savcenko2Un an în urmă, pe 17 iunie a fost capturata pilotul ucrainean Nadejda Savcenko. Ea fost scoasa cu forta din Ucraina, iar autoritatile ruse nu doar ca au aruncat-o după gratii, dar i-au adus si acuzații absurde, inclusiv cea privind „trecerea ilegală a frontierei”.

Iata ca se face un an de cand comunitatea internațională încearca sa elibereze toti prizonierii și ostaticii ucraineni, inclusiv sa obtina libertate pentru Nadia Savcenko, care a devenit un simbol al luptei ucrainenilor aflati în captivitatea rusă.

Redam mai jos scrisoarea deschisa adresata Nadei Savcenko de ministrului de externe al Marii Britanii David Lidington.

* * * * *

Doamnă Savcenko!
A trecut un an de când ati fost retinuta și transportata ilegal peste graniță în Rusia. Fiind detinuta de 12 luni, ați arătat mult curaj și tărie.

Cu opt sute de ani în urmă, țara mea s-a angajat pe calea statului de drept. În ciuda faptului că Magna Carta a fost adoptată în 1215, unul din principiile sale este actual în acest moment, şi anume ca nimeni nu poate fi arestat sau deținut fara temei.
Această idee se reflectă în Constituția Rusiei. Este prezenta in legislația privind protecția drepturilor omului în întreaga lume, este respectata de organizațiile internaționale, inclusiv de Rusia.

În timp ce vă aflați în închisoare, războiul din țara dumneavoastră continuă.
Rusia este semnatară a Acordului de la Minsk, menit sa puna capăt conflictului. La începutul acestei luni, într-un interviu acordat unui ziar italian, președintele Putin a declarat că acordurile de la Minsk trebuie puse în aplicare. Probabil ca stiti că acordurile de la Minsk prevăd „eliberarea tuturor ostaticilor și schimbul de persoane deținute în mod ilegal”.
În acest sens, guvernul britanic solicită Rusiei să-și onoreze obligațiile și angajamentele sale internaționale în conformitate cu Constituția rusă, și să va elibereze imediat.
Dna Savcenko, rezistati datorită fermitatii si a curajului dvs. incredibil. Vom continua să insistăm asupra eliberarii imediate a dumneavoastra.

Cu stima,
David Lidington,
Ministrul Afacerilor Europene, Ministerul Afacerilor Externe

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top