Procurorii federali din Elveția vor emite acuzaţii de corupţie la adresa conducerii „Gazprom”, potrivit ziarului din Zurich Tages Anzeiger.
Dosarul penal va fi inițiat împotriva a doi membri ai Consilliului de Aministratie al monopolul rusesc. Unul dintre suspecți ocupă încă o funcţie importană în cadrul companiei, celalalt a ieşit la pensie, dar înainte de pensionare a ocupat o functie „mai importanta” decat primul. Despre cel din urmă se ştie că în perioada sovietică a lucrat în domeniul producției de gaze și că din 1991 până la pensionarea sa, în 2008, a fost membru al conducerii „Gazprom”, responsabil, printre altele, de transportul și depozitarea gazelor naturale.
În plus față de cei doi directori ai monopolului de gaze, în dosar mai exista alti doi suspecți, tot angajaţi „Gazprom”.
Împotriva acestor oameni Elvetia va face invinuiri oficiale pana la sfarsitul acestui an pentru „corupție activă și pasivă„, asociata cu livrarea de turbine pentru statiile de comprimare necesare construirii conductei de gaz „Yamal–Europa”. Trei dintre angajații „Gazprom” sunt, de asemenea, suspectati de spălare de bani.
„Sistemul prin care spre conturile managerilorGazprom s-au scurs milioane de dolari a functionat mai mulți ani,” – se spune în articol. Mită ar venit prin Cipru, turbinele fiind contractate prin firma de consultanta cipriotă Burlingame Consulting.
Banii intrau în conturi bancare elvețiene, cu sprijinul unor „instituții financiare franceze„. Era vorba despre un comision de 2-3% din valoarea tranzactiei, ceea ce însumat pentru perioada 2004-2006, ar fi însemnat aproximativ 4 milioane de dolari, „iar înainte de asta – mult mai mult„, scrie publicatia.
În dosarul penal cu numarul XV.10.0038–KOU mai figureaza trei concerne industriale europene – ABB, Alstom și Siemens.
„Anul trecut, compania germana Siemens a recunoscut că, în cursul operațiunilor cu Gazprom nu au fost adoptate toate măsurile necesare pentru a preveni mita – aminteste ziarul elvețian – Siemens a reusit sa scape de procedura penală în schimbul unei plăți de 125.000 de franci elvetiei plătiţi către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, și achitarea unor daune-interese pentru guvernul elvețian, în valoare de 10,6 milioane de dolari„.
Anterior, conducerea companiei suedeze Siemens Industrial Turbomachinery (SIT), a recunoscut că, în perioada 2004-2006, a plătit mită partenerilor – oficiali de rang înalt ai unei companiei de stat ruse, fara sa se precizeze numele și pozițiile acestora.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.