Min apararii RusiaSchimbările semnificative în relațiile dintre UE și Rusia sunt posibile numai cu respectarea dreptului internațional, de aceea, pe termen lung va fi vorba doar despre o „cooperare selectivă”, se precizează în strategia de securitate și politică externă a UE: „Viziune comună, acțiune comună: O Europă puternică”, publicat de către serviciul de politica externa al UE.

„Încălcarea de către Rusia a normelor de drept internațional și destabilizarea Ucrainei a devenit o provocare pentru însăși esența ordinii europene. UE va fi unită în susținerea dreptului internațional, democrației, drepturilor omului, cooperarii și dreptului fiecărei țări de a alege în mod liber propriul viitor” – se spune în document.

În strategie se mai spune că abordarea coerentă și uniformă trebuie să rămână piatra de temelie a relațiilor dintre Rusia și UE.

„Schimbările semnificative în relațiile dintre UE și Rusia se bazează pe respectarea deplină a dreptului internațional și a principiilor care stau la baza securității europene, inclusiv Actul final de la Helsinki și a Cartei de la Paris. Noi nu recunoastem anexarea ilegală a Crimeei de catre Rusia și nu acceptăm destabilizarea estului Ucrainei” – spune documentul.

Se presupune ca UE va continua să „consolideze vecinii din est, va mari rezistenta lor și va sustine dreptul de a construi în mod liber relațiile lor cu Uniunea Europeană”.

În același timp, noteaza documentul, UE și Rusia sunt interdependente.

„Prin urmare, vom atrage Rusia la discutarea punctelor de vedere deosebite și vom coopera în cazul în care interesele noastre se intersectează. În plus față de problemele de politică externă, cooperarea selectiva poate fi aplicata si în alte domenii de interes european, cum ar fi clima, regiunea arctică, securitatea maritimă, educația, cercetarea și cooperarea transfrontalieră „- arata strategia.

Cooperarea ar trebui să includă o mai profundă coeziune socială, prin facilitarea circulației studenților, reprezentanților societății civile și a mediului de afaceri.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top