rusiLocuitorii din țările Europei Centrale și de Est, precum și o parte din țările CSI, văd în Rusia principala amenințare la adresa securității sale naționale. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania americană de cercetare Gallup.

Rusia este percepută drept cea mai mare amenințare în Europa Centrală și de Est in principal in tarile membre ale Uniunii Europene. În același timp, statele din regiune care nu fac parte din UE, considera SUA o amenințare mai mare.

Astfel, printre locuitorii UE, Rusia este cea mai mare amenințare la adresa securității naționale pentru 69% dintre polonezi, 58% estonieni, 57% români, 46% lituanieni și 42% letoni, 17% slovaci, 15% cehi și 14% maghiari.

Grecii considera că principala amenințare vine dinspre Germania, această opinie fiind împărtășită de 39% dintre respondenți. Bulgarii cel mai adesea au spus ca principala amenințare vine dinspre SUA (14%), Croația a numit Serbia (11%).

Dintre locuitorii țărilor CSI, Rusia este vazuta ca cea mai mare amenințare în Ucraina (52%), Georgia (48%) și Moldova (16%).

În același timp, 64% dintre respondenții din Rusia consideră SUA principala amenințare. Acelasi raspuns l-au dat și belarușii (44%), kazahii (36%) si locuitorii din Kârgâzstan (33%).

Printre locuitorii din Europa Centrală și de Est, care nu sunt din tari membre UE, 64% dintre kosovari, 26% albanezi, 10% bosniaci au spus ca pericolul cel mai mare vine de la Serbia. Sârbii la randul lor se tem de SUA (24%). Azerbaidjanul are temeri de Armenia (64%), și vice-versa – armenii cred ca cea mai mare amenințare vine din Azerbaidjan (60%). Muntenegrenii se tem de Albania (15%), iar macedonenii de Grecia (14%).

Sondajul a fost efectuat in perioada iunie-septembrie 2015. Au fost intervievați o mie de oameni din fiecare țară.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Sondaj Gallup: Rusia – principala amenințare pentru est-europeni și o parte din CSI

  1. rsumy spune:

    RO: Numai 57% contra ruslocilor???
    E grav!!!

    Prostia e mai răspândită printre români decât credeam…
    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top