armata rusaPlanificarea bugetară a Kremlinului pentru anul ce urmează va suferi o schimbare esenţială. În premieră în ultimii ani, cheltuielile pentru apărare vor stagna, după ce au crescut constant începând cu anul 2011. Pentru anul bugetar 2014-2015 Kremlinul avea planificată o creştere cu 20 la sută a cheltuielilor pentru apărare, însă din cauza problemelor financiare creşterea s-a limitat la 10 procente, relatează adevarul.ro

Cu toate acestea, apărarea a fost singurul sector guvernamental care nu s-a confruntat cu tăieri ale cheltuielilor bugetare. În anul 2016 cheltuielile bugetare pentru acest sector vor creşte cu doar 0.8 la sută, ajungând la suma de 3.145 trilioane de ruble, ceea ce constituie, însă, doar jumătate din bugetul militar pe anul 2015 în valoare de 83.7 miliarde de dolari SUA.
În acelaşi timp, în acest an valoarea rublei a scăzut aproape la jumătate iar cea mai mare parte din cheltuielile din industria rusească de apărare se fac în ruble şi nu în dolari.
Cu bugetul apărării rămas în stagnare, pentru Kremlin va fi destul de dificil să decidă felul în care va aloca fondurile existente. Aceasta, mai ales dat fiind faptul că Rusia şi-a extins intervenţiile militare (în Ucraina şi Siria) pe parcursul acestui an, precum şi exerciţiile militare – contramăsură la extinderea prezenţei NATO în Europa. Tot aici se pune şi Programul de Reînarmare 2020, care este de asemenea planificat deja. În acest an Rusia a reuşit să-şi gestioneze povara financiară pe care a avut-o numai datorită faptului că intervenţiile sale militare nu au fost constante de-a lungul întregului an. De exemplu operaţiunile militare în Siria au fost declanşate de Moscova abia în luna septembrie. Totuşi cu un buget similar pentru anul 2016, ceva tăieri în sfera apărării trebuie să aibă loc pentru ca Moscova să-şi îndeplinească toate sarcinile asumate.

Sursa: adevarul.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to STRATFOR Cheltuielile militare ale Rusiei pentru 2016 stagnează

 1. sebastian spune:

  Asta se cearta singur. Curat ,,Latrau”.

 2. daniel spune:

  cu cine te certi?

 3. yehudy spune:

  drraga ivan, este adevarat ca in 2015 rusia a cedat teritoriu national rusesc catre china?
  daca este adevarat, draga ivan, afla ca siberia va fi a chinei in maxim 10 ani datorita prostiilor lui putin 🙂

 4. yehudy spune:

  draga ivan, in dolari bugetul militar rusesc pentru 2016 este la jumatatea celui din 2015.
  draga ivan, cred ca deja putem pregati coliva rusiei.
  draga ivan, anul 2016 este anul prabusirii armatei ruse. anul 2017 va fi anul prabusirii lui putin, draga ivan 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan, ceea ce a a uitat putin a fost sa-si consolideze economia inainte sa inceapa modernizarea armatei.
   draga ivan, sa ne uitam ce ne arata cifrele:
   1. anii 2014- 2015 – anii prabusirii economiei ruse
   2. anul 2016 – anul prabusirii armatei ruse
   3. anul 2017 – anul prabusirii lui putin.

   1. draga ivan, sa vedem de ce s-a prabusit economia rusiei, sa vedem ce s-a intamplat la inceputul anului 2014: rusia a anexat crimeea, si UE si SUA au inceput sa impuna sanctiuni economice rusiei. aceste sanctiunk loveau economia ruseasca: rusia nu mai putea importa tehnologie noua, rusia nu mai putea importa piese de schimb pentru echipamentele occidentale, rusia nu mai putea lua imprumuturi din occident.
   apoi pretul petrolului s-a prabusit datorita SUA si Arabiei Saudite. apoi rubla s-a prabusit la jumatate din valoarea din 2013. asa s-a prabusit economia rusie, draga ivan!
   2. draga ivan, sa vedem de ce se va prabusi armata rusa in 2016.
   draga ivan, in dolari bugetul militar rusesc pentru anul 2016 este la jumatatea bugetului militar din 2015.
   draga ivan, desi bugetul militar a fost taiat la jumatate, in 2016 armata rusa va avea cheltuieli mult mai mari datorita razboiului din siria. rusia va continua sa disloce trupe si tehnica militara in siria, operatiunile militare din siria vor lua amploare, asa ca si cheltuielile militare din siria vor exploda.
   draga ivan, armata rusa confruntata cu un buget taiat la jumatate si cu mari cheltuieli in siria va putea numai sa plateasca soldele in 2016.
   draga ivan, o armata care are buget numai pentru solde este o armata care se prabuseste.
   3. draga ivan, sa vedem de ce se va prabusi putin in 2017.
   cu o economie in cadere libera, rusii nu au de ce sa fie multumiti. dar faptul ca rusii nu sunt multumiti nu inseamna ca putin cade.
   dar armata care nu este multumita va duce la caderea lui putin! 🙂

 5. yehudy spune:

  draga ivan, daca prabusirea economiei ruse duce la blocarea bugetului militar rusesc, atunci este mai groasa decat credeam. ii mai dau maxim 2 ani lui putin

  • yehudy spune:

   draga ivan, avand in vedere prabusirea accelerata a economiei ruse, inseamna ca de fapt rusia va cheltui mai putini bani pentru armata.
   draga ivan, avand in vedere ca rusia va cheltui multi mai multi bani in siria, rusia nu va mai avea bani pentru cercetare-dezvoltare in domeniul militar, rusia nu va mai avea bani sa construiasca tancurile, avioanele si navele militare planificate.
   draga ivan, bugetul militar de anul viitor va permite rusiei numai sa plateasca soldele.
   draga ivan, sa-ti spun un secret: aventurile lui putin au distrus economia si armata rusiei. rusia nu mai este o superputere. rusia a devenit o putere regionala. insa rusia nu poate face fata chinei, de aceea rusia a cedat anul acesta teritorii catre china. si astfel de cedari de teritorii dinsre rusia catre china vor continua, pe suprafete tot mai mari. in 10 ani siberia va fi teritoriou chinezersc, draga ivan 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top