Ministerul de Externe ungar nu va permite reducerea drepturilor maghiarilor din Transcarpaia, a declarat miercuri şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto, ca răspuns la comentarii făcute de politicieni ucraineni mai devreme în aceeaşi zi, notează MTI.

La o ședinta a guvernului ucrainean, care a avut loc miercuri, ministrul educaţiei din Ucraina, Lilia Grinevici, a declarat că reprezentantii minoritatii maghiare au refuzat consultarile cu guvernul de la Kiev, programate pentru miercuri. Totodata, ea a spus ca comentariile lui Szijjarto potrivit căruia Ucraina ar trebui să se abţină de la punerea în practică a noii legi a educaţiei până la consultări cu etnicii maghiari din Transcarpatia sunt „manipulatoare”.

La rândul său, ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov a descris remarcile lui Szijjarto ca „neruşinate şi inacceptabile”, iar cel de externe – Pavlo Klimkin (foto 2) –  a constatat: „Ce metamorfoză „- maghiarii ba cer consultari, ba renunta la ele. Citind concluziile Comisiei de la Veneția, maghiarii probabil confundă limba maghiară cu limba rusa – parca sunt diferite, sper că și abordările vor fi diferite”, a spus diplomatul.

Răspunsul lui Szijjarto a fost: „Nu putem fi convinşi să dăm înapoi nici cu şantaj şi nici cu comentarii abuzive”. El a cerut membrilor guvernului ucrainean să respecte dreptul internaţional şi „să înceteze să încerce să ia înapoi drepturile dobândite” de minoritatea etnică maghiară.

Maghiarii din Transcarpatia au dreptul la educaţie în limba lor maternă, aşa cum este stipulat în mai multe acorduri internaţionale, a adăugat el.

Guvernul ungar susţine toate formele de consultări între guvernul ucrainean şi maghiarii din Transcarpatia, dar discuţiile trebuie să se concentreze asupra problemelor reale şi drepturile etnicilor maghiari nu trebuie să fie reduse, a insistat şeful diplomaţiei ungare.

Comisia de la Veneția, printre altele, a recomandat asigurarea unui nivel suficient de educație în limbile oficiale ale UE pentru reprezentanții minorităților; să asigure o proporție suficientă de educație în limbile minorităților la nivel primar și secundar, pe lângă predarea în limba de stat; pentru a îmbunătăți calitatea predării limbii ucrainene ca limbă de stat; să permita școlilor private sa nu respecte noile cerințe prevazute de legea educatiei etc.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top