Înalții oficiali ruși si-au ales ca duhovnic pe călugărul de 87 de ani, schiarhimandritul Ilie (Nozdrin) de la manastrirea Optina.

Duhovnicul patriarhului Kirill și al presedintelui Putin îi primește în audientă pe guvernatori, comunică cu șefii armatei si sericiilor secrete ruse, prin el elitele din Rusia speră să transmită solicitări președintelui rus Vladimir Putin. Povestea lui Ilie este relateata de publicația „Proiekt”.

Ilie este absolvent al Academiei Teologice din Leningrad, a fost tuns calugar de influentul mitropolit Nikodim (Rotov), ​​care avea legături strânse cu regimul sovietic și care l-a facut calugar si pe viitorul mitropolit Kirill (Gundeaev, actualul patriarh rus). La mijlocul anilor ’70, călugărul a plecat la Athos, unde a fost duhovnic al Mănăstirii Panteleimon. Mai târziu s-a întors în Rusia și a participat la renașterea Mănăstirii Optina.

Oficialii de rang înalt din Rusia vin la Ilie pentru sfaturi de viață, prezicerea viitorului si vindecarea bolilor. Schiarhimandritul nu este singurul stareț pe care oficialii îl cauta, însa este cu siguranta cel mai infleunt din Biserica Ortodoxa Rusa.

De exemplu, interlocutorii „Proiekt” au divulgat lista de asteptare pentru intrevedere cu staretul Ilie, care include mulți foști și actuali șefi de regiuni. Este vorba de guvernatorul de Sankt Petersburg Alexander Beglov, guvernatorii regiunilor Kaluga și Briansk, Anatoli Artamonov și Alexandr Bogomaz, vicepreședintele districtului federal federal Central, Vadim Potomski etc. Într-un an, în saptamana patimilor, Ilie a ”primit in audienta” 40 de generali.

Lui Ilie i se spovedeste Putin și premierul Dmitri Medvedev, sustin sursele din mănăstirea Optina.

Relatia lui Ilie cu Putin este probabil si unul dintre motivele interesului elitei față de schiarhimandrit. Oficialii cred că „prin intermediul lui Ilie pot transmite diverse informații președintelui în doar două zile”.

Starețul are respect deosebit pentru puterea guvernamentala. El a susținut ideea ridicarii unui monument pentru primul președinte rus Boris Elțîn, pe care l-a comparat-o cu Sfântul Gheorghe și a sfințit un monument în cinstea lui Ivan cel Groaznic.

„Dar nu trebuie să te gândești că Ilie forțează pe cineva să iubească puterea”, spune preotul Mănăstirii Optina. – Chiar și atunci când vii la el pentru o conversație personală, el adesea te întreabă: „Te rogi pentru președinte?”

Schiarhimandritul Ilie este un anticomunist convins (desi, in tinerete, a fost membru al Uniunii tineretului comunist – Komsomol) si antistalinist. Despre Stalin spune ca a fost un bandit și considera rolul său în istoria țării, inclusiv pe perioada celui de-al Doilea război mondial, ca fiind fără echivoc negativ. El pledează împotriva monumentelor lui Stalin, spunand ca renașterea stalinismului este o „întoarcere spre ruină, spre moartea Rusiei”. Despre Lenin staretul spune ca a fost „un ucigaș al poporului rus, raufacatorul răufăcătorilor”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Starețul statului rus sau povestea duhovnicului președintelui Putin

  1. bogdan spune:

    Si noi care credeam ca reprezentantul lui Satan pe pamant este Kiril ! Se pare ca Diavolul Sef din Porcie este Ilie…

    • Alexescu stefan spune:

      Tine-o tot asa Bogdane. Intru pe pagina asta doar ca sa-ti citesc comentariile. Nu de putine ori m-ai amuzat teribil cu pitiku crakanat & CO. Si eu nu rad prea usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top