alegri donbasRecunoscute de Moscova, care a ignorat avertismentele Occidentului, alegerile separatiste desfăşurate duminică în regiunile Doneţk şi Lugansk confirmă cu siguranţă pierderea acestor teritorii de către Kiev pentru mai mulţi ani, după ce Rusia a anexat în martie peninsula Crimeea, unde a preluat controlul fără lupte, în urma unui referendum.

Problema preluării controlului prin forţă asupra estului nu s-a mai pus de la sfârşitul lunii august, când armata ucraineană, aflată pe punctul de a înăbuşi rebeliunea, a suferit eşecuri usturătoare, pe fondul unei puternice contraofensive lansate de rebeli, susţinuţi, potrivit Kievului şi Occidentului, de trupele ruse, ceea ce Moscova dezminte, potriivt Mediafax.

„În cazul în care Kievul relansează operaţiunea militară, Moscova va riposta prin desfăşurarea unui număr necesar de trupe pentru a o opri”, consideră Oleksandr Suşko, directorul Institutului pentru cooperare euroatlantică din Kiev.

De altfel, autorităţile ucrainene susţin încă de duminică faptul că au observat o nouă desfăşurare „intensă” de trupe ruse în Donbas, unde se află cele două regiuni rebele, în timp ce presa ucrainenă şi occidentală, între care şi AFP, au relatat despre trecerea a zeci de camioane militare fără numere de înmatriculare.

Kievul a pierdut controlul asupra regiunii Donbas pentru cel puţin cinci ani

De asemenea, eforturile politice au eşuat, mai ales că separatiştii respins oferta Kievului, care a propus un „statut special” pentru aceste regiuni pentru o perioadă de trei ani, cu o mai mare autonomie. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat însă luni că îşi va revizui planul de acţiune, inclusiv oferta de „statut special” pentru regiunile separatiste din est.

trupe2„Kievul a pierdut controlul asupra Donbasului pentru cel puţin cinci ani. Puterea a înţeles cu mult timp în urmă şi nu-şi mai face iluzii. Dar recunoaşterea publică ar fi o sinucidere politică”, subliniază politologul ucrainean Taras Berezoveţ, directorul companiei Berta Communication. „Nu putem abandona Donbasul”, a admis, la rândul său, un oficial ucrainean din serviciile de securitate, sub acoperirea anonimatului.

De altfel, cifrele vorbesc de la sine: 54% dintre ucraineni cred că trebuie să continue luptele pentru recuperarea acestor teritorii şi doar un sfert din persoanele chestionate s-au pronunţat pentru abandonarea lor în favoarea Rusiei, în schimbul păcii, potrivit unui sondaj de opinie realizat în octombrie de Institutul ucrainean Gorşenin.

Cu timpul, războiul din estul Ucrainei s-ar putea transforma într-un „conflict îngheţat”, la fel ca în cazul regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud sau ca Transnistria, care şi-a proclamat unilateral independenţa de Republica Moldova.

Toate aceste teritorii se confruntă cu o situaţie economică dificilă, nu sunt recunoscute de comunitatea internaţională şi sunt guvernate de proruşi. În faţa acestei perspective, Kievul încearcă să izoleze zona de conflict pentru a preveni extinderea ei şi a limita pagubele.

Autorităţile au început deja să instaleze posturi de frontieră de-a lungul liniei frontului şi ameninţă cu tăierea gazelor pentru toţi consumatorii din regiunile rebele, unde iarna temperaturile scad uneori sub minus 20 de grade Celsius.

rebelPrin organizarea alegerilor, rebelii „au afirmat că sunt gata să-şi asume responsabilităţile”. „În consecinţă, să asigure necesităţile pentru Donbas”, unde majoritatea fabricilor nu mai funcţionează din cauza confruntărilor, a subliniat oficialul ucrainean.

Unii analişti consideră chiar că autorităţile prooccidentale de la Kiev ar putea opri subvenţiile pentru industria din est, mai ales că o parte nu este rentabilă, pentru a se debarasa de regiunile rusofone care se opun apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană.

„Să nu mai alimentăm Donbas”, scrie, la rândul său, pe contul său de Facebook analistul politic Iuri Romanenko, unul dintre susţinătorii renunţării la teritoriul rebel. „Trebuie să renunţăm la încercările de a prelua controlul asupra Donbas (…) şi să ne concentrăm asupra protecţiei locuitorilor proucraineni”, care ar trebui evacuaţi şi ajutaţi să se mute în alte regiuni, consideră Oleksandr Suşko, mai moderat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top