insurgentsÎntr-un bar din centrul orasului Kiev, disidentul si fugarul rus de 32 de ani Andrei Kuznetov se apleacă usor si spune, „aș putea să vă spun ceva ce i-ar soca pe americani”, – își incepe articolul publicat in Newsweek, Nolan Peterson, corespondent al The Daily Signal.

„In Rusia, mulți oameni sunt condusi ca vitele” – continuă Kuznetov. „El vorbeste afisand constant un suras, gesticuland și făcând pauze de efect, ca un politician care isi rosteste discursul electoral” – scrie Peterson.

„Noi suntem ”Ceilalti rusi”, – spune el. Rusia are nevoie de o forță reală, puternica care ar putea sa se opuna regimului lui Putin. În Rusia sunt oameni care susțin mișcarea de opoziție, dar nu există un lider care să-i uneasca”.

Kuznetov locuiește la Kiev de nouă luni. El afirma ca vrea să creeze ceea ce el numește „Armata Insurgenta Rusă”. El speră să înfranga persecuțiile aparent insurmontabile ale Kremlinului împotriva disidenței interne – sa unifice opozitia rusa refugiata în Ucraina și în Europa de Est si sa deschida calea pentru o mișcare de opoziție legitima, care se se intoarcă in Rusia pentru răsturnarea președintelui Vladimir Putin.

Rusul afirma că uciderea lui Boris Nemțov a fost o lovitură pentru mișcarea de opoziție. „Dar el a pus la îndoială reputația lui Nemțov de reformator autentic, deoarece el a fost în relații strânse cu Kremlinul” – scrie jurnalistul.

maidan20După revoluția din februarie 2014, din Ucraina, Kuznetov a creat o pagina pe rețeaua socială „VKontakte” unde posta materiale care expuneau operațiunile sub acoperire ale Rusiei în Ucraina. El contesta în mod deschis legitimitatea „regimului Putin”.

„Kuznetov spune ca după ce pagina sa a câștigat popularitate, FSB l-a luat în vizor. El personal și vecinii săi au fost interogati, iar casa sa pusa sub permanenta supraveghere” – se arata in articol.

Ca rezultat, pagina sa VKontakte a fost blocata. Dar Kuznetov nu s-a lasat si a creat o pagină similara pe „Facebook”, care a adunat rapid 40 de mii de like-uri.

Potrivit autorului, povestea lui Kuznetov reflectă persecutia opiniei neconforme cu cea oficiala in Rusia. Kremlinul numește acest tip de persecutie parte a unei strategii de combatere a extremismului.

„În august 2014, abuzurile FSB l-au obligat pe Kuznetov sa fuga in Ucraina. Decizia sa a revoltat familia, iar mulți prieteni l-au declarat trădător și „marionetă a CIA”.

Putin se bucura de popularitate în Rusia, dar Kuznetov spune că există o nemulțumire care mocneste. „Majoritatea oamenilor cred la fel ca mine, ca daca ar aparea cineva care sa uneasca opozitia, sitiatia poate fi schimbata” – a spus el.

„Deși intențiile sale sunt in general politice, scopul sau este sa uneasca sub acelasi steag pe toti rusii care luptă pentru Ucraina împotriva forțelor ruso-separatiste combinate” – spune autorul.

Date fiabile cu privire la numărul de ruși care lupta de partea Ucrainei nu exista. Purtatorul de cuvant al Regimentului „Azov” sustine că mai mult de 30 din cei 1.400 de combatanti ai regimentului sunt transfugi rusi.

soldati ucrPotrivit expertului polonez Casper Renkavek, de partea Ucrainei lupta între 100-300 luptători din diferite țări. Unii sunt militari bine instruiți: membri ai fostelor comandouri cu experienta de luptă în Irak și Afganistan (veniti din țări precum SUA, Franța și Georgia), precum și militari cu experiență de luptă din Legiunea Străină franceză.

Kuznetsov a refuzat sa spuna câți membri ai noii armate a recrutat pana in prezent, dar a spus că grupul său este în „creștere rapidă” și include un recrutor la Moscova.

„Una dintre ideile care îi uneste pe transfugii ruși care luptă în Ucraina este speranța că generația post-sovietica din Rusia, care a avut contact cu Occidentul, în cele din urmă va arunca la cos trecutul comunist al Rusiei și va cere reforme politice și economice”, – spune autorul.

„Kuznetov afirma ca până in prezent nu a fost contactat de CIA sau alte servicii de informații occidentale, dar spune că se afla in contact permanent cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)”, – scrie autorul.

„Suntem deseori denumiti marionetele CIA, asa ca de ce sa nu ne comportam conform ”reputației”, spune Kuznetov. Și ca să fiu sincer, fără sprijin internațional nu vad cum vom putea reusi”.

Când a fost întrebat dacă se va intoarce în Rusia, Kuznetov a raspuns: „Cu siguranță ca acum nu pot, mai ales după ce am început să vorbesc la Kiev…mă voi întoarce în Rusia doar pe un tanc NATO”, a incheiat cu un zambet disidentul rus.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top