Stagnare, oboseala, teama isterica față de opozitie – intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt, scriitorul rus Vladimir Sorokin compara epoca lui Putin cu ultimii ani ai URSS.

„În Rusia astăzi domină stagnarea, țara este ca o mașină, blocată în mlaștină, roțile se rotesc pe loc, aruncând noroi în toate părțile. Dar cât va continua asta, nimeni nu știe. Rusia este o țară imprevizibilă. Atmosfera amintește anii 1983-1984 – situație economică dificilă, toată lumea este obosită de cei aflați la putere. Nici atunci nimănui nu-i trecea prin cap ce schimbări radicale vor avea loc peste doi sau trei ani”, spune Vladimir Sorokin.

„Cercurile de guvernământ fac totul pentru a-și intimida oponenții. Există un fel de paranoia a celor care se află la putere, o teamă isterică fața de orice opoziție”, a spus el. Pe de altă parte, oboseala populației este în continuă creștere.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului dacă Occidentul procedeaza corect cu Putin, impunand sancțiuni din cauza războiului din Ucraina, Vladimir Sorokin a subliniat că „situația de astăzi este aceeași ca la începutul anilor 1980, după ce trupele sovietice au invadat Afganistanul. Atitudinea față de Occident este extrem de proastă: Putin și oamenii săi se află într-o situație care în șahul se numește zugzwang: o poziție proastă și orice mutare o face și mai proastă. Occidnetul a avut nevoie de 15 ani pentru a înțelege ce fel de putere este. Dar acum a înțeles“.

Vorbind despre rolul său în societatea rusa, scriitorul a spus ca: „Până acum, nu mă deranjează în viață și în muncă, dar orice este posibil. Înca din perioada sovietică, în timpul confruntării mele cu KGB, mi-am dat seama că, în calitate de scriitor ai doar două posibilități: fie scrii, fie îți este frică și atunci nu ar trebui să scrii, dacă scrii, atunci nu trebuie să-ți fie frică.

„Putin speculeaza nostalgia pentru epoca sovietică: Trump este un prototip al unui tip alb dur, imaginea ideală a anilor 1950 și 1960, epoca de aur a Americii. Putin prezintă populației mituri vechi în ambalaje noi. Ambii manipuleaza părțile întunecate ale conștiinței colective”, crede scriitorul.

„Cred că Europa are o fundație foarte puternica în etica creștină, care s-a format în sute de ani. Această temelie puternică nu este atât de ușor de distrus. Prin „etica creștină” înțeleg relațiile dintre oameni, și aici puține s-au schimbat – spre deosebire de economie. Rusia se situează în spatele Europei cu o sută de ani. Secolul al XX-lea a încercat să distrugă tot ceea ce este omenesc, mila, religia. S-a dorit ca oamenii sa devina mașini. Deși acest lucru nu a izbutit complet, diferența față de restul Europei este de aproximativ un secol”, a subliniat Vladimir Sorokin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Scriitorul Vladimir Sorokin: ”Rusia rămâne în urma Europei cu 100 de ani”

  1. bogdan spune:

    Este milos cu doar 100 de ani … Ei in realitate sunt cu jumatate de mileniu in urma…doar imaginea aparenta arata un secol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top