Scriitorii, publiciștii și jurnaliștii asociațiilor profesionale „Svobodnoe Slovo” (Cuvântul liber), „PEN-Moskva” și ”PEN Club Sankt-Petersburg” se opun proiectelor de legi privind insultarea autorităților și privind ”știrile false”, adoptate săptămâna trecută de către Duma de Stat a Rusiei.

Într-o declarație publicată pe site-ul Colta.ru, ei au caracterizat adoptarea legilor in cauza drept „instaurarea în țară a unui regim de cenzură directă”.

Legile adoptate pot fi considerate „represiuni de stat împotriva întregii comunități jurnalistice și literare”. Autorii declaratiei remarcă faptul că legile permit funcționarilor să interzică difuzarea informațiilor printr-o simplă decizie și sub pretexte arbitrare.

Autorii cer scriitorilor, jurnaliștilor, bloggerilor și editorilor să se opună deciziilor anticonstituționale ale organelor de stat și să utilizeze toate posibilitățile legale pentru a proteja dreptul rușilor la libertatea de exprimare.

109 personalitati din lumea literara au semnat declaratia. Printre semnatari se numără poeții Lev Rubinstein și Serghei Gandlevski, scriitorii Liudmila Ulițkaia, Maia Kucerskaia și Denis Dragunski, jurnaliștii Zoia Svetova, Serghei Parhomenko și Nikolai Kononov.

Proiectele privind răspunderea pentru atitudinea lipsita de respec față de autorități, simbolurile statului și ale societății și pedepsirea pentru difuzarea de ”știri false” au fost adoptate de Duma de Stat la 7 martie. Documentele trebuie încă aprobate de Consiliul Federației, după care să fie semnate de președinte.
Textele proiectelor au fost criticate de către activiștii pentru drepturile omului și jurnaliști. Ei au subliniat că adoptarea lor restricționează libertatea de exprimare, atragand atentia asupra ambiguitatii criteriilor de stabilire a categoriei de „stire falsa”. De asemenea, proiectele de legi au primit feedback negativ din partea mai multor departamente guvernamentale, însă guvernul le-a sprijinit în cele din urmă.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Scriitorii ruși acuză autoritățile de instaurarea regimului de „cenzură directă”

  1. Moarte FASCISTILOR spune:

    Referitor la cenzura… EXACT la fel este in toate tarile aflate sub papucul apasator al organizatiei criminale de agresiune numita NATO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top