Serghei RudenkoAnexarea Crimeei și războiul din Donbass o dată pentru totdeauna a pus punct unei discuţii vechi în societatea ucraineana despre directia în care trebuie să se deplaseze  în Europa sau Rusia. Rezultatele alegerilor parlamentare din Ucraina au demonstrat raspunsul: ucrainenii îşi vad viitorul în Europa și nu în orbita maniaco-obsesivului vecin rasaritean, scrie jurnalistul ucrainean Sergei Rudenko pe site-ul dw.de.

Trebuie să presupunem că, în viitor, nicio forță politică nu va mai face lobby în Ucraina pentru interesele Kremlinului, sa ceara aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală sau să insiste pe mentinerea limbii ruse ca a doua limba de stat.

Greaua moștenire

În timpul celor 24 de ani ai existenței Ucrainei independente, Moscova a depus toate eforturile pentru a se asigura tara rămâne în orbita influenței sale. Sprijinind forțe politice, o parte a societății civile și comunitatii de afaceri, plus „invazia” culturala totul a fost parte a politicii Moscovei față de Ucraina. În 2014, după fuga lui Viktor Ianukovici, acest sistem s-a prăbușit, nu au ajutat ncii serviciile de securitate, nici lanțul de comandă militar, nici agenții de influență în rândul politicienilor și personalităților publice.

UE ucrainaFostul președinte și camarazii săi au fost nevoiți să se ascundă în Rusia, politicienii și activiști pro-rusi s-au dat la fund, iar mediul de afaceri a început să vopseasca tricolorul rusesc în bicolorul galbenalbastru.

Pentru a nu pierde Ucraina, Vladimir Putin a marşat pe solutia extremă a introdus în Crimeea și în Donbass trupele ruse, pariind pe locuitorii pro-rusi din Ucraina. Dar în afara de frontul de lupta rasaritean, presedintele Putin a deschis impotriva Kievului si „frontul intelectual”.

Cântaretii de la curtea lui Putin

Personalitati ale culturii ruse Ivan Ohlobystin, Nikita Mihalkov și altii au susținut public anexarea Crimeei. În luna iulie, Letonia a interzis intrarea în țară a cantaretei Valeria, soțului ei și producătorului Iosif Prigojin, precum si lui Oleg Gazmanov, Iosif Kobzon si altii. Motivul sprijinul politicii lui Putin în ceea ce privește Crimeea.

Kievul a procedat la fel abia în luna octombrie. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat ca a interzis intrarea in tara unui numar de 14 oameni de cultură si artisti ai Federației Ruse. Lista nu a fost facuta publica dupa modelul autoritatilor europene, în ideea ca cei care au căzut sub sancțiuni vor trebui să afle despre asta la trecerea frontierei ruso-ucrainene.

Cu toate acestea, câteva nume din această listă au devenit cunoscute: Mihail Zadornov (stand up comedy) și Iosif Kobzon (cantaret). Reacția ultimului, născut în Ucraina, a fost sa soseasca imediat la Donețk si sa dea un concert în fața separatiștilor. Artistul Poporului din URSS a declarat SBU nu-i poate interzice să vină in Patrie.Porechenkov2

Actorul rus Mihail Porechenkov (Foto) a mers mai departe. El a sosit la Donețk, sub pretextul prezentării filmului Poddubnyi”, și a tras cu o mitraliera în direcția armatei ucrainene, aflata in pozitie de aparare pe aeroportul Donetk. Scena a fost filmata. Reacția autoritatilor ucrainene a fost imediata. Impotriva vedetei au fost inițiate două dosare penale, pentru participarea la o organizație teroristă și pentru atac armat impotriva armatei ucrainene. Actorul risca intre 7 si 12 ani de închisoare.
În cazul lui Porechenkov, Guvernul ucrainean, în cele din urmă, a raspuns imediat si dur în fata activitatii publice antiucrainene ale unei vedete din Rusia. In afara de dosarul penal, Kievul a interzis difuzarea pe teritoriul tarii a unui numar de 69 de filme cu participarea actorului.

Războiul din a patra dimensiune

Cinematografia, televiziunea, educația, mass-media, editurile din Ucraina. Toate acestea de mai mulți ani sunt sub influență rusă. Din păcate, autoritățile ucrainene le-au tratat ca pe un lucru secundar.

granita UcrainaAcum, de viteza cu care sfera culturala va deveni independenta depinde cât de repede Ucraina va spune adio Rusiei.

Pentru ca şi Porechenkov și Kobzon și Ohlobystin sunt parte a aparatului de stat al Rusiei care pune la indoiala nu doar integritatea teritorială a Ucrainei, dar, de asemenea, participă activ la distrugerea statului ucrainean sub steagul unor  organizațiilor teroriste (RPD  și RPL).

Fiecare artist rus care puna mana pe arme pe teritoriul statului ucrainean, fiecare jurnalist străin care sprijina militantii, fiecare scriitor care se manifesta in favoare rebelilor din partea de est a Ucrainei, trebuie să fie conștienți ca sunt in tabara unor grupuri armate ilegale. Sunt fapte penale pentevoie de o datorie. Și exemplul Ucrainei Porechenkova acest luru care vor raspunde in fata legii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top