Siemens AGSediul companiei germane Siemens din Munchen este în fierbere din cauza știrilor de la Moscova: Siemens ar fi încălcat sancțiunile occidentale și a livrat turbine de gaze pentru noile centrale electrice din Crimeea, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine.

Turbinele ar fi fost construite chiar la intreprinderea detinuta în comun de Siemens cu partenerul său rus.

Sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva Crimeei interzic companiilor europene să exporte anumite tipuri de produse în Crimeea, în special, pentru sectorul energetic.

Siemens afirma intr-o declaratie oficiala „ca respectă decizia de a impune sancțiuni și, desigur, îndeplineste toate condițiile”.

Cu toate acestea, potrivit influentului ziar „Vedomosti”, primul contract privind furnizarea uneia din cele 4 turbine pentru centralele electrice în construcție în Peninsula Taman, situata pe malul opus al Crimeei, dincolo de strâmtoarea Kerci, la doar 20 km de coasta Crimeii, a fost deja semnat. Cumpărător este o filială a concernului de stat „Rostec” – „Tekhnopromexport”. Ultima, potrivit Vedomosti, intentioneaza sa transporte echipamentul în Crimeea.

Aceeasi „Tekhnopromexport” este antreprenor general pentru construirea noilor centrale electrice in Crimeea.energie electrica

Existența unui astfel de contract, care implică furnizarea de turbine pentru Taman, a fost confirmata atat de „Tekhnopromexport”, cât și de Siemens. Aceasta din urmă nu a dezvăluit însă detaliile cu privire la contractul semnat. Dar, așa cum a aflat ziarul din surse apropiate partenerilor germano-rusi, nu există niciun indiciu că turbina va fi utilizata în alte scopuri decât cele specificate în contract. În plus, de regulă, contractele sunt elaborate în așa fel încât schimbarea locului de funcționare a produsului livrat este permisă numai cu acordul scris al concernului Siemens (!).

Între timp, problema alimentarii cu energie a Crimeei este de-a dreptul arzatoare pentru Rusia. În prezent, în orele de vârf, Crimeea este asigurata in proportie de 70-90% cu energie electrică din Ucraina. Prin urmare, autoritățile ruse doresc să înceapă cât mai repede livrările de gaze si curent electric în Crimeea. În plus, Kremlinul vrea să construiască în peninsula doua centrale electrice care vor lucra pe gaz. Rusia, potrivit experților, poate produce singura turbine cu gaz pentru centralele electrice, dar acestea nu sunt la fel de eficiente și ieftine comparativ cu cele străine. De fapt, rusii nu mai folosesc turbine de productie ruseasca nici macar in propriile centrale.

Conform planurilor actuale, centralele electrice ar trebui sa alimenteze Crimeea deja din 2017. Dar, în afara de penuria de tehnologie mai exista și problema finanțării. Ministrul energiei a estimat costul construcției  infrastructurii energetice în Crimeea la 72 de miliarde de ruble (1,3 miliarde dolari la cursul actual). Dar din cauza devalorizarii rublei, costul de construcție a crescut semnificativ, iar băncile de stat din Rusia, de teama unor noi posibile sancțiuni, nu vor sa lucreze direct în Crimeea. Totodata, în bugetul actual, pentru construcția celor două centrale au fost alocate doar 25 de miliarde de ruble.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top