spalare baniProcuratura din statul New York a demarat o anchetă împotriva omului de afaceri rus Gennady Timchenko, unul dintre prietenii președintelui rus Vladimir Putin.

Antreprenorul, împotriva căruia Occidentul a impus recent sancțiuni personale, este suspectat de acte de coruptie si tranzacții de spalare de bani  prin intermediul sistemului financiar american, scrie The Wall Street Journal.

Tranzacțiile considerate dubioase de partea americana au fost realizate în urmă cu câțiva ani. În special este vorba despre contracte de revânzare a petrolului încheiate între Gunvor și Rosneft. Prima este un trader de petrol in care Timchenko a fost actionar principal si despre care se sustine ca ar fi controlat partial de Vladimir Putin, care detine actiuni la firma. A doua companie – Rosneft este firma de stat condusa de Timchenko. Anchetatorii americani vor sa afle la ce nivel au fost fixate prețurile de achiziție pentru Gunvor, care a revândut apoi petrolul unor terțe părți, în special în străinătate.

Ancheta este parte din „Inițiativa pentru restituirea bunurilor furati(Kleptocracy Asset Recovery Initiative), lansata în 2010, potrivit unor surse ale ziarului.

timchenkoÎn 2008, liderul opoziției din Rusia Alexei Navalny, care este în prezent în arest la domiciliu, in calitate de acționar minoritar al Rosneft a depus împotriva companiei o plangere. Navalny a încercat să obțină informații despre tranzacțiile dintre Rosneft şi Gunvor. Instanța rusa a respins cerea lui Navalny, precizând că, în conformitate cu legislația Federației Ruse, societatea nu este obligată să prezinte informații cu privire la tranzacțiile cu Gunvor.

Mass-media și blogosfera rusa au scris deseori succesul lui Timchenko, aflat în listele celor mai bogati oameni din Rusia, este legat de prietenia sa cu Putin.

SUA au impus sancțiuni împotriva lui Gennady Timchenko pe 28 aprilie. Acestea includ o interdicție de a intra în Statele Unite și înghețarea activelor sale din SUA. Sancțiunile au lovit, de asemenea, şi companiile controlate de omul de afaceri rus. Cu toate acestea, cu o zi înainte de a cădea sub restricțiile impuse de SUA,  Timchenko a vândut activul său principal   participatia de 44% la Gunvor partenerul sau Thorbjorn Turnkvist.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top