Deputații din tot spectrul politic al Cehiei l-au criticat pe liderul Partidului Comunist din Cehia, Vojtech Filip, care, într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian, a declarat că nu rușii, ci ucrainenii din conducerea URSS și soldații ucraineni ai armatei sovietice sunt responsabili de suprimarea „Primăverii de la Praga“ în 1968, scrie publicatia Lidovky.

Șeful conservatorilor de la ODS (Partidul Civic Democrat), Petr Fiala a declarat că „cuvinte lui Vojtech Filip confirmă din nou faptul că comuniștii nu se pot schimba. Cu fictiunile lor, admirația față de Moscova, minimizarea crimelor și falsificarea istoriei, este tot ceea ce au reusit sa faca întotdeauna cu  succes. Comentariile lor cu privire la comemorarea invaziei din 1968 sunt o altă confirmare”, a spus Fiala.

Președintele Partidului Social-Democrat Ceh (ČSSD), Jan Chvojka, consideră că, „vremurile in care Partidul Comunist falsifica sistematic istoria țării cehe, din fericire, au apus de mult”. „Consider că opinia greșită a lui Filip despre 1968 este o încercare de provocare, care nu si-a atins efectul”, a spus el.

Pavel Belobradek (Partidul Popular Creștin Democrat – Partidul Popular Cehoslovac (KDU-ČSL) a adăugat: „Un comunist nu spune adevărul niciodata, decat atunci când îi este necesar”.

La randul sau, Markéta Adamová Pekarová, TOP 09, a scris pe Twitter: ”Potrivit lui Filip, rusii nu pot fi acuzati de invazia armatei URSS în 1968, deoarece Brežnev era ucrainean. Potrivit acestei logici, germanii nu puteau raspunde pentru crimele nazismului pentru ca Hitler era austriac, iar de crimele regimului stalinist sunt de vina georgienii, deoarece Stalin vine din Georgia”.

Comuniștii cehi dețin 15 locuri în parlamentul ceh. Vârsta medie a deputaților comuniști este de 75 de ani, peste speranța medie de viață în țară. Anul trecut, în alegerile parlamentare, comunistii s-au ales în parlament cu voturile a 7,8% din cehi. Este cel mai mic procent din 1990.

În 1968, liderul Partidului Comunist Cehoslovac, Alexander Dubcek, a initiat reforme liberale. Moscova și alte țări ale Pactului de la Varșovia au decis că refuzând cenzura și permițând libertatea de exprimare, Cehoslovacia a mers prea departe în încercarea sa de a crea „socialismul cu față umană”. După invazia militară a URSS, a început o perioadă de represiune severă, care a durat până la „revoluția de catifea” cehoslovacă din 1989, care a pus capăt regimului comunist în al 41-lea an de existență.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to „Și pentru acțiunile lui Hitler este vinovată Austria?” Șeful comunistilor din Cehia este criticat pentru declarațiile sale privind ocupația sovietică

  1. bogdan spune:

    Dementi sunt peste tot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top