puitn valdai2Publicaţia franceză Libération a publicat un larg material întitulat Sistemul ţarului”, dedicat agentilor de influență ruseasca în Franța. Ancheta jurnalistica identifica șapte subgrupuri care apăra interesele și imaginea Rusiei în rândul francezilor: de la politicieni și industriași la profesori universitari si simpli trolli in solda Kremlinului.

I. Frontul National francez

Primul dintre aceste grupuri de influenta pro-rusa este reprezentat de partidul de extrema dreapta din Franta – Frontul National. Dintre toate partidele politice franceze, Frontul Național este cel mai entuziast față de Putin, afirma Liberation.

Marine Le Pen, seful frontului crede ca președintele rus  este „un patriot care protejeaza valorilor civilizației europeneși, în special, „moștenirea creștină”.

Aymeric_Chauprade

„Vrem să construim viitorul Europei împreună cu Rusia”, – Aymeric Chauprade

Vrem să construim viitorul Europei împreună cu Rusia„, a declarat responsabilul pentru relațiile internaționale ale Frontului Național”  Aymeric Chauprade. Acest geostrateg al partidului viziteaza de mai multe ori pe an prietenii sai din Rusia, în special pe miliardarul Konstantin Malofeev, unul dintre finanțatorii separatismului din Ucraina.

Dragostea” Frontul Național fata de Putin ridică multe suspiciuni cu privire la finanțarea rusa a partidului, ai carui emisari merg deseori la Moscova pentru bani, scrie ziarul.

Mai aproape de marginea de dreapta a spectrului politic, fostul membru al grupului studentilor de extremă drepta Group Union Défense, André Chanclu organizează activitățile Asociatiei FranțaRusia si FranțaDonbas. Ultima a organizat mitinguri in aceasta vară la Paris in spirjinul separatistilor din estul Ucrainei și chiar a trimis mai mulți voluntari francezi in Donbas.

II. Dreapa pseudo-gaullista

Thierry Mariani

Deputatul partidului UMP Thierry Mariani

Al doilea grup de agenți de influență a Rusiei în Franța sunt asa-zisadreapta gaullista sub acoperire„. Generalul de Gaulle este menționat la nesfârșit de prietenii francezi ai lui Vladimir Putin, care folosesc frecvent formula lui de Gaulle care vorbea despre Europa de la Atlantic la Urali„. „Liderul” acestui subgrup este deputatul partidului UMP Thierry Mariani, co-presedinte al asociatiei Dialogul franco-rus”, împreună cu șeful Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin.

Acestui grup de cântăreți ai „Europei națiunilor suverane” se alătură, de asemenea, Philippe de Villiers, cel care combină admirația pentru Putin cu afacerile in Rusia. În luna august, când tancurile rusești intrau in estul  Ucrainei, președintele Mișcării pentru Franțas-a întâlnit cu Putin în Crimeea unde i-a vândut două proiecte de Parcuri de distracții dupa modelui Puy du Fou„, care vor fi construite la Moscova, iar celălalt în Crimeea.

III. Stanga franceza anti-NATO

Cea de a treia subgrupa pro-rusa se aduna sub stindardul neîncrederii in NATO„.

În rândurile fortelor de stânga admirația fata de Vladimir Putin este alimentată din diferite surse: antiamericanism, euro-scepticism, liberalism in cautare de alt model politic, dar uneori este doar o dorință de a se evidentia. Pentru stangistii francezi, principalul vinovat al crizei din Ucraina este NATO, care a provocat Rusia după ce a mutat prea departe in est granita Europei.

Avem nevoie de relații bune cu Rusia, aceasta este în interesul întregii Europe” – a declarat JeanLuc Laurent, liderul MRC (Mouvement Républicain et Citoyen).

IV. Universitarii simpatizanti

Al patrulea grup de susținători ai președintelui Putin în Franța este reprezantat de profesorii simpatizanti„.

Cel mai cunoscut dintre acestia este Jacques Sapir, director al Centrului de cercetare de la EHESS  din Paris, un aparator al lui Putin atat de sistematic, incat a creat o adevarata miscare a criticilor săi.

Printre oamenii de stiinta pro-rusi se mai remarca Hélène Carrère d’Encausse, sovietolog și expert în istoria Rusiei, în prezent secretarul permanent al Academiei Franceze. Si acesta de multe ori apără ideea” lui Putin privind „lumea rusa„.

Iubitori de Rusia, din cauza finanțărilor de la Moscova mai sunt si Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS) și Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI).

V: Industriasii putinisti

Christophe de Margerie

Christophe de Margerie

Cel de-al cincea subgrup este reprezentat de industriasi cu afaceri in Rusia, care nu se feresc sa se afiseze in presa ca aparatori ai cauzei lui Putin.

Cel putin cinci oameni de afaceri francezi au fost la începutul lunii septembrie, la Paris, la aceeași masă cu Serghei Narîșkin, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, care se află sub sancțiuni europene și, caruia, in mod normal, Franta ar fi trebuit sa-i refuze intrarea in tara.

La intalnirea cu Narîșkin au fost: raposatul Christophe de Margerie de la Total, președintele EDF – Henri Proglio, CEO al GDFSuez – JeanFrancois Cirelli, fondatorul Auchan – Gérard Mulliez și Serge Dassault – șeful unor companii de aviație din Franta. Toti acestia au interese economice majore în Rusia și emană deseori bunăvointa si dragoste pentru Moscova, inclusiv in fata oficialilor și, uneori, în fata presei.

VI. Batalionul celor naivi

Cel de-al șaselea subgrup de agenți de influență ai Moscovei în Franța este așanumitul batalion naiv.”

În forumuri on-line, cafenele și alte locuri publice, chiar în Parlament, exista o multime de iubitorii de geopolitica. Ei nu stiu limba rusa, probabil ca niciodata nu au vizitat Rusia, dar în mod sistematic sunt de partea lui Putin, cu doze egale de fanatism, ignoranță sau dispreț față de victimele regimului lui Putin”.

În această categorie Liberation il trece, de exemplu, pe actorul francez Gerard Depardieu.

VII. Trollii Kremlinului

Și, în sfârșit, ultimul grup de agenți de influență sunt trollii în serviciul  propagandei Kremlinului. Ca orice KGB-ist bun, Putin a avut grijă sa activeze numeroase rețele de influență rusă în străinătate, și mai ales în Franța. troll de internetÎnceput cu  2012, Consiliul de Coordonare al compatrioților ruși în Franța încearcă să reunească cei aproximativ 300 de mii de francezi rusi sau de origine rusă. Președintele Consiliului este un descendent al albgardistilor  Dmitri de Koska, fost jurnalist AFP, care îşi folosește influenta pentru a denunțacampaniile ” de propaganda antirusa in mass media franceza. Cu ajutorul acestui au fost create șase resurse mass-media de limba franceza care acoperă evenimentele din punct de vedere rusesc.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top