Decizia NATO privind perspectiva Ucrainei de a se alătura în viitor Alianței rămâne în vigoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, la o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenski.

Răspunzând la întrebarea privind perspectivele apropierii Ucrainei de alianță, secretarul general a subliniat că, în ciuda schimbării președintelui Ucrainei, abordarea NATO rămâne neschimbată. „Rămânem la decizia luată la summitul de la București și am confirmat acest lucru de mai multe ori în ultima vreme. După cum se știe, decizia summit-ului de la București, adoptată în 2008, spune că într-o zi Ucraina va deveni membră a Alianței”.

„NATO consideră că fiecare stat ar trebui să-și aleagă propriul drum și acest lucru este valabil și pentru Ucraina, când Ucraina (sub președintele Ianukovici) a anunțat că nu dorește aderarea, am respectat această alegere. Când țara a decis că se va îndrepta spre aderare, atunci ne așezăm împreună la masă și ne gândim cum să atingem standardele NATO”, a afirmat șeful Alianței Nord-Atlantice.

Totodata, secretarul general al NATO l-a îndemnat marţi pe noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aplice reforme „cheie” care să apropie ţara de Alianţă, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept, transmite EFE.

„Aveţi un mandat puternic pentru a implementa reforme cheie, pentru a combate corupţia şi a întări statul de drept. Aceste reforme sunt esenţiale pentru a garanta securitatea şi prosperitatea tuturor ucrainenilor şi pentru a apropia Ucraina de NATO”, a afirmat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, după prima întâlnire între cei doi oficiali la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.

La rândul sau, șeful statului ucrainean a declarat că „Obiectivele tuturor reformelor noastre vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale ucrainenilor, eradicarea corupţiei şi modernizarea statului”.

„Desigur, pentru noi NATO reprezintă, în primul rând, securitatea ţării noastre” şi „desigur, când vorbim de nivelul de pregătire al trupelor noastre asistenţa din partea NATO este un factor cheie”, a răspuns Zelenski, întrebat fiind cât de departe este Ucraina de intrarea în Alianţa Nord-Atlantică.

Stoltenberg a afirmat în mod clar că politica NATO a uşilor deschise „a fost un mare succes” şi „a întărit democraţia, pacea şi stabilitatea în Europa”. A semnalat, de asemenea, că „fiecare naţiune îşi poate alege propriul drum” şi că cei 29 de membri ai Alianţei decid când o ţară este a adresat o cerere de aderare „este pregătită să intre”, un proces în care „niciun alt stat nu poate interveni”.

În orice caz, a evidenţiat oficialul NATO, „acum prioritatea noastră sunt reformele”: „este importantă îndeplinirea standardelor NATO şi pentru aceasta dorim să ajutăm Ucraina să aplice reforme, să modernizeze structurile şi să lupte împotriva corupţiei”.

Despre conflictul cu Rusia din estul Ucrainei, secretarul general al NATO a menţionat că în aprilie miniştrii de externe ai Alianţei au convenit asupra unui pachet de măsuri suplimentare, inclusiv îmbunătăţirea pregătirii forţelor navale şi a gărzilor de coastă, realizarea mai multor exerciţii în porturi şi îmbunătăţirea schimbului de informaţii.

Zelenski a declarat că Ucraina „este pregătită să negocieze cu Rusia şi să implementeze acordurile de la Minsk” pentru a aduce pacea în estul Ucrainei, regiune aflată acum sub controlul separatiştilor pro-ruşi. A adăugat însă că „trebuie, de asemenea, să fim în stare să ne protejăm noi înşine, să fim mai puternici din punct de vedere economic, politic şi militar”.

De asemenea, preşedintele ucrainean a mulţumit pentru „sprijinul politic şi practic pe care Ucraina îl primeşte din partea NATO”.

„Doresc să dau un impuls angajamentului nostru faţă de Alianţă”, a subliniat noul preşedinte ucrainean, pentru care” agresiunea continuă a Rusiei este o mare provocare pentru securitatea transatlantică”.

Zelenski a mai declarat: „Obiectivul nostru central este garantarea stabilităţii şi a securităţii regiunii Mării Negre, ceea ce necesită eforturi suplimentare. Avem nevoie de toate mecanismele existente şi de sprijinul pe care aliaţii sunt dispuşi să le ofere.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Stoltenberg: Decizia NATO privind perspectiva Ucrainei de a se alătura Alianței rămâne în vigoare

 1. Maciuca spune:

  Ucraina sa faca bine sa returneze României pamantul furat ,ca răbdarea noastra este pe terminate!Sa înceapă cu Bucovina,apoi celelalte!Abia pe urma sa se gândească la nato și ue!Plus ca rusii vor si kievul,am auzit toti de rusia kieveana!

  • profesoru spune:

   Bah Pinochio degeaba vii tu cu imputiciuni rusnace,noi nu punem botul la hahalere putleriste,noi citim din surse necenzurate nu ca la voi.

 2. bogdan spune:

  Povesti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top