Gherman Gref, șeful „Sberbank“, cea mai mare banca din Rusia dupa active, vorbind la un forum economic de la Moscova s-a întrebat în glumă daca nu cumva, transferul Rosstat (Serviciul Federal de Stat de Statistică) în subordinea Guvernului Rusiei va impulsiona creșterea economiei ruse în 2017-2018, scrie RBC.

„Deoarece macroeconomia este un lucru destul de conservator, sa schimbi ceva este destul de greu. Deși, este posibil să se schimbe – de exemplu, indicatorul cresterii economice va depinde de cui va fi supus Rosstat. Este singurul lucru care poate influența în mod serios creșterea economica. Restul este deja lege economica” – a glumit Gref.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret, potrivit căruia Rosstat este transferat în jurisdicția Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

Adoptând insa o mina serioasa, Gref a spus că pentru a spori ritmul de creștere economică a Rusiei este crucial sa se reduca ponderea sectorului de stat. ”Când peste 70% din economie este sector public, nu putem vorbi despre concurență și structura eficientă a economiei”, a remarcat Gref. Potrivit lui, este nevoie de o „privatizare“, care este „o chestiune de securitate națională“.

În plus, șeful Sberbank cere să nu se inunde economia cu bani, după cum sugereaza unii „pseudosavanți“, sau „focul care arde va avea o flacara si mai luminoasa“.

Potrivit lui, criza în care se afla economia rusă nu este una ciclică, ci una structurală. Pentru a majora rata de creștere economică este critic important să se reduca ponderea sectorului public și să se faca reforme structurale.

În plus, Gherman Gref a spus ca „sârmă ghimpată“ este unul din indicatorii creșterii economiei intelectuale. O economie bazată pe inteligenta se caracterizeaza prin faptul că nu are nevoie de geamantane, doar „trece granița“. Ca exemplu el a amintit de proiectantul de aeronave rus Igor Sikorsky, care a emigrat în SUA, unde a fondat o compania de aviație – Sikorsky Aero Engineering Corporation.

„Sikorsky si-a luat inteligența, a plecat și a fondat industria de elicoptere americana“, – a declarat șeful Sberbank, menționând că „toate cele mai mari companii cresc pe baze rusești în străinătate“, toate „lucrurile sunt realizate în străinătate“, pentru că în Rusia „nu este confortabil“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Șeful Sberbank glumește? Creșterea economiei depinde de jurisdicția Rosstat

  1. bogdan spune:

    Pai Rosstat a fost trecut in subordinea guvernului deoarece economia se impute dar venind alegerile prezidentiale in Porcie conform Rosstat in loc de criza va apare o crestere sustinuta economic in Porcie ! Dar doar pe hartie ca pe vremea lui Ceausescu sau pe vremea lui Votcaroiu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top