baltice ? ai dreaku carnati…

 7. cozubas spune:

  Dar de invazia germana in tarile baltice „ziaristul” german nu zice nimic? Ca trupele germane si NATO au napustit peste bietele tari si fac legea acolo in acest moment,tari care au un mare procent de rusi…

  • yehudy spune:

   draga ivan, cele 4 divizii de care faci vorbire sunt de fapt 4 batalioane, deci 4000 soldati NATO 🙂 draga ivan, daca lui putin ii tremura chilotii ca NATO a adus 4000 soldati la granita rusiei din doua una: sau putin este dus cu pluta pe valurile coruptie si se caca pe eli, sau armata rusa este dusa cu pluta pe valurile coruptiei si se caca pe ea 🙂
   draga ivane, sa ne amintim de cate ori in istoria apropiata a incalcat rusia dreptul international in europa:
   1. anexarea basarabiei in 1812
   2. atacarea poloniei in 1920
   3. atacarea poloniei in 1939 in alianta cu hitler si nazistii 🙂
   4. atacarea finlandei in noiembrie 1939
   5. anexarea lituaniei in 1940
   6. anexarea estoniei in 1940
   7. anexarea letoniei in 1940
   8. anexarea basarabiei in 1940
   9. anexarea bucovinei de nord in 1940
   9 bis. atacarea iranului in 1941
   10. ocuparea militara a ungariei in 1956
   11. ocuparea militara a cehoslovaciei in 1968
   12. atacarea afganistanului in 1979
   13. anexarea crimeii in 2014
   14. atacarea provinciilor din estul ucrainei in 2014

   draga ivan., singurul stat care are traditie istorica in incalcarea dreptuluin international este rusia 🙂 deci singurul stat cu traditii istorice teroriste este rusia 🙂
   draga ivan, singurul imperiu care exista acum in lume este rusia 🙂 in rusia sunt 22 de republici etnice, in rusia sunt recunoscute oficial 100 de limbi nationale 🙂
   dragaivan, in rusia sunt 100 de popoare care isi asteapta eliberarea 🙂
   draga ivan, singurii aliati ai rusiei sunt regimurile straine corupte sau partidele straine corupte 🙂
   draga ivan, singurii vostri aliati sunt cei pe care ii puteti cumpara, deci aliati de mucava 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top