Timp de aproape trei ani, Kievul a încercat în zadar sa obtina trimiterea unei forte de menținere a păcii a ONU în zona de conflict din estul Ucrainei, iar Rusia s-a împotrivit. Acum însă, aceeași propunere a venit de la Moscova, scrie Stratfor.

Aflat în China cu ocazia summut-ului BRICS, Putin a declarat ca va propune Consiliului de Securitate al ONU sa desfasoare trupe de menținere a păcii pe linia frontului din Donbas. Doar asa, potrivit lui, se va putea „soluționa problema în partea de sud-est a Ucrainei“.

Timpul ales pentru această declarație indică faptul că Moscova va propune proiectul de rezoluție în timpul următoarei sesiuni a Adunării Generale a ONU, care va începe pe 12 septembrie.

„Cu toate acestea, propunerea rusa ar trebui privită mai mult ca o încercare de a ușura presiunea din partea Occidentului, în special a Washingtonului, decât un angajament sincer pentru a pune capăt conflictului”, subliniază analistii Stratfor.

Ucraina, la rândul său, suspectează deja Moscova că este mai interesata in a obtine un instrument de influentare a Occidentului, și nu o soluționare reala a situației din Donbas, mai ales ca propunerea lui Putin este mult mai limitată decât orice initiativa similara facuta pana acum de către autoritățile ucrainene.

„Organizației Națiunilor Unite nu i se va acorda acces in interiorul Donbasului sau la frontiera cu Rusia, aflat sub controlul separatiștilor. Toate acestea vor limita capacitatea de a monitoriza și împiedica fluxul de arme și oameni din Rusia”, susține Stratfor.

Primul vicepreședinte al Radei Supreme a Ucrainei, Irina Gerașcenko a comentat propunerea Moscovei în felul următor: „Putin, în cea mai bună tradiție a războiului hibrid, încearca să denatureze ideea lansata de conducerea ucraineana privind desfasurarea fortei de mentinere a pacii în Donbas“.

Cu toate acestea, multe țări occidentale au luat în serios propunerea lui Putin.

Astfel, ministrul german de externe Zigmar Gabriel, „fostul învățăcel” al lui Schroder (ex-cancelar al Germaniei, actual „servant” al Kremlinului) a declarat: „Prin propunerea de a trimite o misiune de menținere a păcii în Ucraina, Rusia și-a schimbat politica față de Ucraina. Nu ar trebui să pierdem acest moment”.

În același timp, a adăugat că, dacă situația cu „căștile albastre” se dezvoltă într-un sens pozitiv, atunci acesta ar putea fi primul pas spre ridicarea sancțiunilor.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a facut deja demersuri pentru a clarifica ce fel de misiune de menținere a păcii își doreste în Donbas. În primul rând, nu ar trebui să existe militari ruși printre pacificatori. În al doilea rând, „căștile albastre” nu ar trebui să primească niciun fel de permise din partea LNR/DNR, pe care Ucraina le declara organizatii teroriste.

Cu toate acestea, Moscova urmărește în prezent mai ales reacția Statelor Unite. În ciuda retoricii din timpul campaniei lui Donald Trump despre necesitatea de a stabili relații mai strânse cu Rusia, Washingtonul a adoptat o poziție mai beligerantă față de Moscova în comparatie cu europenii, în special în chestiuni legate de conflictul din Ucraina. Autoritățile americane continuă să îndemne Rusia să respecte termenii Acordului de la Minsk, precum și să sprijine Kievul în chestiuni politice și de securitate.

„Propunerea lui Putin de a trimite pacificatori poate fi văzută ca un efort al cărui obiectiv este de a convinge SUA și Occidentul că Rusia este interesată în reducerea violenței în conflictul din Ucraina“, – spune articolul.

Și în ciuda faptului că Moscova continuă să creeze obstacole pentru Washington în Coreea de Nord și Siria, ea vrea să demonstreze SUA capacitatea sa de a lua decizii în cunoștință de cauză si constructive. Și datorită acestei imagini a Rusiei, unii susținători occidentali ai Kievului, de exemplu Germania, mult mai probabil ca vor fi de acord cu astfel de eforturi ale Kremlinului. Demonstrând dorința de a atenua tensiunile, Rusia va avea mai mult spațiu de manevră în negocierile cu Statele Unite.

„Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia, este puțin probabil ca Putin să facă concesii serioase care ar putea dăuna popularității sale în interiorul tarii. Iar modestia sarcinilor pe care forțele de menținere a păcii ar trebui sa le aiba in Donbas, potrivit Kremlnului, sugereaza că pe termen scurt nu vor exista progrese strategice majore. Dar, mai presus de toate, propunerea lui Putin vizează divizarea poziției comune a țărilor occidentale fata de Rusia și oferirea de mai mult spațiu de manevră pentru Kremlin în construirea relațiilor sale. Momentul cheie în timpul sesiunii viitoare a Adunării Generale a ONU ne va arata cat succes vor aduce Rusiei aceste eforturi și cât de mult ea va putea sa scada presiunea Occidentului” – conchide Stratfor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Stratfor: Confiscând propunerea ucrainenilor de a trimite „căști albastre” ONU în Donbas, Putin încearcă să divizeze Occidentul

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Mostra cu Rusia si cei doi troli care se intrec in stupizenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top