”În noaptea de 22 februarie 2014, cei mai influenți oficiali ruși si-au dat întâlnit la Kremlin. Anume acolo ei s-au înțeles să captureze Crimeea ucraineană”, scrie Boris Johnson, șeful diplomației britanice, intr-un articol postat pe site-ul guvernului de la Londra.

Redam in continuare textul articolului.

”Abia mai tarziu ei vor depune eforturi din greu pentru a oferi acestei decizii o spoială de legitimitate – inclusiv falsificand desfășurarea referendumului fals – însa anume acea ședința nocturna a președintelui Vladimir Putin cu siloviki (reprezentantii ministerelor de forta – n.r.) avea ca scop sa decida soarta locuitorilor din Crimeea.

Știm acest lucru, deoarece chiar Putin ne-a spus despre asta.

În filmul documentar pentru televiziunea rusă, care a fost difuzat în 2015, președintele însuși a descris succesiunea evenimentelor.

El a decis să preia Crimeea în timpul întâlnirii secrete de la Kremlin cu trei săptămâni înainte de referendumul falsificat. Și toate declarațiile ulterioare despre cum ar fi încercat să-i protejeze pe oamenii din regiune și să îndeplinească dorința populației au fost – bazandu-ne pe recunoașterea directa a lui Putin – absolut false.

Acesta este modul în care Rusia a confiscat 27.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean și a încălcat principiul de bază al dreptului internațional, care spune că un stat nu poate să-și largeasca cu forța teritoriul său sau sa schimbe frontiera.

Putin a anexat oficial Crimeea la 18 martie 2014. Patru ani mai târziu, trebuie să ne amintim gravitatea actului și să ne dublam efortul nostru de a proteja valorile și susține dreptului internațional.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1945.

Confiscarea de catre Rusia a teritoriului Crimeei a fost primul caz al unei anexari cu forta în Europa și prima încercare de a redesena cu forta frontierele europene.

Procedand astfel, Rusia a încălcat numeroase acorduri internaționale, pe care este greu de enumerat. Iată câteva exemple: Putin a călcat în picioare articolul 2 din Carta ONU, Actul final de la Helsinki și Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă. A încălcat, de asemenea, obligația pe care Rusia și-a asumat-o în temeiul Memorandumului de la Budapesta din 1994, și anume promisiunea de a „respecta granițele Ucrainei“ și „să se abțină de la amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a Ucrainei“.

Anexând Crimeea, Putin a mers mai departe, alimentand și răspândind flacara conflictului în estul Ucrainei. Rusia continuă pana in prezent să alimenteze cu soldați și tancuri flacăra uriașa a conflictulu, care a mistuit pana acum viețile a mai mult de 10.000 de persoane și a forțat 2,3 milioane să își părăsească locuințele.

Zborul MH17 a fost o alta victimă a acestei tragedii, când o rachetă ruseasca, lansata de pe teritoriul controlat de militanții pro-rusi, a lovit  avionul de pasageri, omorând 298 de oameni nevinovați, inclusiv 10 cetățeni britanici.

De atunic, sosesc rapoarte din Crimeea despre represiunea împotriva populației indigene – a tătarilor din Crimeea – și intimidarea celor care s-au opus anexarii ruse. În ciuda apelurilor repetate a Adunarii Generale a ONU, Rusia refuză să permita in peninsula misiuni internaționale în domeniul drepturilor omului.

În cele din urmă, vreau sa notez de ce este atât de important să se respecte principiul conform căruia un stat nu poate să forțeze schimbarea granițelor sau să dobândească teritorii prin forță. Siguranța fiecărei națiuni depinde de faptul dacă lumea respectă acest principiu.

De aceea, soarta Crimeei este importantă pentru noi toți.

Toți avem obligația sa acționam într-o manieră echilibrată și fermă împotriva Rusiei. Acest lucru înseamnă sa sprijinim sancțiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei, atâta timp cât regiunea rămâne sub controlul Kremlinului, și să mentinem in continuare sancțiuni mai puternice – pana cand este executat acordul de la Minsk.

Acești pași trebuie să demonstreze că nicio țară, indiferent de dimensiunea sa, nu poate dezmembra vecinul său și să încalce dreptul internațional, fără sa sufere consecințe.

În același timp, respectand în mod clar principiile noastre, noi trebuie să cooperam hotărât cu Rusia. Trebuie să vorbim în mod clar și direct despre preocuparea noastră față de acțiunile Kremlinului.

Și nu există contradicții între dialog și descurajare. Dimpotrivă, aceste abordări se pot întări reciproc și am subliniat acest lucru în timpul vizitei mele la Moscova în decembrie 2017.

Marea Britanie și Rusia, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU au o responsabilitate comună specială pentru menținerea păcii și securității internaționale. Sloganul nostru în relațiile cu Rusia ar trebui să fie: „coopereaza, dar fii atent“. Astfel, ambele componente ale acestei formule ar trebui să fie respectate la fel de decisiv.

Dar, în același timp, nu trebuie să ne uităm niciodată consecințele teribilei sedinte de la Kremlin din noaptea de 22 februarie.”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

6 Responses to Boris Johnson: ”Știm cum Rusia a furat Crimeea și știm cum să procedăm în continuare”

  1. Clau spune:

    Declaratie importanta si trebuie repetatat cat mai des ca poate-poate le intra in bostan si rusnacilor, pana nu plecati din Crimeea si restabiliti dreptul international si nu respectati acordurile pe care chiar voi le-ati semnat NU SCAPATI DE SANCTIUNI! Degeaba ati creat razboiul din Donbas, perpetuati conflictul din Siria, ati intervenit in alegerile tarilor occidentale….nu se negociaza respectarea granitelor si a dreptului INTERNATIONAL! Ati inteles „tovarasi”? Oricum sunteti vai de shoriku vostru, sarantoci nespalati si idioti. Ca tonilov, nandilau, ventilu si alti bolsevici care posteaza aici cred ca rusnacia e superputere e din cauza ca asa le dicteaza lor „minciunile necesare” din „democratia dirijata” marca inregistrata godaceasca.

  2. Toni spune:

    Saracul Boris. Altul cu nume rusesc, ca si Oleg.
    Coopereaza, dar fii atent. Coopereaza, ca metoda irakiana nu functioneaza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top