gazprom officeProcurorii federali din Elveția vor emite acuzaţii de corupţie  la adresa conducerii  Gazprom”, potrivit ziarului din Zurich Tages Anzeiger.

Dosarul penal va fi inițiat împotriva a doi membri ai Consilliului de Aministratie al monopolul rusesc. Unul dintre suspecți ocupă încă o funcţie importană în cadrul companiei, celalalt a ieşit la pensie, dar înainte de pensionare a ocupat o functie mai importanta” decat primul. Despre cel din urmă se ştie în perioada sovietică a lucrat în domeniul producției de gaze șidin 1991 până la pensionarea sa, în 2008, a fost membru al conducerii Gazprom”, responsabil, printre altele, de transportul și depozitarea gazelor naturale.

În plus față de cei doi directori ai monopolului de gaze, în dosar mai exista alti doi suspecți, tot angajaţi Gazprom”.

Împotriva acestor oameni Elvetia va face invinuiri oficiale pana la sfarsitul acestui an pentru corupție activă și pasivă„, asociata cu livrarea de turbine pentru statiile de comprimare necesare construirii conductei de gaz YamalEuropa”. Trei dintre angajații Gazprom” sunt, de asemenea, suspectati de spălare de bani.

GAZPROMSistemul prin care spre conturile managerilorGazprom s-au scurs milioane de dolari a functionat mai mulți ani,” – se spune în articol. Mită ar venit prin Cipru,  turbinele fiind contractate prin firma de consultanta cipriotă Burlingame Consulting.

Banii intrau în conturi bancare elvețiene, cu sprijinul unor „instituții financiare franceze„. Era vorba despre un comision de 2-3% din valoarea tranzactiei, ceea ce însumat pentru perioada 2004-2006, ar fi însemnat  aproximativ 4 milioane de dolari, iar înainte de asta mult mai mult„, scrie publicatia.

În dosarul penal cu numarul XV.10.0038KOU mai figureaza trei concerne industriale europene ABB, Alstom și Siemens.

Anul trecut, compania germana Siemens a recunoscut , în cursul operațiunilor cu Gazprom nu au fost adoptate toate măsurile necesare pentru a preveni mita aminteste ziarul elvețian Siemens a reusit sa scape de procedura penală în schimbul unei plăți de 125.000 de franci elvetiei plătiţi către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, și achitarea unor daune-interese pentru guvernul elvețian, în valoare de 10,6 milioane de dolari„.

gazprom2Anterior, conducerea companiei suedeze Siemens Industrial Turbomachinery (SIT), a recunoscut că, în perioada 2004-2006, a plătit mită partenerilor oficiali de rang înalt ai unei companiei de stat ruse, fara sa se precizeze numele și pozițiile acestora.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top