razboi la comandaGrupul de contact pentru soluționarea crizei din Ucraina nu a ajuns la un acord, iar pe linia frontului numarul de victime a început să creasca și, prin urmare, analiștii Stratfor prezic că, în următoarele săptămâni, conflictul poate izbucni din nou.

Toate evenimentele recente arată că acordul Minsk-2 este doar o foaie de hartie. Deși intensitatea luptelor s-a diminuat, continuă încălcările sistematice ale acordului de încetare a focului. O înţelegere decisiva nu poate fi obtinuta din cauza partii politice a conflictului: punctele de vedere ale Kievului și aliaților săi occidentali pe de o parte și a milițiilor rebele sprijinite de Moscova – pe cealalalta, sunt izbitor de ireconciliante.

În ciuda discuțiilor nesfarsite, cele două părți nu pot conveni în două aspecte-cheie. Primul – statutul special al regiunilor separatiste.  Ucraina vrea ca milițiile sa depuna armele, și apoi se angajeaza sa modifice Constituția. Adversarii sai – dimpotrivă – vor sa influențeze gradul de autonomie ce le va fi acordat.

A doua problema este despre rolul Rusiei în regiune. Moscova consideră că ea poate să pună în aplicare orice actiune pentru apararea intereselor sale in zona fostei Uniuni Sovietice. Occidentul nu este dispus să recunoasca acest drept. Aceasta este problema care se află în inima conflictului din Ucraina, cred expertii Stratfor.

separiCriza din Ucraina ar putea fi adâncita, iar acest lucru este demonstrat de mai multe fapte, spun analistii. În primul rând, vremea: în luna august, problemele de logistica sunt mult mai ușor de gestionat decât în ​​timpul iernii sau primăvara, iar efectuarea de operațiuni militare este mai facila. În al doilea rând, continua controversa în jurul reformei constituționale din Ucraina: milițiile rebele cred că aceasta nu corespunde spiritului acordului Minsk-2. Separatistii au de gând să organizeze alegeri locale în octombrie și noiembrie, nerecunoscute de Kiev.

În al treilea rând, Moscova vede ca amenințarile Occidentului sub forma extinderii sancțiunilor nu au incetat, și, prin urmare, poate decide că nu are sens să limiteze dezvoltarea în continuare a crizei. Mai mult decât atât, NATO desfasoara noi unități în Europa de Est, iar Moscova se simte provocata.

Cu toate acestea, Rusia are o mulțime de constrângeri. Publicația menționează printre acestea probabilitatea unor consecințe economice catastrofale provocate de Occident, în situatia în care trupele ruse îşi vor face aparitia oriunde în afara granițelor sale.

„Fiecare parte încearcă acum să manevreze între agravarea situației, și încearcarea de a controla creșterea tensiunii, astfel încât să nu izbucnească un război pe scară largă.”

Cu toate acestea, având în vedere că progresele înregistrate în cadrul negocierilor nu sunt vizibile, iar Occidentul nu da semne pozitive, Rusia ar putea schimba strategia, conchide Stratfor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top