Unele țări ale lumii investesc în mod activ în dezvoltarea de arme nucleare, în ciuda faptului că volumul arsenalului atomic a scăzut în ultimul an, se arata în raportul Institutului SIPRI, potrivit DW.

„Acest lucru sugerează că niciuna dintre țările nucleare nu este gata să renunțe la arsenalul său în viitorul apropiat“, – susțin expertii SIPRI.

În ultimul raport al Institutului se menționează că, în 2017, în lume există 14.935 focoase nucleare (în 2016 această cifră era de 15.395). Se remarcă faptul că 93% din arsenalul nuclear mondial este deținut de două țări: Rusia are un total de 7.000 de focoase nucleare și SUA – 6.800. Dintre acestea se afla in dotarea armatelor celor doua 1.950, respectiv 1.800. O lta parte din arsenal este împarțita între șapte țări: Franța, Marea Britanie, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.

Între 2017-2026, Statele Unite ale Americii sunt pregătite să cheltuiasca pentru întreținerea și modernizarea arsenalului nuclear suma de 400 miliarde $, se arata în raport.

În UE, numai Regatul Unit și Franța dețin arme nucleare. Începând din ianuarie 2017, arsenalul nuclear britanic are 215 de focoase, mai mult de jumătate dintre acestea fiind pregătite pentru utilizarea operațională în caz de război. La randul sau, în Franța există circa 300 de focoase.

În Asia, cel mai mare arsenal de arme nucleare îl are China – 270 de focoase. Pe locul doi se afla – Pakistan 140 de focoase, iar al treilea – India, care are 130 de focoase nucleare.

În ceea ce privește Coreea de Nord, experții SIPRI subliniază că scopul Phenianului este dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale capabile sa ajunga pe teritoriul SUA. Totuși, posibilitatea ca Phenianulul într-adevăr sa reușeasca să creeze un focos nuclear pentru a dota aceste rachete este  extrem de improbabila.

„Se pare că Coreea de Nord a reușit să realizeze progrese în punerea în aplicare a programului sau nucleare și de rachete, și sa creeze până la 20 de focoase nucleare“, sugerează raportul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top