În Occident, puţini se mai îndoiesc că Rusia a furnizat şi continuă să furnizeze separatiștilor din Ucraina arme grele, și că această implicare a Moscovei în conflict, plus „anexarea” Crimeee, sunt cauzele principale pentru care Rusia este acuzată de „agresiune” și intervenție în treburile suverane ale Ucrainei. Evident ca Moscova continua sa nege asistența militară acordata rebelilor din Donbas.
Însă unui dintre şefii rebelilor sustinuti de Moscova, Andrei Purgin, „președintele Consiliului Național” al autoproclamatei republici populare Donetk (DNR) povesteşte într-un interviu pentru săptămânalul german Die Presse despre asistența pe care separatiștii au primit-o din Rusia. Purgin nu a negat acest sprijin al Moscovei, dar nu a specificat în ce anume a constat acesta.
El nu a negat nici teza pronuntata de jurnalisi cu privire la livrarile de arme din Rusia. Cu toate acestea, vorbind despre ajutorul rusesc el s-a limitat sa vorbeasca in linii generale, fără a intra în detalii. Potrivit liderului separatiștilor, cu câteva săptămâni în urmă, Ucraina aproape că a distrus punctele de rezistență din Donbas, și că Europa „a închis ochii„.
„Și vă așteptați ca Rusia sa faca la fel, să închidă ochii? Până Ucraina ne va strivi definiti?” – spune revoltat Purgin, menționând că președintele rus Vladimir Putin a trimis ajutor pentru DNR atunci când insurgenții „erau aproape distrusi„. Purgin spune ca Putin a făcut ceea ce a spus mereu. „El a spus că nu va tolera uciderea concetățenilor noștri„.
Crimeea a fost „mărul copt” care a căzut singur
Recent, mass-media a scris că Putin şi-a schimbat politica sa în raport cu Donbasul şi că el nu mai aspiră să alipeasca aceste teritorii Rusiei.
În interviul cu Die Presse, Purgin a comentat cu privire la perspectivele de „alipire” la Rusia, declarand că între Crimeea și estul rebel „există diferențe semnificative”: Crimeea a fost mai puțin asociată cu regiunile ucrainene. „Crimeea a fost un mar copt, pe care vântul l-a dat jos din copac. Donețk și Lugansk sunt strâns legate de zonele centrale ale Ucrainei„, a explicat el. Potrivit lui Purgin, probabilitatea ca Donbasul sa adere la Rusia este scăzută, pentru ca „Rusia acționează în cadrul dreptului internațional„.
Andrei Purgin s-a născut în Donețk în 1972. A absolvit Facultatea de Calculatoare și Tehnologia Informației – DonSTU. În 2005 a devenit șef al organizației „regionaliștii ruși din Donbas„. În martie, Purgin a fost reținut de către ofițerii din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), dar câteva zile mai târziu acesta a fost eliberat. Pe 19 aprilie, SBU a anunțat ca Purgin este acuzat de activitati de terorism. În iunie, Statele Unite ale Americii au inclus numele lui Purgin în lista persoanelor împotriva cărora au fost institute sancțiuni. Pe 5 septembrie, Purgin a fost cosemnatar al Acordului de la Minsk din partea DNR.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.