brexit

Europa nu este singura regiune care este afectata de decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, scrie compania de analiza politica si startegica Stratfor. În viitor, Brexit va avea un impact destul de important și asupra Rusiei, în special în zona de actiune a sancțiunilor occidentale. Pentru ca acum Bruxellesul este ocupat cu problema imigrației ilegale și caută să reducă la minimum efectele negative ale Brexitului, el dispune de resurse mai putine pentru a rezolva problemele din afara Uniunii Europene – în special cele din Ucraina, Siria și Nagorno-Karabah –  regiuni în care Rusia joacă un rol important.

In plus, pe termen scurt, UE va fi mai puțin interesata de promovarea proiectelor sale de integrare politică și economică în țările fostei Uniuni Sovietice, inclusiv a programului „Parteneriatului Estic”, sustine Stratfor.

Sancțiunile occidentale rămân în continuare pentru Moscova un motiv de „disconfort”, prin urmare, ea va tinde să forțeze Europa să elimine măsurile restrictive care au fost introduse prima oară în martie 2014, în contextul anexarii Crimee de catre Rusia, scrie Stratfor. Cu toate acestea, sancțiunile inițiale ale UE vizau doar 21 de persoane din Rusia și Ucraina, considerate implicate în organizarea referendumului ilegal din Crimeea. În luna mai 2014, Uniunea Europeană a introdus noi măsuri, mai stricte, în legătură cu „revolta din estul Ucrainei, sprijinita de Rusia”, iar după dezastrul aviatic al MH17 – acestea au fost extinse la companii și sectoare mai largi ale economiei ruse. După introducerea unanimă a sanctiunilor impotriva Rusiei, statele membre ale UE le-au prelungit la fiecare șase luni:  în iunie 2015, decembrie 2015 și din nou – în iulie 2016.

Lăsând sancțiunile în vigoare, UE „menține solidaritatea cu guvernul ucrainean pro-occidental și pune presiune pe Rusia de mai mult de doi ani”. Cu toate acestea, recent au aparut semne că unitatea pe această temă nu este chiar de neclintit: înainte de organizarea referendumului privind ieșirea Regatul Unit din UE, o parte din „țările UE prietenoase cu Rusia” – inclusiv Italia, Grecia și Ungaria – au insistat asupra unei discuții mai ample și dezbateri cu privire la soarta sancțiunilor. Liderii acestor țări s-au opus prelungirii automate a sancțiunilor, iar prim-ministrul italian Matteo Renzi chiar a fost unul dintre organizatorii Forumului economic care a avut loc recent la Sankt Petersburg, impreuna cu presedintele rus Vladimir Putin. Desigur, sentimentele pro-ruse nu sunt suficiente pentru a rupe unitatea UE. Dar ele demonstreaza o „incertitudine în creștere” cu privire la viitorul sancțiunilor, indiferent dacă Moscova va respecta sau nu obligatiile asumate in cadrul acordurilor de la Minsk, spune Stratfor.sanctiuni

Autorul consideră că „cel mai bun test” al unitatii UE va fi coordonarea actiunilor cu privire la iesirea Regatului Unit din UE. Având în vedere că UE a decis deja să prelungeasca sancțiunile până la sfârșitul anului 2016, dezacordurile de pe continent nu vor afecta imediat Rusia. Totusi, este posibil ca acest consens sa dispara în timpul următorului vot privind sanctiunile, de la începutul anului 2017. Marea Britanie a fost unul dintre cei mai mari susținători ai mentinerii unei presiuni economice puternice asupra Rusiei. Însă acum, statutul său în UE fiind incert, alte țări pot prinde curaj pentru a cere o ”indulcire” a poziției UE.

Moscova „este gata să profite de orice dezacord si neintelegere” din sanul UE și, cel mai probabil, va continua sa sprijine campaniile pentru ieșirea din UE, derulate de liderii eurosceptici precum Marine Le Pen în Franța sau Geert Wilders în Olanda. Kremlinul va face lobby în mod activ intereselor sale folosind „tactica zaharelului” în cazul țărilor celor mai critice față de sancțiuni.

Dar, chiar și cu aceste divergente în cadrul UE, Rusia va acționa foarte prudent,  conștienta că orice pas mai mare pe care il va face – fie că este vorba despre o ofensiva militară in Ucraina, sau încercare pe fata de a influența procesul decizional în UE – se poate intoarce impotriva ei și să conducă la consecințe negative, afirma Stratfor.

Mai mult decât atât, Rusia nu este imuna la consecințe economice negative ale Bexitului, care a condus deja la prăbușirea piețelor mondiale. În ciuda sancțiunilor, Rusia și UE continuă să faca schimburi comerciale și sa deruleze activitati financiare. E drept, la un nivel mult inferior. Economia rusă continua sa suferă de pe urma scăderii prețurilor la petrol, astfel încât a turna gaz pe foc în criză politică și financiară în Europa nu este în interesul Moscovei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Stratfor prevede probleme în prelungirea sancțiunilor europene în 2017

  1. ionel spune:

    si eu cred ca sunt nebuni din moment ce nesimtitii isi permit sa dea m u ie stapanului nostru de peste ocean

  2. bogdan spune:

    Chiar daca pare acum nesigur cu siguranta sanctiunile se vor prelungi si dupa 2017 cel putin pana porcii vor respecta intelegerile de la Minsk ! UE care este f f puternica economic si autosustenabila in comparatie cu Ospiciul nu-si va permite niciodata sa accepte tampeniile unui dictator dement fie el si putin…Chiar daca pe ici pe colo vor fi voci contrare in final ratiunea si unitatea va invinge ! Cu siguranta UE isi permite si isi va permite din ce in ce mai usor sa tina sanctiunile impotriva Ospiciului Lumea Rusa…deja UE ahizitioneaza mai multe materii prime din surse externe Ospiciului si produsele alimentare UE au patruns pe alte piete in locul pietei Ospiciului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top