Fostul colonel al serviciului militar rus (GRU) și dublu agent, Serghei Skripal, care în martie 2018 a fost tinta unui atac cu un agent neuroparalitic militar (Noviciok), a transmis informații MI6 despre schema de corupție de la varful serviciilor secrete ruse, inclusiv despre Nikolai Patrușev, fostul director al FSB.
Dupa cum scrie The New York Times, care citeaza un fragment din cartea „The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy„, colonelul Skripal a povestit despre această schemă într-un interviu acordat anul trecut jurnalistului militar BBC, Mark Urban, autorul cartii despre spionajul de după „războiul rece”.
Potrivit lui Skripal, informațiile despre corupție la cel mai înalt nivel au fost strict secretizate. El a relatat că un ofițer naval care i-a fost coleg în serviciul de informatii și, care, la fel ca el a fost prins transmitand informații agențiilor occidentale, a fost găsit mort în 2004 într-un spital militar, după ce a fost interogat de ofițerii ruși de informații.
Aparent, colegul sau a fost strangulat. Autoritatile ruse au anuntat sinuciderea ofiterului, dar cele cateva degete care i-au fost tăiate sunt proba care dezminte versiunea oficiala, relateaza Skripal.
Potrivit Deutsche Welle, serviciile britanice au ajuns la concluzia că Skripal a evitat aceeași soartă, deoarece în timpul interogatoriilor din Rusia nu a spus nimic despre rețeaua de corupție care duce direct la Nikolai Patrușev (foto2), fostul director al FSB, actualul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.
Cartea lui Mark Urbain, The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy nu conține răspunsul la întrebarea de ce GRU a încercat să-l otrăvească pe Skripal, în schimb ofera o imagine completă a vieții sale de spion rus și informator al serviciilor britanice, scrie The New York Times.
În casrte se spune a Skripal a fost unul dintre nostalgicii URSS, profund dezamăgit de prăbușirea Uniunii Sovietice și dezgustat de președintele Boris Elțîn. El i-a spus lui Urban că a reușit să evite depunerea jurământului față de Federația Rusă.
În 1992, a cerut audenta la seful sau și a încercat să-și depuna demisia, explicând că nu dorea să fie in serviciul noului guvern. Cu toate acestea, GRU avea nevoie de ofițeri calificați, astfel încât lui Skripal i-a fost oferint un post „cald” la Madrid.
În Spania, Skripal trebuia să se ocupe de celula de agenti ”adormiti” care sa poate fi activati în caz de război. În 1993, după un curs intens de limba spaniola, Skripal și familia sa s-au mutat la Madrid, unde el a preluat postul de secretar al ambasadei pentru știință și tehnologie. Acolo el a atrasa atentia MI6, iar către sfârșitul mandatului sau la Madrid a fost recrutat de agentia britanica.
Curând, Skripal a început sa transmita serviciilor britanice informații despre corupția sistemică din GRU.
El a dezvăluit MI6 identitatea unor ofițeri care au efectuat achiziții publice la prețuri umflate sau au inventat cheltuieli și apoi au impartit fondurile primite între ofițerii superiori.
Autoritățile britanice au folosit informațiile primite de la Skripal pentru a ajuta serviciile spaniole să recruteze un ofițer naval, aceeasi persoana care a fost găsită ”strangulată” pe un pat de spital în 2004.
Cartea susține că persoanele de contact ale lui Skripal de la MI6 i-au oferit azil in Marea Britanie, dar el a decis să se întoarcă în Rusia, unde a fost arestat două luni mai târziu.
În interviul acordat lui Urban, care a durat aproximativ 10 ore, Skripal a spus că se teme pentru viata sa după publicarea cărții. „Totul este din cauza lui Putin. Înțelegi, ne este frică de Putin”.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
E bine.
Un microsistem profund corupt (FSB, GRU) nu va fi niciodată puternic…
🙂