Fostul colaborator al CIA, Edward Snowden, care a făcut publice metodele de lucru ale serviciilor speciale din SUA și care, în cele din urmă, a primit azil în Rusia, a declarat că a fost prins în capcană în Rusia. Într-un interviu acordat Joe Rogan Experience, publicat pe YouTube, Snowden a dezvăluit detaliile celor întâmplate.

„Eram în drum spre America Latină, când guvernul SUA mi-a anulat pașaportul, așa am fost prins în capcană”, a spus el. Edward Snowden a declarat că mult timp a criticat guvernul rus, pe președintele Federației Ruse și legile ruse pentru supravegherea masiva organizata și ca în final a sfârșit prin a fi „prins într-o țară pe care nu a ales-o”.

„L-am criticat pe președintele Rusiei, am criticat legile rusești privind supravegherea. Asta nu-mi ușurează viața într-o țară pe care nu am ales-o și unde am fost prins în capcana, deoarece inițial mergeam spre America Latină, iar guvernul SUA mi-a anulat pașaportul și așa am fost prins în capcana în Rusia „, a spus Snowden.

„Este greu să fii în opoziție cu politica guvernului SUA, la fel și cu guvernul Rusiei. Este greu, dar necesar”, a spus el.

Potrivit lui Snowden, autoritățile ruse ar putea să nu-i prelungeasca azilul politic, care în Rusia trebuie reînnoit la fiecare trei ani. „Autoritățile ruse mă pot expune, dar m-ar putea expune chiar dacă nu aș spune nimic. Așadar, ar trebui să tac și să stau calm în fața unor lucruri pe care le consider nedrepte, pentru că așa voi fi în siguranță?” – se intreaba Snowden.

„Dacă voiam siguranță, eram în continuare în Hawaii și câștigam mulți bani spionând pe toata lumea… Nu am legaturi cu nimeni, nu simt dragoste pentru autoritățile ruse. Nu am ales să fiu aici”, a încheiat Snowden.

Fost colaborator NSA, în iunie 2013, Edward Snowden a furnizat informații secrete ziarelor The Washington Post și The Guardian. El a dezvaluit că agențiile de informații americane ascultau conversațiile telefonice și urmăreau e-mailurile cetățenilor americani și a liderilor mondiali.

Fugit la Hong Kong de o iminenta arestare, Snowden a trimis cereri de azil autorităților din mai multe țări, inclusiv Rusiei. La 1 august 2014, a obtinut permis de ședere în Federația Rusă pe trei ani, care a fost prelungit ulterior pentru aceeași perioadă.

La 17 septembrie, în cateva tari au fost publicate memoriile lui Snowden – ”Permanent Record”. Din carte rezultă că el a considerat extrem de nedrept și ilegal faptul amestecului brutal al serviciilor speciale – deghizat ca preocupare pentru securitatea SUA – în viața privată a cetățenilor, a guvernelor străine și în activitatea organizațiilor internaționale.
În carte, Snowden descrie în detaliu viața de zi cu zi din Hong Kong, dupa fuga sa din SUA. Potrivit lui Edward Snowden, el spera că autoritățile din Hong Kong nu-l vor extrăda în Statele Unite, dar ca, după publicare unor articole despre CIA si NSA, i s-a dat de înțeles că nu ar trebui să spere la azil. Apoi, el și avocații săi locali, după cum rezultă din carte, au trimis cereri de azil către 27 de state, inclusiv în câteva țări europene. Doar Ecuadorul i-a oferit garanții de neextradare catre SUA, asa ca, pe 23 iunie, Edward Snowden pleca spre acesta tara cu un zbor care facea escale la Moscova și în Cuba.

„Am aterizat la Sheremetievo, unde, în teorie, trebuia să petrec 24 de ore. Și iata ca în curând se fac șase ani”, scrie Edward Snowden. El spune că pe aeroportul din Moscova în acea zi a fost „retinut prea mult”, iar apoi doi agenti ai sericiilor de securitate s-au apropiat de el, spunându-i că are probleme cu pașaportul. Descriind sosirea la Moscova, Edward Snowden relatează pentru prima dată că reprezentanții serviciilor speciale ruse au încercat să-l recruteze. Anterior, susținătorii lui Edward Snowden au susținut pe Wikileaks că nu au existat încercări de recrutare a acestuia de catre serviciile de informații ruse.

Între timp, cartea nu conține un episod important. Vizita lui Snowden la consulatul rus din Hong Kong, inainte de debararea spre Moscova, unde ar fi cerut ajutor. Ulterior, Snowden, prin avocatul său rus Anatoli Kuceren, a negat că a vizitat misiunea diplomatică a Rusiei, deși președintele rus Vladimir Putin l-a contrazis.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Snowden a povestit cum a fost deturnat de ruși în fuga sa spre Ecuador

  1. huiova spune:

    E asa de fain in ruskia caci Snowden ar prefera sa faca inchisoare in SUA decat sa stea printre balalai vodcari.

  2. bogdan spune:

    Acum daca a vrut sa stea la porci de ce se plange ? Idiotul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top