„Potrivit Evaluării amenințărilor globale realizată de serviciile de informații americane din acest an, precum și a mărturiilor date in Senat de înalți oficiali americanii ar trebui să ne așteptăm ca Rusia lui Vladimir Putin să-și continue eforturile de aprofundare a diviziunilor sociale, politice și rasiale în Statele Unite și printre aliații lor”, scrie John Cypher, fost șef al rezidenturii CIA, care a lucrat mai mult de 27 de ani în Rusia și în alte părți ale Europei și Asiei, scrie The New York Times.

„Prin urmare, pentru a ne pregăti mai bine pentru viitoarea ofensivă a Rusiei, ar trebui să ne întoarcem privirea în trecut și să acordăm atenție modului de gândire al KGB-ului în epoca războiului rece – serviciul de informații în care președintele Vladimir Putin și-a petrecut anii de formare. Istoria brutalelor servicii secrete sovietice dezvăluie rădăcinile actualelor activități subversive ale Rusiei, dezinformarii, atacurilor, spionajului și folosirii minciunilor ca arme. Nici una dintre aceste metode nu este nouă pentru Kremlin „, scrie autorul.

„De fapt, aceste metode au transformat Rusia Sovietică în primul „stat spion” din lume și, de asemenea, l-a separat de statele autoritare controlate de militari. Rusia de astăzi a devenit un stat și mai spion după guvernarea lui Putin de aproape 20 de ani, (…) Când a ajuns la putere Putin a angajat mulți dintre foștii săi colegi KGB pentru a reconstruirea statului. Ca rezultat s-a constituit un regim cu politici și filozofia unui serviciului de poliție secreta supraîncărcat, un regim în care cu ajutorul operațiunile de informații externe se rezolva problemele de politică externă și de menținere a controlului acasa”, notează el.

„Putin și tovarășii săi au înflorit în imperiul în care KGB-ul era scutul și sabia statului. Așa că, rezolvând problemele secolului 21, ei se întorceau regulat la armele testate în timp. Serviciile de informații erau folosite chiar și pentru a păstra în taină utilizarea dopajului sportivilor olimpici și parolimpici ruși –  semn al unui „stat spion”, – scrie John Cypher.

„Atâta timp cât SUA încearcă să angajeze Rusia, ar trebui să înțeleagă că tigrul de la Kremlin nu-și va schimba dungile…Eforturile Rusiei de a se apăra cu forță sunt înrădăcinate într-un profund sentiment de insecuritate, alimentat de secole de invazii și eșecuri statale. Puțne alte țări au suferit atât de mult, astfel încât elementul central al statalității ruse din vremea țarilor este înșelăciunea și slăbirea dușmanilor din interior. În acest sens, deși merită condamnare, instrumentele bine înrădăcinate ale politicii rusești sunt de înțeles și logice”.

„Unitatea Occidentului este cea mai bună apărare a noastră”, continua John Cypher. „Putin pare să știe că nu poate concura cu Occidentul pe teren drept. El flutura mașina de fum a KGB-ului pentru a zăpăci, a crea confuzie și paralizie printre dusmanii sai, deoarece este singura arma pe care o are. Cât timp politica noastră este de natură tribală și cât timp americanii consideră adversarii politici interni drept adevărați dușmani, eforturile Kremlinului de a exercita presiune și de a ne exploata slăbiciunile vor continua. Noi trebuie să cooperăm cu aliații pentru a ne apăra cu sinceritate împotriva atacurilor cibernetice, fizice și hibride și să respingem eventuale amenințări. Având în vedere acest lucru, sentimentele anti-europene ale președintelui Trump este cu siguranță cel mai mare dar pentru președintele Putin”  – conchide autorul publicației.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Statul spion – singura armă a lui Putin

  1. kiki spune:

    Stat spion este toata „democratia occidentala ” atat din imperiul banditesc de peste ocean dar si in noul imperiu numit EU-RSS!
    Asa ca vedeti-va de rahatul din gura voastra si nu mai mancati alt rahat! Cu atat mai mult cu cat in Romania numarul de javre securiste pe cap de miorita furajata este de 10 x mai mare ca in statul banditesc de peste ocean!

  2. bogdan spune:

    Godacii tot godaci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top