HalimovÎmpotriva lui Gulmurod Halimov, acum fostul comandant al poliției speciale (OMON) al Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, care a plecat să lupte în Siria de partea „Statului Islamic” (ISIS), a fost deschis un dosar penal pentru „înaltă trădare”, „participarea la o organizatie criminală” și „participarea ilegală la conflicte armate pe teritoriul altor state”, a declarat biroul procurorului republicii.

In mesajul video raspandit pe 27 mai, Halimov spune în rusa că a pecat în Siria și s-a alăturat ISIS în semn de protest față de modul de lucru al Ministerului de Interne tadjic, care nu permite citirea de rugăciuni și purtarea hainelor islamice. Totodata, Halimov este nemultumit de relatiile ruso-tadjice și ruso-americane, deși, în trecut, în mod repetat, el a fost antrenat de unitățile speciale ale Federației Ruse și SUA în cadrul programelor de schimb. Halimov promite să se întoarcă în Tadjikistan pentru a stabili legea Sharia.

Anterior, mass-media a scris, citând surse din structurile de putere ale republicii, ca colonelul de poliție Halimov a adunat o echipa de luptatori din Tadjikistan și, abandonandu-si soția și cei opt copii a plecat în Orientul Mijlociu pentru a lupta de partea islamiștilor.

În vârstă de 40 de ani, Halimov a fost avansat la grad de colonel si numit comandant al OMON în 2012. În timpul anilor de serviciu, el a primit în mod repetat mentiuni si diverse medalii de stat.

În prezent, organele de drept ale Republicii Tadjikistan au deschise dosare penale împotriva a 417 cetățeni care lupta in randurile ISIS.
ISISPe 27 mai 2015, Curtea Supremă din Tadjikistan a declarat ISIS organizație teroristă și a interzis activitatea acesteia în țară. Mai devreme, în luna aprilie, Consiliul Ulemalelor din Tadjikistan a emis o fatwa speciala (edict) prin care condamna musulmanii care participă la ostilități în străinătate.

În conformitate cu International Crisis Group, de partea ISIS in prezent lupta 4.000 de cetățenii din țările Asiei Centrale post-sovietice – Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan și Turkmenistan.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Șeful OMON-ului tadjic a fugit în Siria pentru a se alătura Statului Islamic

  1. […] vorbește despre dezertarea colonelului Gulmurod Halimov din Ministerul de Interne Tadjic și înrolarea acestuia în gruparea teroristă Statul Islamic […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top