deveselu aegisSistemul european de apărare antirachetă al NATO nu constituie o amenințare pentru fortele nucleare strategice ruse, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit site-ului Alianței.

„Geografia și fizica fac imposibil pentru sistemul NATO sa doboare rachetele balistice intercontinentale rusești. Interceptorii sunt prea puțini și prea departe situati la sud sau prea aproape de Rusia, pentru a face acest lucru”, – a precizat Stoltenberg.

Potrivit lui, Rusia a refuzat oferta NATO de cooperare în domeniul apărării antirachetă, inclusiv prin crearea unor centre comune și a regimului de transparentizare a apărării antirachetă.

„Moscova a oprit unilateral dialogul cu NATO referitor la această chestiune în 2013. NATO va continua dialogul cu Rusia. Și acum, când tensiunea este mare, păstrarea liniilor de comunicare deschise este foarte importantă ..” – a declarat secretarul general al NATO.

În același timp, Stoltenberg a declarat că NATO va continua să consolideze apărarea, pentru a proteja aliații de orice amenințări, inclusiv cu rachete balistice.

Deschiderea bazei de rachete din România va crește în mod semnificativ posibilitățile de protecție a teritoriului european al NATO de atacuri potențiale cu  rachete de rază medie și scurtă.

Jens Stoltenberg„Scopul NATO este clar: sa protejam cetățenii și teritoriul său de orice amenințări. Acest lucru include atacurile convenționale pe cale terestră, aeriană sau maritimă – dar, de asemenea, include amenințarea foarte reală reprezentată de rachetele balistice din afara regiunii euro-atlantice” – a mai declarat Stoltenberg.

„Multe țări au în curs de dezvoltare programe de rachete balistice. Noi, în calitate de alianță defensivă, nu putem ignora această amenintare. Apărarea antirachetă este un instrument esențial pentru principala sarcină a NATO – apărarea colectivă” – a spus el.

Astăzi, în România, la baza militară americană de la Deveselu va avea loc ceremonia de lansare a sistemului de rachete Aegis.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top