turkmeni siriaRevista săptămânală germană Stern a publicat un interviu cu Dennis Ross –  consilier pe politica din Orientul Mijlociu care a lucrat cu mai mulți președinți americani, printre care și Barack Obama.

Perspectivele armistițiului în Siria el le-a estimat sceptic. „Mi-e teamă că în acest război, în cel mai bun caz, are loc doar o pauză. Șanse pentru un proces de pace reală nu sunt prea multe … Vladimir Putin nu ne-a dovedit încă  faptul ca este cu adevarat interesat de sfârșitul războiului în Siria”. Assad și aliații săi au convenit asupra unui armistițiu pentru „regrupare” și scopul lor final este ca prin „mijloace militare sa schimbe echilibrul puterii, ca Assad sa nu mai aiba nevoie să negocieze”, sugerează Ross.

Expertul nu exlude faptul că Siria va fi în cele din urmă împărțita în mai multe părți. „Pericolul este  că, în curând, poporul Siriei va avea de ales între doar două opțiuni: Assad sau Statul Islamic”. Atunci ISIS, dându-se drept aparator al musulmanilor sunniti va atrage și mai mulți oameni de partea sa.”

Ross împărtășește opinia potrivit careia Putin foloseste războiul din Siria pentru a pune în mod deliberat presiune asupra Europei, provocând un aflux de refugiați. Scopul principal al președintelui Federației Ruse este de a face din Rusia o putere „cheie” in Orientul Mijlociu. „Chiar dacă Putin a pătruns [în Siria] într-adevăr în scopul de a lupta împotriva ISIS, în orice caz a atins efectul opus”, – a adăugat consilierul.

Politica de „reținere” a președintelui Barack Obama este explicata de Ross prin faptul că acesta are  „prea aproape de inimă lecțiile războiului din Irak … Dar Siria – Siria nu este Irakul, avem de a face in Siria cu revolta împotriva regimului crud. În Irak, în schimb, a fost vorba despre o intervenție militară care viza răsturnarea regimului. Aceasta „auto-constrângere” s-a transformat într-o catastrofă umanitară”.

Cand a fost intrebat ce ar putea face în această situație Occidentul, Ross a spus: „Noi ar trebui cel puțin să insistam asupra crearii de coridoare umanitare pentru aprovizionarea orașelor asediate de forțele lui Assad”. În cazul în care nu accepta, atunci „este necesar să se insiste asupra stabilirii unor zone de protecție pe teritoriul Siriei”. „Ar fi, de asemenea, ocazia să verificam dacă Putin este serios cu privire la încetarea focului și a procesului politic”, – a declarat Ross.

Insistenta în aceste probleme nu ar fi condus la un conflict între Rusia și NATO, este convins Ross: „Putin ar înțelege acest semnal. El nu este impulsiv, ci foarte atent și verifica cât de departe poate merge. Acum el vede ca poate continua .. să intimideze Occidentul. Nici în Ucraina, nici în Siria, nimeni nu i se opune”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top