TbilisiDemisia bruscă a mai multor miniștri din Guvernul Georgiei a fost, practic, semnatura pe certificatul de naştere al unei crize politice în aceasta republica caucaziana. Criza a stârnit îngrijorare în randul înalților oficiali ai UE, care se tem vectorul țării se poate schimba de la Vest spre Nord, potrivit The Wall Street Journal.

Pe 4 noiembrie, prin decret al premierului Georgiei Irakli Garibashvili a fost demis ministrul apărării, Irakli Alasania. Apoi si-au depus demisiile ministrul de externe Maya Panjikidze si patru dintre adjunctii sai. Ulterior a venit demisia ambasadorul țării la NATO Levan Dolidze și al ministrul integrarii europene Alexi Petriashvili.

Anterior, Alasania a declarat că partidul său Democrații Liberi” iese din coaliția de guvernare „Visul Georgiei. Hatuna Samnidze, liderul Partidului Republican, de asemenea parte din coaliție, la rândul său a anuntat republicanii vor lucra cu guvernul doar tematic pe probleme specifice”, ceea ce inseamna ruperea practica a coalitiei de guevrnamant. Prăbușirea acesteia va lipsi guvernul de sprijin parlamentar.

Miniștrii demisionari au declarat premierul Irakli Garibashvili se opune integrarii europene, insa acesta a negat aceste acuzatii.

Potrivit WSJ, oficialii UE se tem că această criză politică ar putea prevesti o incetinire sau chiar blocare a avansarii țării spre Europa.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei Linas Linkevičius este îngrijorat de faptul mulți dintre oficialii proeuropeni ai guvernului îl părăsesc.

georgiaLa rândul său, Carl Bildt, fostul ministru de externe al Suediei şi unul dintre principalii arhitecți ai politicii extinderii spre est a UE, crede Rusia nu este direct responsabila de noua turnura in politica de la Tbilisi, dar nu există nicio îndoială că ceea ce se întâmplă este in favoarea Kremlinului.

În Occident se tem că urmarirea penala împotriva fostului președinte pro-occidental Mihail Saakașvili este motivată politic. Deși premierul  Garibashvili susține că Georgia își menține angajamentul pentru calea occidentală de dezvoltare, Saakașvili a declarat guvernul georgian este în prezent controlat de oligarhi ruși și persecută adversarii săi politici.

Am avertizat în repetate rânduri prietenii noștri occidentali că acest lucru se va întâmpla„, a spus Saakașvili.

În ciuda preocuparii Occidentului cu privire la posibila „razgandire” a Georgiei, dupa modelul Ucrainei lui Ianukovici, miercuri seara, președintele tarii Giorgi Margvelașvili a cerut guvernului să ia în considerare problema punerii în aplicare a acordului de asociere cu UE și a pachetului de masuri privind apropierea de NATO.

pres Georgiei Margvelashvili

Giorgi Margvelașvili

Kommersant” scrie că, comentând cu privire la dosarul penal deschis  împotriva funcționarilor din cadrul Ministerului Apărării și decizia premieurlui Garibashvili de demitere a ministrului apărării Alasania, presedintele Margvelashvili a spus țara NU ar trebui să fie gestionata din spatele scenei„. Deși președintele nu a dat nume, analistii de la Tbilisi nu se îndoiesc de faptul ca Margvelashvili a facut aluzie la implicarea în scandalul politic al initiatorului coalitiei de guvernamant, oligarhul Bidzina Ivanishvili.

Deputatul în parlamentul republicii din partea partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită” (UNM) David Darchiashvili este convins oligarhul rus Ivanishviliconduce din umbra guvernul georgian. În cazul în care această situație continuă, țara noastră pur și simplu va pieri„, declara Darchiashvili.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top