VoinovichFaimosul scriitor rus Vladimir Voinovich, care a prezis în 1986, în romanul-distopie „Moscova 2042”, ca Rusia post-sovietica va fi condusa de un fost ofiter KGB care a lucrat în Germania, se așteaptă ca „politica reacționară a regimului Putin să se încheie cu un eșec total, și o sa apara o noua nevoie de perestroika”, potrivit unui interviu acordat de scriitor publicatiei The Daily Beast.

„Vin vremuri tulburi „, care destul de probabil se vor termina cu dezintegrarea Rusiei”, – spune Voinovich în interviu.

„Imbecilitatea presedintelui”

„Pana de curand am construit tot felul de scenarii foarte pesimiste, dar situația era foarte sumbra. După toate aceste evenimente recente – „Crimeea este a noastră”, Donbas și restul – am realizat că as putea din nou face profeţii”! – a remarcat Voinovich. „De fapt, am făcut o singura greșeală: am prezis că Putin va fi obligat să părăsească Kremlinul, dar el este încă la putere. In general, dupa un nou ciclu (de data aceasta nu dupa 70 ani, dar după o perioadă foarte scurtă), președintele și Duma de stat au ajuns intr-o starea de asemenea imbecilitate, ca în mod constant adopta măsuri care nu sunt numai inutile, ci și dăunătoare pentru Rusia „, – a adăugat el.

Potrivit lui Voinovich, „anexarea Crimeei într-o oarecare măsură a afectat Ucraina, dar a lovit mai puternic Rusia”. Ucraina a scăpat de o regiune care are nevoie de subvenții uriașe, și toată lumea simpatizeaza cu ucrainenii. Rusia insa a „mușcat mai mult decât poate mesteca”. Scriitorul a mai spus că estul Ucrainei subminează atat puterea Ucrainei, cat și a Rusiei”.

„In plus, intotdeauna actioneaza efectul pendulului, nu doar în Rusia” – a continuat scriitorul. Sub Gorbaciov și Elțîn, pendulul a fost deviat într-o parte. „Acum, Putin l-a împins foarte departe, și mișcarea în direcția opusă este inevitabilă”, – a spus Voinovich.

Crimeea e a nostraScriitorul nu crede că refuzul Rusiei de a urma un curs democratic era inevitabil. El crede că prețurile ridicate ale petrolului ar fi permis să se facă orice in Rusia, inclusiv consolidarea democrației. „Putin a avut o perioada cu noroc și el a folosit-o în stilul KGB. A demonstrat astfel ca este mai degraba un KGB-ist şiret, decat un om de stat înțelept”, – a mai spus Voinovich.

Putin s-a băgat singur la colţ”

Vorbind despre Putin, scriitorul a menționat ca: „El s-a bagat singur la colț. A comis atât de multe păcate și crime ca acum nu are alta solutie decat să se mențină la putere cu orice pret. Nu contează în ce fel el va părăsi postul, dar politicile sale cu siguranță ca vor fi condamnate și toata vina va fi aruncata pe el, așa cum el da vina acum pe Elțîn”.

Voinovich nu este intimidat de cele 86 la sută rating de popularitate al președintelui rus: „Noi știm că dragostea maselor este nestatornica, va dispărea ca un balon de sapun și foarte curând”.

Scriitorul consideră că Occidentul exagereaza natura sinistra a Rusiei: „.. Majoritatea analiștilor contemporani din Occident nu îşi pot imagina că Rusia se poate schimba…”

„Atunci cand in Japonia a fost schimbare de regim, s-au schimbat şi japonezii. Si rusii se pot schimba…Astăzi, suntem la un pas de o situatie neclara, totul se va termina cu un dezastru, sau oamenii vor prelua puterea”, – a spus el.Putin

Potrivit acestuia, Rusia va avea în curând o nouă șansă de a se apropia de Occident si democrație. „Dacă acest lucru se întâmplă, Occidentul va trebui sa-i acorde un sprijin inteligent” – sfătuiește Voinovich.

Despre dezintegrarea Rusiei în „parti mai mici decât Ucraina”, Voinovich a prezis inca din septembrie 2014. Scriitorul a descris conflictul din Ucraina ca fiind un „război civil tardiv”:… „Faptul că Uniunea Sovietică s-a prabusit în pace, a fost ciudat și chiar nefiresc – un astfel de imperiu sa se prăbușeasca fără șocuri… Ceea ce se întâmplă astăzi în Donbas este o răzbunare sovieto-comunista. Cei care pledeaza pentru Novorossia, în esență, vor intoarcerea la regimul sovietic. Și ceea ce face Ucraina este doar sa scape de ideologia sovietică. Iar faptul că monumentele lui Lenin sunt daramate in Ucraina, este un lucru foarte bun. Unii spun ca e vandalism, eu insa cred că vandalism a fost sa „torni” peste tot idoli comunisti de beton si piatră”.

Nu mai putem miza pe bunul simț al lui Putin, declara atunci Voinovich, ci doar pe frica.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Scriitorul „profet” face noi previziuni despre regimul lui Putin

  1. unul spune:

    Adi Aro dispari in lumea ta rusnac postac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top