Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, îl avertizează pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împotriva ”amestecului în problemele bisericii ucrainene”, precum și în Macedonia și Muntenegru.

Într-o scrisoare către Bartolomeu, Ireneu susține că numai Biserica Ortodoxă Rusă are drept canonic și istoric la organizarea bisericească în Ucraina.

Extrase din scrisoarea lui Ireneu au fost publicate agenția religioasă greacă „Romfea” și distribuite de alte media.

Motivul pentru trimiterea acestei scrisori patriarhului sârb spune ca aeste „grija Bisericii Ortodoxe Sârbe față de unitatea Bisericii Ortodoxe“, după intervenția Patriarhiei Ecumenice in Ucraina, cu posibilitatea acordarii Tomosului privind autocefalia catre biserica locală.

Ireneu declară că „erezia etnofiletismului” este un mare rău al Ortodoxiei moderne.

Potrivit lui Ireneu, Patriarhia Ecumenică, intervenind în treburile Bisericii din Ucraina „împotriva voinței Bisericii Ortodoxe Ruse“, introduce noi parametri și o „activitate distructivă“ în Ortodoxie – și afirma ca există planuri similare pentru „Biserica Ortodoxă Macedoneană“.

Despre autocefalia Bisericii din Ucraina patriarhul sârb spune ca este ”foarte riscantă, chiar catastrofala“ pentru unitatea Sfintei Ortodoxii, iar Biserica Ortodoxa a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev o catalogheaza drept ”schismatica”.

O astfel de decizie, în opinia patriarhului, va însemna și o atitudine nefrățească față de Biserica Rusă.

Ireneu pune semnul egalitatii intre „liderii schismei din Muntenegru și Ucraina” și consideră că, la fel ca în Macedonia, „situația din Muntenegru este legată de Ucraina”.

Mass-media macedoneană comenteaza că „prin textul scrisorii sale scandaloase, patriarhul sârb s-a plasat in pozitia de judecator al Patriarhului Ecumenic”.

Amintim ca, astazi, 31 august, este planificată vizita Patriarhului rus Kirill la Istanbul. El are planificata o întâlnire cu Bartolomeu și cu „organele competente ale Bisericii Mame în chestiuni de interes reciproc”.

Pe 1-3 septembrie, la Patriarhia Ecumenică este deja programat sa aiba loc un Synaxis, o întâlnire a tuturor episcopilor Bisericii. Înainte de asta va avea loc sesiunea ordinară a Sfântului Sinod al Patriarhiei.

Potrivit unor analiști religioși, Sinodul și Synaxis vor lua în dezbatere „chestiunea ucraineană”, așa-numita problema a tomosului de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainene.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Scrisoare scandaloasă a Patriarhului Serbiei. Ce îi cere Patriarhului Ecumenic Bartolomeu?

  1. bogdan spune:

    Godak sarb cu sutana satanica !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top