Presa rusă, specializata în știri din domeniul IT–tehnologii, este socata de vestea plecarii iminente a companiei ruse Yota Devices – dezvoltatorul primul smartphone Yota Phone.
În prezent, sediul central al companiei se afla la Moscova, dar va fi în curând relocat în Canada, a declarat ediţiei canadiene a The Financial Post, CEO Yota Devices, Vlad Martynov.
Biroul din Moscova a companiei a negat informatia.
După cum sa arata în articolul din FP, relocarea este planificată pentru sfârșitul anului 2014. Noul sediul central Yota va fi la Toronto sau Waterloo.
Martynov a declarat că decizia nu are nimic de-a face cu situația politică din Rusia și conflictul din Ucraina. „Desigur, oamenii sunt preocupați de sancțiuni … Dar într-o afacere ca a noastră, ele nu au nici un impact real„, – a spus el.
CEO sustine că unul dintre motivele mutarii este obţinerea decosturi mai mici, facilități fiscale și sprijin guvernamental. În plus, compania se așteaptă să ademneasca mai usor foștii angajați ai BlackBerry, care au fost restructurati.
Ca o altă alternativă, Yota Devices a luat in calcul o relocare in SUA. În prezent, circa 70% din angajatii companiei se află în afara Rusiei. Acestia lucreaza în șase birouri diferite: divizia de marketing și logistică se afla la Frankfurt, departamentul de productie in Singapore, și trei birouri de vânzări în Toronto.
Yota Devices este o companie privată internațională, a cărei activitate de bază este dezvoltarea și producerea de echipamente high–LTE (modemuri, routere, smartphone-uri).
Compania este, de asemenea, cunoscuta pentru dezvoltarea primului smartphone bazat pe Android cu doua ecrane – Yota Phone.
Plecarea Yota Devices va fi un alt semn al deteriorarii mediului de afaceri in zona IT din Rusia. La inceputul acestui an, fondatorul rețelei sociale „VKontakte”, Pavel Durov, a emigrat din Rusia, spunând că derularea afacerilor IT în aceasta tara este imposibila.
Apoi, Vladimir Putin a sugerat „Yandex” (cel mai mare motor de cautare din Rusia) sa termine cu prezenta investitorilor străini în companie, „apel” care a pravalit acțiunile firmei din strainatate.
În plus, Ministerul Comunicațiilor din Rusia a cerut Apple si SAP sa dezvaluie codul sursă al produselor lor.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.