Fostul contractor al NSA Edward Snowden a făcut demersurile legale pentru a-şi prelungi şederea în Rusia, în contextul în care azilul temporar – pe  durata unui an – acordat de autorităţile de la Moscova expiră la finele acestei luni.

snowdenAnunţul a fost făcut de Anatoli Kucerena, avocatul rus al lui Snowden. Kucerena a refuzat să precizeze care este noul statut solicitat de clientul său, menţionând că decizia aparţine Serviciului Federal pentru Migraţie.

Snowden a fost blocat pe aeroportul din Moscova anul trecut, în timp ce se întrepta către Cuba. La scurt timp după ce a făcut dezvăluirile privind amplul program de spionaj al NSA, autorităţile americane i-au anulat paşaportul.

Autorităţile ruse i-au acordat lui Snowden azil temporar, stârnind furia Washingtonului. Pe parcursul anului petrecut în Rusia, Edward Snowdn a dus o existenţă foarte retrasă, fără apariţii în public sau contacte cu jurnaliştii locali.

Totuşi, un site apropiat de Kremlin a publicat fotografii ale fostului colaborator al serviciilor americane, imaginile sugerând că acesta fie trăieşte în Moscova, fie vizitează des oraşul.

Avocatul său afirmă că secretul locaţiei în care se află Snowden este necesar pentru protecţia acestuia.

În aprilie anul curent, Edward Snowden a avut o intervenţie prin intermediul unui mesaj video în sesiunea televizată anuală a preşedintelui rus Vladimir Putin. Snowden l-a întrebat pe Putin despre supravegherea cetăţenilor ruşi de către serviciile de informaţii ale Federaţiei.

Mulţi comentatori au concluzionat că întrebarea a fost stabilită dinainte împreună cu Kremlinul, pentru a-i da lui Putin ocazia să facă – în favoarea Moscovei – o paralelă cu SUA şi cu scandalul din jurul NSA.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top