Cheltuielile militare la nivel mondial au ajuns anul trecut la 1.739 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 1,1% comparativ cu anul 2016, se arata în raportul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), publicat pe 2 mai.

Analiza remarcă faptul că, în 2017, cheltuielile militare au reprezentat 2,2% din produsul intern brut (PIB) mondial sau 230 de dolari pe cap de locuitor.

Lider după cheltuielile militare rămâne SUA, cu 610 miliarde de dolari alocati apararii in 2017.

A doua țară din lume în ceea ce privește cheltuielile militare este China. În 2017, chinezii au majorat cheltuielile de apărare cu 5,6%, până la 228 miliarde de dolari.

Următoare țară din lume în ceea ce privește cheltuielile militare este Arabia Saudită, care a împins Rusia de pe locul trei. Bugetul Arabiei Saudite a fost estimat la 69,4 miliarde de dolari în 2017.

În același timp, raportul SIPRI remarca că cheltuielile militare rusești au scăzut pentru prima dată din 1998, și au fost de 66,3 miliarde de dolari în 2017 (20% mai puțin decât în ​​2016 ani). Trendul este opus celui impus in tarile NATO, care, dupa 2014 (anul anexarii Crimeei de catre Rusia), au inceput sa majoreze bugetele militare.

„Modernizarea armatei ruse rămâne o prioritate pentru Rusia, cu toate acestea, bugetul militar a fost limitat, ca urmare a problemelor economice cu care țara se confruntă din 2014“ – a declarat Siemon Wezeman, cercetătorul principal al SIPRI.

Cheltuielile militare din Europa Centrală și de Vest au crescut cu 12% și, respectiv, cu 1,7%, în parte din cauza percepției despre o amenințare tot mai mare din partea Rusiei.

Multe state membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au convenit să își mărească cheltuielile militare.

Cheltuielile militare agregate ale tuturor celor 29 de membri NATO au ajuns la 900 de miliarde de dolari în 2017, reprezentând 52% din cheltuielile mondiale.

Comparativ cu 2016, cheltuielile militare ale Indiei au crescut cu 5,5%, până la 63,9 miliarde dolari. În 2017, cheltuielile Coreei de Sud s-au ridicat la 39,2 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă cu 1,7% mai mult decât în ​​2016.

Calculele SIPRI includ cheltuielile guvernamentale cu privire la activitățile curente militare și ale forțelor armate, inclusiv salariile și soldele, cheltuielile de exploatare, achizițiile de arme și echipamente militare, constructii militare, de cercetare și dezvoltare, precum și de management și logistică.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to SIPRI: Inversare de trend – Rusia reduce cheltuielile militare, NATO le crește

 1. bogdan spune:

  Slava rasia de kkat ! Asta a reusit Pitikul nebun ! Sa devina un Paria mondial , sa-si saraceasca populatia de godaci la nivelul din anul 2000 sa-si distruga amarata de economie si viitorul si sa forteze NATO sa-si creasca bugetul militar ! Acum mujicii din Ospiciul condus de Pitikul nebun ar trebui sa se gandeasca bine . A meritat si merita ?

  • Hamurabi spune:

   Sa-l mai tina vreo 10 ani,asa incat rusnacia sa piarda ireversibil cursa economica si tehnologica,decalajul sa creasca iar patima putlerului de a cheltui banii de-a proasta pe orice numai pe ce ar trebui nu sa risipeasca petrodolarii ce-i vin din vanzarea de petrol,gaze si alte materii prime.Asa se intampla cand ai prioritati parsive:propaganda falsa,scenarii anti-Occidentale,manipulari,invazii,minciuni,etc,uiti de ce e primordial in ziua de azi:pregatirea generatiilor si a economiei pentru viitor-tehnologii,investitii de varf,cuplare la sistemul avangardist al elitelor din Vest.

  • carstea spune:

   DA,dar a pus mana pe Crimea! Si sunt pe cale sa puna mana si pe Donbas, patria carbunelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top