Președintele rus Vladimir Putin este un diplomat cu experiență, care știe cum să manipuleze liderii occidentali, scriu în articolul lor pentru US News & World Report, fostul ambasador al SUA în Kazahstan și Georgia, William Courtney și sociologul Miriam Matthews.

Putin este principalul ”vrăjitor” din Rusia, spune articol. El a reușit să se împrietenească cu fostul premier italian Silvio Berlusconi și cu fostul cancelar german Gerhard Schroeder. Având în vedere faptul că la putere in SUA a venit la Donald Trump, iar în Europa au loc alegeri datorita carora Putin își poate face noi prieteni, liderul rus probabil contureaza acum noi ținte…

Lider politic profesionist și cu experiență în activitatea serviciilor de informații, Putin știe cum să aleaga, evalueze și să manipuleze potențiala „victimă”. Potrivit unui studiu de psihologie, citat de autori, oamenii aflati la putere sunt mai predispusi la activități care presupun libertate de obligații și plăceri personale. Iar spionii pot profita de aceste puncte slabe. Rușii folosesc pentru șantaj așa-numitele „Kompromat-uri”, iar împotriva „păsărilor pradatoare”, bani, favoruri și lingușeala, spune articolul.

De asemenea, studiul constată că, menținând în același timp contactul cu foștii lideri mondiali, cum ar fi Schroder și Berlusconi, Vladimir Putin atrage atenția asupra sa, parând astfel un om puternic. Observând astfel de contacte, alți lideri capata respect față de președintele rus care chipurile rămâne fidel angajamentelor personale. Nu intamplator, în 2012, Schroeder și Berlusconi au fost singurii invitați speciali la inaugurarea sa.

„Putin va încerca să transforme țintele sale în prieteni, – continua articolul. Contactele personale repetate, mai ales cu persoane de statut similar, care au obiective comune și încearca să realizeze aceste obiective, pot deveni baza pentru relații de prietenie”.

Autorii își amintesc ca Berlusconi s-a odihnit cu liderul rus în Sardinia, în Siberia și în Crimeea, iar în 2004 Putin a fost singurul invitat străin la aniversarea de 60 de ani al cancelarului german. Mai mult decât atât, acesti „prieteni europeni” i-au adus presedintelui Rusiei o serie de dividende. Astfel, la mijlocul anilor 2000, Schroeder a cerut Occidentului să slăbească critica în legătură cu „războiul lui Putin în Cecenia”. În plus, înainte de a parasi, în 2005, postul de cancelar al Germaniei, iar mai târziu să se alăture proiectului „North Stream”, el a obtinut un credit în valoare de 1 miliard € pentru acest proiect energetic. Cât despre Berlusconi, în 2014, după referendumul fraudulos din Crimeea, a spus ca acesta a fost „democratic”, iar sancțiunile occidentale – „iresponsabile”.

„Putin este probabil descurajat de furtuna de proteste din Congresul SUA cu privire la interventia rusă în alegerile din noiembrie; invazia in politica europeana rareori a generat astfel de reacții. Cu toate acestea, Putin probabil ca vede în continuare beneficiile din prelucrarea liderilor. De exemplu, ei pot să-l ajute să submineze sprijinul occidental acordat Ucrainei, asociat cu sancțiuni financiare și energetice  care au slăbit economia rusă”, – cred autorii.

Pentru a se proteja de „borcanul cu miere” oferit de Putin, liderii occidentali trebuie să împartă responsabilitatea cu ceilalți membri ai echipelor lor. În acest caz, riscurile unor acțiuni lipsite de etică sunt reduse. Astfel, șefii statelor occidentale pot limita contactele lor cu Putin și sa-i autorizeze pe miniștrii de externe sa întrețina relații zilnice cu Rusia. Liderii țărilor occidentale își pot consolida credibilitatea lor prin „sprijin constructiv deschis pentru NATO, precum și prin rotații ale trupelor alianței pe flancul estic”.

„În relatiile cu liderii occidentali, Putin are avantajul abilităților practice, precum și mulți ani de experiență în conducerea diplomatica la cel mai înalt nivel. Liderii occidentali pot compensa acest lucru prin promovarea unor politici asupra carora exista consens in Occident, și care promovează interesele și valorile comune”- trag concluzia William Courtney și Miriam Matthews.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Sfaturi pentru politicienii occidentali: Cum să te ferești de ”vrăjile” lui Putin?

  1. mocanu dan spune:

    BERLUSCONII ERA CU BUNGA BUNGA,SI APOI DE CE SA NU SE DISTREZE SI EL CU REPREZENTANTELE MAMEI RUSIA…A FACUT SI EL CEVA ZOOFILIE,PE CIND GERMANUL AVEA RITUL ACOPERIT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top