spalare baniCea mai mare frauda bancara din istoria aşa-zisului CSI, cu un prejudiciu care depaseste PIB-ul mai multor ţări, este in prezent investigată în Rusia si Republica Moldova.

Reţeaua de infractori cu „gulere albe”, care a reusit sa „spele” în ultimii patru ani sume uriase de bani, implică zeci de bănci rusești, multe deja au licentele de functionare retrase, precum și bănci din Moldova și Letonia.

Operațiunile au fost efectuate pe teritoriul mai multor țări, însă partea pagubita pare a fi sistemul bancar din Rusia. În doar câțiva ani, din Rusia au fost scosi si spalati aproape 15 miliarde de euro (700 de miliarde de ruble).

Publicatia Vedomosti sustine ca „afacerea” a fost posibila din cauza unor decizii judecătorești falsificate ale instanțelor de judecată raionale din Republica Moldova.

Esența „schemei de tranzit al Republicii Moldova” funcţiona dupa cum urmează: companiile străine realizau acorduri de împrumut în favoarea unor companii rusești în valoare de sute de milioane de dolari. Aceste contracte fictive erau garantate de firme fantoma și cetateni din Republica Moldova, multi dintre acestia locuitori  saraci de la tara.

Publicatia Kommersant sustine, citandu-l pe șeful Curții Supreme de Justiție al Republicii Moldova, Mihai Poalelunga, ca se cunosc 33 de decizii judecătorești, dintre care 24 autentice și nouă contrafăcute. Recordul este detinut de Curtea Comercială din Moldova, judecătorii acesteia „au scris” trei sau patru decizii cu privire la transferul de fonduri în afara Republicii Moldova în valoare de 500 milioane de dolari fiecare.

Potrivit judecatorului Poalelunga, aceasta schema, utilizata între 2010-2013, era creata de cinci companii rusesti, inclusiv Moldinconbank din Republica Moldova (controlata de omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, aflat acum în Rusia).

spalare bani2Când venea scadenta datoriilor fictive, o companie britanica actiona la instanța de judecată din Republica Moldova împotriva debitorului său, un cetățean al Republicii Moldova sau firma fantoma. Cei din urma recunosteau pretențiile, care se ridicau la 500-800 de milioane de dolari.

Judecătorii din Republica Moldova emiteau titlurile de executare a datoriilor. Aceste ordine erau transmise la executorii judecătorești. Executorii judecătorești deschideau conturi bancare la filiala din Chișinău al Moldindconbank. La aceeași bancă erau deschise si conturile corespondente ale băncilor rusești care participau la schema de spalare de bani.

Avand la baza deciziile judecatoresti emise de instanta din Moldova, garantii impurmuturilor in valoare de sute de milioane de euro, firme din Rusia, transferau in conturile executorilor judecătorești de la Moldindconbank sumele impuse. Imediat banii erau convertiti într-o monedă străină și depozitati în conturi ale companiilor străine deschise la banca letonă Trasta Komercbanka.

În această schemă au fost implicate 19 bănci și aproximativ o sută de companii din Rusia, precum și mai mult de 20 de judecători din Republica Moldova.

Despre aceste tranzacții suspecte a scris şi Novaya Gazeta„, care mentiona ca in decursul a trei ani prin Moldova au fost spalati peste 18,5 miliarde de dolari (PIB-ul Moldovei în 2013 a fost de mai puțin de 8,5 miliarde dolari).

Companiile rusești implicate in schema de spalare de bani aveau conturi în bănci rusești precum  Rublevskiy”, Interkapitalbank”, Smartbank”, „Baltica„, Strategia”, Evropeiski Express„, „Ruski Zemelni Bank„, Tempbank”, Okski”. Toate aceste bănci au conturi corespondente la Moldindconbank SA, unele dintre acestea deja identificate in desfasurarea unor tranzacții suspecte.

Potrivit scrisorii șefului Serviciului de Informații Financiare din Republica Moldova adresata conducerii Departamentului F” de Securitate Economică și anticorupție de pe langa ministerului de Interne din Rusia, deciziile judecatoresti pe baza carora au fost transferate fonduri in strainatate au fost emise de 13  jdecatorii din Republica Moldova.

În scrisoare sunt enumerati și „campionii” din randul executorilor judecătorești implicati in transferurile ilegale de baniŞ : Svetlana Mocanu (10,7 miliarde de euro), Nikolae Zmeu – 1,01 miliarde de euro, Gheorghe Boțan, Nicolae Kilcik etc.

Fondurile erau transferate in conturile a 19 companii inregistrate în Marea Britanie, Noua Zeelandă, Belize și care aveau, de asemenea, conturi in Moldindconbank SA din MOldova și Trasta Komercbanka din Letonia.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top