Un cunoscut om de știință din Ijevsk, directorul Institutului Omului al Universității de Stat din Udmurtia, Albert Razin, s-a auto-incendiat pe treptele Consiliului de Stat al Republicii, protestând împotriva desființării învățământului secundar obligatoriu în limbile popoarelor indigene din Rusia. Pe una dintre pancartele sale scria: „Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”.

Potrivit canalului Telegram SerpomPo, comentariile oficiale sunt zgârcite. Razin era o „personalitate respectată în istoria mișcării udmurte”, dar motivele sale, ”acțiunile sale nu sunt clare”. Și cu limba, după cum asigură șeful Adunării Popoarelor Rusiei, Smirnova, totul este ”bine organizat” în republică.

Întrebarea este ce se poate considera ca ”bine organizat”? Conform recensământului din 2010, din 552.000 de udmurți, doar 324.000 au declarat că vorbesc limba maternă, o limba din grupul de limbi fino-ugrice (impreuna cu maghiarii, finlandezii și estonienii). În UNESCO Atlas of the World’s Languages in Danger, limba udmurta se află în zona galbenă ceea ce presupune că va dispărea peste 100 de ani. Totuși, Rusia este mare, unde un număr de 131 de limbi etnice sunt amenințate cu dispariția. Unele limbi mai sunt vorbite doar de cateva zeci de persoane. Este clar ca o țară care se dorește „în avangarda” dezvoltarii de rachete, nu este interesata de problemele de lingvistică”.

În Udmurtia, în ultimii ani, au încetat să mai predea limba udmurta în universitate, iar Duma de Stat examineaza o lege care va desființa studiul obligatoriu al limbii materne în școlile secundare.

Canalul Telegram ”Opinia interzisa” amintește că „în 1926, udmurtii reprezentau 52% din populația Udmurtiei și doar 39% în 1939. Sângerosul călău Djugasvili (Stalin) a pus în scenă cel mai natural genocid al indigenilor. În prezent, udmurtii reprezinta doar 28% din populatia Udmurtiei. Au ajuns o minoritate în propria lor țara. Regimul Putin continuă politica de genocid a popoarelor indigene, folosind mijloace mai moderne, mai hibride.

Astfel, predarea în limbile minorităților naționale din Federația Rusă este limitată la cel mai de jos nivel: exclusiv în mediul rural. În parlamentul local udmurtii reprezinta doar 11%. Și Udmurtia nu este o excepție, ci mai degrabă un exemplu demonstrativ: în Rusia, pe cale de dispariție se adla in prezent 131 de limbi.

Bloggerul și criticul literar Nikolai Podosokorski relatează pe Telegram că, „vara trecută, Albert Razin, împreună cu alți oameni de știință, au trimis o scrisoare deschisă președintelui Consiliului de Stat al Udmurtiei, Alexei Prasolov și deputaților parlamentului local, cerundu-le să nu susțină proiectul de lege privind abolirea învățării obligatorii a limbilor materne ale indigenilor din Rusia în școlile secundare, pe care Duma de Stat le-a trimis pentru evaluare în regiuni”.

Lectorul în filologie și jurnalism la Universitatea de Stat din Moscova și la Școala Superioară de Economie, politicianul Iulia Galiamina scrie pe pagina sa de Facebook că „autoritatile ruse distrug în mod constant una dintre cele mai mari comori pe care le-a moștenit din trecut – diversitatea lingvistică”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to ”Și dacă mâine limba mea pieri-va, sunt gata chiar de azi să mă omor”: Un savant din Udmurtia și-a dat foc pe scările parlamentului local

 1. bogdan spune:

  Ospiciul Lumea rusa….

  • Jos Fascismul spune:

   Da cum este in tzigania satanista Draculesteana de la Caracal unde securitatea sustinuta de procuratura rapeste copii ca sa-i vanda pentru pedofilii de peste ocean si apoi pentru recoltarea de organe si la fel fac cu fetele tinere pe care le rapesc de pe strada ca sa le duca la satanele de la Deveselu unde dupa ce sunt violate li se recolteaza organele ?
   Asta ce-i ?
   Nu estecel mai diabolic sistem Satanist tipic pentru tara lui Dracula?
   Pai ma fraiere, mosu ala din fostul URSS si-a dat foc pentru ca i se interzice limba !
   Pe cand voi besinile Europei, care sunteti niste porci de tradatori de neam si tara, v-ati vandut celor care v-au distrus tara si v-au distrus tot ce au construit mosii si stramosii vostri ca voi sa aveti o tara libera si puternica si de prosti ce sunteti ati ajuns BESINILE Europei care ca besinile se duc acolo unde ii sufla vantul.
   Sa va fie rusine ca existati !

   • Radu2 spune:

    Bai fasistule , mai ușor bre ca faci spume și scoți numai bășini dar nu pe orificiul care trebui! Huoooo și la munca , imperiul e pe ducă ,valiza și spre însorita Siberie!

   • Stefaniţă spune:

    Bă telectualule,
    Tu în loc să protestezi că se răresc bicicliştii şi că scade numărul berzelor. tetrezeşti guiţând că la Caracal a apărut un criminal nenorocit, după ce în iubita ta Rusie şi-a făcut de cap un poliţist , numit Mihail Popkov, zis şi „maniacul din Angarsk“, care a omorât 22 de femei, a fost găsit vinovat, de uciderea altora 56, relatează AFP.
    Păi bine bă ţărane, criminalul şi violatorul asta în serie, găsit vinovat de 78 de crime, bate cu mult „recordul“ altor doi criminali în serie cei mai cunoscuţi în Rusia şi pe plan mondial.
    Dincă de la Caracal e copil de mingi pe lângă javra aia rusească, aşa că marş la coteţ şi tacă-ţi fleanca, prostovane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top