Numărul de focoase nucleare din lume a scăzut cu 600 de unități la începutul anului 2018, fiind astăzi de 13.865 de unități. În același timp, țările cu arme nucleare continuă să le modernizeze sau declară astfel de intenții, se spune în raportul Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI).

Dintre cele aproape 14.000 de arme nucleare existente în lume, un număr de 3.750 sunt desfășurate folosind forțele operaționale, iar aproximativ 2.000 dintre acestea sunt în stare de alertă sporită, arată autorii raportului.

Politicile în materie ale SUA si Rusiei influenteaza evoluția numărului total de arme nucleare din lume, deoarece cele doua țări dețin peste 90% din arsenalul nuclear global. În ultimii ani, cele două au început să lichideze numai acele arme care nu le mai sunt necesare, se afirma în raportul SIPRI.

„Perspectivele de reducere a forțelor nucleare ale Rusiei și ale Statelor Unite ale Americii par puțin probabile, având în vedere controversele politice și militare dintre cele două țări”, a declarat Shannon Kyle, expert în arme nucleare al SIPRI.

Atât în ​​Rusia, cât și în Statele Unite, sunt puse în aplicare programe de înlocuire și modernizare a focoaselor nucleare, a sistemelor de lansare a rachetelor și a aeronavelor și a unităților de producere a armelor nucleare. Arsenalele nucleare din alte țări sunt mult mai mici, dar toate dezvoltă sau introduc sisteme noi de arme, se spune în raport.

În total, la începutul anului 2018, există nouă țări care dețin arsenale nucleare: Rusia, SUA, Regatul Unit, Israel, India, China, Coreea de Nord, Pakistan și Franța.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to SIPRI: Rusia și SUA își modernizează arsenalele nucleare

 1. Maciuca spune:

  De data aceasta o sa le si foloseasca !

  • bogdan spune:

   Pai la lansare cele porcesti din 3 bucati 2 vor exploda pe loc…iar cele care vor zbura le vor sari lampile pe drum si daca ajung la ocean au noroc -de zbor in spatu nu mai discutam…

 2. bogdan spune:

  Dar singurii ce-s idioti si ameninta pe altii cu arsenalul lor nuclear sunt doar Godacii Pitikului Nebun !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top