joe BergantinoJurnalistul american Joe Bergantino, care a fost retinut pe 16 octombrie la Sankt-Petersburg de catre agentii Serviciului Federal de Migrație, a trimis o scrisoare în atentia președintelui rus Vladimir Putin.

În Mesajul postat pe site-ul New England Center for Investigative Reporting,
Bergantino este convins blocarea unui worshop pentru jurnalisti de catre serviciul de migrație a fost un mesaj pentru jurnaliștii ruși (să-şi cunoască locul„) și Guvernul SUA, cel care a finantat workshopul.

Redam scrisoarea:

„Stimate domnule Putin,

Chiar era necesar sa redati o scenă dintr-un vechi si obosot film despre războiul rece?

Mă refer la ziua de joi dimineață, când guvernul dvs a trimis cel puțin șase  agenți în materie de imigrație pentru a perturba un workshop despre investigatiile jurnalistice organizat la un hotel în orașul dvs St Petersburg. Printre subiectele noastre subversive” figurau punctele: cum fii echitabil și echilibrat, etic și aprofundat, modul de utilizare a datelor pentru mai multa precizie și exactitate etc.

Asta este ceea ce eu in calitate de director executiv al New England Center for Investigative Reporting am predat jurnaliștilor din China, Serbia, Vietnam și alte țări, fără vreo întrerupere din partea agențiilor guvernamentale. De fapt, 14 jurnaliști aflati în sala hotelului din St Petersburg erau acolo pentru ca voiau sa învețe. În schimb, ei au fost destinatarii unui mesaj nu așa de subtil despre putere și intimidare, și un memento al obstacolelor cu care se vor confrunta cat timp tu ești șeful.

Un alt mesaj era, evident, pentru guvernul SUA. Departamentul de Stat a finantat workshopul cu un grant de la Universitatea Carolina de Sud. Colegul meu de acolo, Randy Covington, a fost moderatorul atelierului. Eu eram  prezentator principal.

Agenți tai au început ancheta lor cu o simpla cerere: pașapoarte dvs., vă rugăm„. Aceasta a fost urmată de o oră de întrebări într-o sală de ședințe de la hotel. Am fost înconjurat de agentii de imigrație imbracati în jachete de piele și blugi cate unul de fiecare parte și alti doi în picioare langa ușă. Din cand cand „crăpau” câte un zâmbet. Unul chiar şi-a cerut scuze pentru deranj.

Dar in fata mea, la masă, erau doi care păreau să fie responsabilii: un tânăr cu o haină elegantă și o femeie imbracata intr-un costum semnat de un designer celebru și cu cizme scumpe cu o privire rece, aproape o caricatură a unui spion de serial. Ei nu au spus niciun cuvânt. Cei „gatiti” sunt o versiune a KGB-ului?

Ceilalți agenți ma presărau cu întrebări. De ce ești în Rusia? Ce faci aici? De ce conduci workshopul? Și apoi ordinul: Scrie-ti declarația, semnați-o, și vă vom lăsa să plecati„. Am făcut-o, dar după cinci minute, în sala de conferințe a workshopului, vine scena a doua a filmului despre războiul rece.

Agenții ne întrerupt din nou. Trebuie să vii cu noi„, au poruncit în limba rusăMuzica amuteste, suntem bagati intr-un van si plimbati in centrul orasului. Am fost ținuti timp de trei ore la serviciul de imigrare, înainte de a fi transportati la o instanță de judecata districtuală.

În interesul corectitudinii, ar trebui să rețineți serviciul dvs de imigrare a postat numele noastre și acuzațiile împotriva noastră pe site-ul său în timp ce eram reținuți. Puteți fi transparent atunci când vreti si să trimiteți un mesaj, care în acest caz a fost „Le aratam noi americanilor cine-i șeful.”

Și când o echipă de televiziune rusa a sosit pe neașteptate la noi pentru interviu, agenți tai ne-au oferit ceai și prajituri. Dar aceiași agenții au încercat să ne convingă să semnam o declarație recunoscând că am încălcat legile de imigrare fiind prezenti în Rusia pentru a conduce un workshop. Am refuzat să semnam.

Călătoria la tribunal a fost una scurtă, dar tulburătoare. Am fost, pentru prima dată in tot calvarul acesta, separati de foarte utilul personal vorbitor de limbă rusă de la Consulatul SUA din Sankt Petersburg. În dubă, eram doar eu si  Randy și mai multi agenții de-ai tai.  Speram acest moment ca agenții tai sa ne spuna adevărul despre destinația noastră.

În momentul în care am intrat în sala de judecată, după o orădouă de așteptare, ne-am dat seama ca in sistemul tau nu suntem nevinovati până la proba contrarie. Judecătorul, o femeie de vârstă mijlocie, cu ton strident, a precizat că a decis deja soarta noastră înainte de a ne spune vreun cuvânt.

Dar noi au avut posibilitatea sa depunem mărturie, nu am intenționat să încalcam legea rusa și Ambasada SUA de la Moscova ne-a informat că o viza  „targeted turismeste tot de ce avem nevoie pentru a sustine un workshop în țara ta. Și Randy a explicat judecătorului a fost în Rusia în urmă cu doar trei luni cu o viză similară pentru sustinerea unui atelier de social media, fără sa aiba vreo problema. Nimic din toate acestea nu au contat.

Judecătorul ne-a declarat pe amândoi vinovați de încălcarea legilor privind imigrația din Rusia. Am fost ușurati să aflam că pedeapsa este una administrativa și nu penala. Condamnarea finala un avertisment cu recomandarea sa nu mai facem asta din nou, și să parasim țara cu zborul programat.

Permiteți-mi să repet întrebarea, domnule Putin: Chiar a fost necesar tot acest lucru? Este clar te bucuri de joc rolul unui tip dur pe scena mondială și poporul rus susține cu o majoritate covarsitoare mesajul tau pentru restul lumii: Rusia este puternica și îşi va exercita puterea asa cum crede ea de cuviinta.

Dar lasă-mă să spun ceva personal.

Fac parte dintr-o generație de americani care au crescut cu frica unul dintre liderii imprevizibili ai țării tale va apăsa pe butonul roșu și va face lumea țăndări. Ne-am gândit prematur ca acest lucru s-a terminat odata cu prabusirea URSS și o noua Rusie a apărut. Dar acum, mulți în țara mea spun despre Rusia un vechi cliseu: o dată bătăuș, mereu bătăuș. Și tie pare sa-ti placa așa.

Ce a facut guvernul tau  este sa provoace reacția puternică în comunitatea de jurnalism la nivel global. Colegul meu Dave Kaplan, care conduce Global Investigative Journalism Network, a declarat ca blocarea workshopului nostru a fost scandaloasa”.

Se pare autoritățile ruse au intenția sa trimita un mesaj. Ei nu doresc ONG-uri străine care sa vorbeasca despre modul in care trebuie sa se scrie despre corupție și abuzul de putere„, a declarat unul dintre reporterii centrului nostru.

Drew Sullivan, co-fondator al  Organized Crime and Corruption Reporting Project din Saraievo, care face training de jurnalism de investigație în întreaga lume, nu a fost surprins de ceea ce s-a întâmplat. El spune ca experienta noastra face parte dintr-un trend ascendent” și Rusia și fostele țări sovietice sunt unele dintre cele mai proaste locuri pentru traninguri in domeniul jurnalismului.

Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul este chiar mai îngrijorat:

Aceasta [retinere] este într-adevăr profund diferita și incredibil de tragica. [Aceasta arată] cum guvernul lui Putin încearcă să taie accesul societății ruse la lumea exterioară. Acesta este doar un alt exemplu al acestui lucru.

Joci în mod clar rolul unui bătăuș dur. Înlături libertatea presei și faci orice vrei, deoarece nimeni nu te trage la răspundere. Este ușor sa fii lider” atunci când toti cei care îndrăznesc să pună la îndoială autoritatea ta se confrunta cu intimidare și pedepse.

Unul dintre cei mai apropiați prieteni ai mei de aici din Boston a investit milioane în țara ta și laudă priceperea ta economica. Dar un lider adevărat acceptă de multe ori fără tragere de inimă provocarea privind controlul puterii sale. De fapt, crezi sau nu, unii insista ca acest lucru fac de fapt ca un lider sa fie puternic. Nu, tu, domnule Putin!

Ai obtinut ceva din inchiderea unui atelier destinat să ajute jurnaliștii din țara ta sa faca jurnalism profesionist? Permite-mi să răspund tot eu la această întrebare. Cu siguranță a făcut. Aceasta a fost una dintr-o serie de acțiuni care dezvăluie lumii exact cine esti.”

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top