Pentru statele membre ale UE este timpul să se trezeasca și să ajute Ucraina, s-o apere, altfel vor ajunge sa lupte mai tarziu cu un inamic mult mai puternic, scrie finantistul și filantropul american de origine maghiara George Soros, într-un editorial publicat în The New York Review of Books.
În opinia sa, sancțiunile împotriva Rusiei sunt necesare, dar ele sunt un rău necesar, pentru ca afecteaza nu numai Rusia, ci şi economia europeană.
„În același timp, acordarea de asistență pentru Kiev în lupta împotriva agresiunii ruse nu va stimula doar Ucraina, dar și în Europa„, – a spus George Soros.
„Europa se confruntă cu o provocare la adresa însăşi existenţei sale din partea Rusiei. Nici liderii europeni şi nici cetăţenii lor nu sunt conştienţi pe deplin de această provocare şi nu ştiu cum să-i facă faţă”, scrie Soros.
„Acum Rusia prezintă o alternativă care reprezintă o provocare fundamentală la adresa valorilor şi principiilor pe care a fost fondată iniţial Uniunea Europeană. Ea se bazează pe utilizarea forţei pe care o manifestă prin reprimare acasă şi agresiune în străinătate, ca opuse statului de drept”, subliniază el.
Finanțatorul face apel in primul rand la cancelarul german Angela Merkel, care, potrivit lui, a acționat ca un adevarat european, răspunzand la amenințarea Rusiei. Ea a fost principalul adept al impunerii de sancțiuni împotriva Rusiei. „Dar acum trebuie să fie mai mult axata pe sprijinirea Ucrainei, decât pe impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei” – spune George Soros.
Soros a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că „există o nemulţumire generală faţă de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul iniţial de formare a unei uniuni de state democratice care împărtăşesc aceleaşi idei. Criza euro a fost prost gestionată şi a durat mult timp, transformând o uniune voluntară între egali în cu totul altceva”.
Soros apreciază că UE a devenit o relaţie disfuncţională între naţiuni-creditoare şi naţiuni-debitoare, generând un resentiment amplu. „Putin a stabilit relaţii bune cu cei care agită împotriva Europei”, denunţă el. „Eşecul Europei ca experiment al unui Guvern supranaţional va transforma Rusia într-o potenţială ameninţare… Colapsul Ucrainei va fi o pierdere imensă pentru NATO, UE şi Statele Unite. O Rusie victorioasă va deveni mult mai influentă înăuntrul UE şi va reprezenta o ameninţare puternică pentru statele baltice, care au populaţii importante de etnici ruşi”, subliniază Soros.
Fondatorul şi preşedintele reţelei de fundaţii prodemocraţie Open Society preconizează că, după alegerile din Ucraina, duminică, Putin îi va oferi omologului său ucrainean Petro Poroşenko o înţelegere asupra livrărilor de gaze naturale, cu condiţia ca acesta să numească un premier pe care-l agreează. În cazul unui refuz, Putin „poate reveni la o victorie mai mică, aflată la îndemână: poate deschide cu forţa un drum din Rusia în Crimeea şi (regiunea separatistă moldoveană) Transnistria înainte să vină iarna”.
El îndeamnă la o consolidare a susţinerii occidentale faţă de Ucraina, printr-o „injecţie cash imediată de cel puţin 20 de miliarde de dolari şi ppromisiunea unei suplimentări atunci când este nevooie”, pentru stingerea datoriei publice, iar ajutorarea reformării sectorului energetic al ţării ar face Ucraina mai puţin dependentă de Rusia. Ajutând reformatorii Ucraineni, el argumentează că UE îşi va redescopri principiile fondatoare. „Uniunea Europeană se va salva pe ea-însăşi salvând Ucraina”, subliniază George Soros.
Soros exprimă îngrijorarea cu privire la o posibila „înţelegere majoră” între președinții Rusiei și Statelor Unite, Barack Obama și Vladimir Putin.
„Suspectez că exista perspectiva unei întelegeri majore, în care Rusia va ajuta SUA în problema cu Statul Islamic din Irak și Siria, de exemplu refuzand sa livreze Siriei promisele rachete S300, mentinand astfel poziția dominantă a SUA în regiune. La schimb, Rusia va fi primi mana libera în regiunea „străinătatii apropiate”, cum numeste Moscova țările vecine ( foste membre ale URSS – n.r.) „. Mai rău este faptul că președintele Obama chiar poate face o astfel de înţelegere” – scrie George Soros.
Anterior, Soros a inițiat constituirea unui grup strategic de consilieri pentru a asista autoritățile ucrainene în punerea în aplicare a reformelor structurale din tara.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.