steag ucrainaÎn ajunul Zilei Independenței, sociologii ucraineni au enumerat principalii anti-eroi ai Ucrainei în 2015, și au definit starea actuală a țării drept o „tragedie optimistă”.

În luna iulie, sociologii ucraineni au organizat un sondaj la nivel national. Încercau sa afle cum s-a schimbat starea de spirit a ucrainenilor de la proclamarea independenței? Ce îi unește pe oameni în societatea ucraineană? Cum ar dori să vadă cetățenii organizarea teritoriala a țării? De asemenea, respondenții au fost rugati sa identifice evenimentele cele mai pozitive și cele mai negative din istoria tarii, eroii săi și anti-eroii.

– Iată rezultatele monitorizării în 2013. Totul este calm, stabil. Societate este in plină stagnare, domina sentimentul de inutilitate, – spune Irina Bekeshkina, cercetator principal la Academia Nationala de Stiinte, director al Fondului „Inițiativa Democratică”. – Țara cere schimbari. Acestea au avut loc după Maidan. Nu numai cele bune în mod evident. Dar sondajul actual a oferit rezultate paradoxale la prima vedere. În 2013, la întrebarea „Sunteți mândru a fi cetățean al Ucrainei?” au răspuns pozitiv 48%. În 2014, deja un an de razboi – 64%. In 2015, un an incredibil de greu – 67%. Procesul de construire a națiunii s-a intensificat.

Potrivit sociologilor, prima crestere substanțială a sentimentului  de „cetățean al Ucrainei” a avut loc în 2005 (44 – 55%). Pentru regiunile vestice, cetățenia Ucrainei este mai importanta decat identificarea regionala (65% vs 23). Iar regiunile sudice, estice și în Donbas sunt pretuite convietuirea comuna – în oraș sau sat.

Patriotism crescut, nemulțumirea fata de autorități, credința într-un viitor mai bun și dorința de a lucra împreună pentru a depăși dificultățile, sunt caracteristice societății ucrainene.

Cu toate acestea, judecând după cifrele din regiuni, partea vestica a tarii manifesta mai mult credinta, în centru –  patriotism, în partea de sud – plangeri fata de autoritati, iar în Donbas – ”dorința de a lupta cu flagelurile împreună”.

– Vârful optimismului a fost atins în 2005, anul „portocaliu”- continuă sociologul Elena Zlobin. – Mai mult de 61%! Apoi starea de spirit a început să scadă, iar în 2013 am avut cel mai scăzut nivel de încredere în stat pe întreaga perioadă de observație, plus lipsa de speranță, anxietate. Acum, în urma recuperării emoționale, 23% dintre cetățeni se consideră a fi optimisti.

KievTendința principală a schimbărilor în structura fobiilor populației a fost o reducere semnificativă a fricii fata de pierderea statalității. În timp ce 52% dintre respondenți încă se mai tem de un atac inamic extern, frica de o posibilă prăbușire a statului a scăzut la 30%, comparativ cu 46%  anul trecut. În același timp, crește treptat ingrijorarea cu privire la problemele sociale și economice – creșterea prețurilor, șomajul, plata salariilor. În 2014, pe fondul fazei active a conflictului militar din Donbas, mulți pur și simplu nu observau dificultățile de zi cu zi.

Gândurile populației în ceea ce privește opțiunea cea mai buna pentru structura teritorial/administrativa a țării sunt împărțite. Câștiga abordarea Ucraina – stat unitar, dar cu puteri extinse pentru regiuni (41,5%). Pentru federalism pledeaza 8% din respondenți, in principal locuitorii din est și Donbas.

Sociologii susțin că în ceea ce priveste lista personajelor istorice negative, lider absolut este Viktor Ianukovici (51%), presedintele fugar al Ucrainei. Curios, Ianukovici a pierdut inclusiv in Donbas. În întreaga țară, anti-eroi prin excelenta sunt Stalin, Lenin, și Iuscenko. Simpatiile ucrainenilor se indreapta spre hatmanul Bogdan Hmelnițki, președintele Radei Myhailo Hrushevsky și disidentul ucrainean, unul dintre cei mai stralucitori politicieni ai anilor ’90 – Viaceslav Chornovil. Președintele în exercițiu Petro Poroșenko a câștigat doar 4,5% la nominalizarea „figura cea mai pozitivă.”

– Recent, Rada a adoptat o lege controversată care se referă la memoria istorică – spune sociologul Alexander Vishniac. – Dar rezultatele studiului nostru au arătat că decomunizares ucrainenilor a avut deja loc. Revoluția bolsevica din 1917 – este un eveniment pozitiv doar pentru 4,5% dintre respondenți, iar proclamarea independenței Ucrainei în 1991 – pentru 36,8%.People light candles at Independence Square in Kiev, during a rally to show support for servicemen on the frontline in eastern Ukraine

Între timp, 20,5% dintre respondenți încă cred ca dezintegrarea URSS a fost un eveniment negativ. Cu toatea acestea, cea mai neagra perioada din istoria Ucrainei a fost denumita – si în est și în vest – Holodomorul (anii 30 ai secolului trecut) – 54,1%.

Evgheni Golovakha, adjunctul directorului Institutului de Sociologie NASU a concluzionat:

– În Ucraina au avut loc schimbări fundamentale, radicale. Acum, 58% dintre locuitori favorizează politica de aderare la Uniunea Europeana, și numai un sfert au îndoieli. Este o tara complet diferita! Dar aș spune că, în locul ”dramei incertitudinii” a venit ”tragedia certitudinii”. Pentru alegerea noastră am căpătat niste probleme teribile … Și totuși aș putea spune că ”tragedia noastra este optimistă”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top