Majoritatea cetăţenilor moldoveni (52,4%) consideră că Uniunea Europeană a ajutat cel mai mult Republica Moldova, pe locul doi clasându-se România (28,3%), conform unui sondaj CBS Axa, comandat de IDIS ‘Viitorul’ (un think tank independent din Chişinău), ale cărui rezultate au fost date publicităţii luni, potrivit Radio Chişinău, preluat de agerpres.ro.

În acest clasament urmează Rusia (27,7%), SUA (15,3%), Uniunea Euroasiatică (6,9%) şi Germania (6,8%).

Conform sondajului menţionat, 33,4 % dintre intervievaţi consideră că Republica Moldova trebuie să aleagă direcţia spre UE pentru a stabiliza situaţia din republică, iar circa 12% cred că republica ar trebuie să se îndrepte spre Uniunea Euroasiatică (condusă de Rusia). Totuşi, cei mai mulţi – 40,3% – au apreciat că Republica Moldova trebuie să menţină relaţii bune atât cu UE, cât şi cu Uniunea Euroasiatică.

În privinţa parteneriatelor strategice, majoritatea cetăţenilor moldoveni consideră că Republica Moldova trebuie să menţină un parteneriat strategic cu UE (55,7%), în timp ce 50,7% consideră că trebuie menţinut un parteneriat strategic cu Rusia; 44,4% au apreciat ca necesar un parteneriat strategic cu România, în timp ce cu Uniunea Euroasiatică doar 30,5%.

Deşi cei mai mulţi dintre cei chestionaţi au declarat că Republica Moldova nu ar trebui să rupă parteneriatele strategice cu nicio ţară, 7,7% dintre intervievaţi au estimat că aceasta ar trebui să se întâmple în cazul Rusiei, 6% – în cazul României, 5,3% – în cazul SUA şi circa 3% – în cazul Ucrainei, notează Radio Chişinău.

Sondajul – realizat în perioada 29 iunie – 9 iulie – face parte dintr-o nouă serie de cercetări sociologice ‘People Watch’, care are scopul de a măsura diverse areale tematice de interes public sporit în Republica Moldova. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.042 de persoane cu vârste de peste 18 ani, având o marjă de eroare de 2,8%.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Sondaj: UE şi România au ajutat cel mai mult Republica Moldova

  1. bogdan spune:

    Sunt cam curve ! Vor sa suga de la mai multe oi ! Recunosc faptul ca UE .Romania,USA,Germania sunt principalii lor sustinatori financiar si democratic dar vor directia UE doar ceva peste 30 % ! Isi merita soarta !

  2. ANTIPUTIN spune:

    Basarabia e Romania !
    CARATI’VA DIN MOLDOVA, RUSNACILOR !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top