În atentatul din Salisbury asupra fostului ofiter GRU Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia s-au folosit aproximativ 50-100 de grame de substanță chimică în stare lichidă, a declarat Ahmet Üzümcü, șeful Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), pentru The New York Times.

Potrivit lui Üzümcü, cantitatea de otravă utilizată este mult mai mare decât doza care ar fi fost creată în scopuri de cercetare. (Rusia a acuzat anterior unele tari occidentale ca ar fi detinut otrava in scop de cercetare – n.r.). În acest caz, ea ar fi fost de aproximativ 5-10 grame. Astfel, substanța cel mai probabil a fost produsă în scopul utilizării ca armă chimică, a afirmat el.

Șeful OPCW a mai spus că experții au colectat mostre de substanță „Noviciok“ de pe mânerul ușii casei lui Skripal din Salisbury, in parc, unde tatăl și fiica au fost descoperiti pe 4 martie, și în mai multe locuri pe care cei doi le-au vizitat.

Ahmet Üzümcü a remarcat că agentul chimic neuroparaltic utilizat este, aparent, foarte stabil – nu a fost afectat de condițiile meteorologice. Potrivit lui, acest lucru explică de ce otrava a putut fi identificată după o perioadă considerabilă de timp. Substanța avea un grad ridicat de puritate, a adăugat el.

Potrivit lui Üzümcü, substanța neuroparalitica pe care experții OPCW au descoprit-o în Salisbury poate fi pulverizată folosind un aerosol. Luând măsurile de precauție necesare, poate fi folosita și sub formă lichidă, a explicat șeful organizației.

Totodata, seful OPCW a declarat ca la una din reuniunile organizatiei programate pentru luna iulie sau octombrie se va lua decizia de a include ”Noviciok” în baza de date a substanțelor monitorizate de către organizație. În acest caz, țările în care se produce această otravă vor fi obligate să raporteze stocurile existente.

Fostul colonel GRU Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost expuși acestei otravi în Salisbury, Marea Britanie. Autoritățile britanice au acuzat Rusia de implicare în incident. Moscova a negat acuzațiile.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Șeful OPCW: În cazul Skripal s-a folosit o doză de otravă creată special ca armă chimică

  1. bogdan spune:

    Asta stiu asta fac ! Cea mai inapoiata specie de pe Terra…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top