cordon politieÎn 2014, serviciile speciale ruse baza puterii lui Putin în Rusia au suferit o serie de infrangeri usturatoare în cursul crizei din Ucraina și în confruntarea cu Occidentul, sustine compania de analiza Stratfor.

Cel mai mult a suferit FSB-ul. Kremlinul consideră că Ucraina este o regiune de importanță strategică pentru securitatea națională a Rusiei, de aceea criza ucraineana a fost făcuta o probleme internă și responsabilitatea exclusiva a FSB„, spune portalul analitic.

Cu şase luni în urmă au aparut zvonuri că Putin a început o curățenie în FSB, îndepărtand pe acei ofițeri și analiști care au estimat greșit situația din Ucraina. În noiembrie, liderul rus a declarat că reorganizeaza” structura FSB, iar in ultima vreme a devenit clar cam despre ce este vorba, potrivit Stratfor.

putin avionMai multe servicii mici” ale FSB Serviciul Federal de control al drogurilor (FDSC) și Serviciul Federal de Migrație (FMS) vor fi transferate în structura Ministerului de Interne.  FDSC si FMS aveau legături strânse cu FSB, iar actualul șef al FDSC este un fost general KGB.

Unul dintre obiectivele lui Putin este optimizarea activității structurilor de forta al MAI si focusarea lor pe probleme interne. In schimb, FSB va trebui sa se concentreze pe activitatea de informații și contrainformaţii. Anterior, atentia FSB era distrasa pe un sir de structuri, cum ar fi directia anti-drog, directia de migrație, controlul frontierei; iar prin transferul acestor structuri catre MAI rus, FSB va fi probabil în măsură să evite pe viitor greșelile care sa slăbeasca puterea lui Putin, sustine Stratfor.

O altă strategie pusa la cale de Putin este indepartarea sau mentinerea în umbra a persoanelor cu influenta asupra forțelor de securitate. De exemplu, actualul sef al Consiliului National de Aparare si Securitate – Nikolai Patrușev, care are o multime de suporteri loiali în cercurile FSB. El a câștigat o bună reputație în timpul organizarii operațiunilor antiteroriste din Caucazul de Nord; există zvonuri că el a organizat, de asemenea, mai multe operațiuni FSB în străinătate, de exemplu uciderea lui Alexandr Litvinenko. politisti ATR

În 2008, Putin l-a îndepartat pe Patrusev din functia de șef al FSB și l-a pus în Consiliul National de Aparare si Securitate – o pozitie care nu confera puteri, fiind mai degrava o functie organizatorica.

În decembrie, sursele Stratfor indicau despre iminenta demiterii lui Patrusev. „Cu toate acestea, este posibil ca Putin a decis să-l pastreze in functie, din cauza influenței sale în rândul forțelor de securitate, limitandu-i, totodata, aria de manevre”.

În noiembrie și ianuarie, în mass-media rusă s-a scris despre intentia lui Putin de a-l pune în fruntea Ministerului de Interne pe actualul adjunct al ministrului Vladimir Zolotov.

Acesta a condus mult timp paza si protecția personală a lui Putin. Zolotov a fost „mostenit” de Putin de la Anatoly Sobchak. Se crede acest Zolotiv este extrem de loial lui Putin și nu este asociat cu niciun grup din cadrul Kremlinului, spune compania de analiza.

FSB a avut dintotdeauna tentative de control si comanda a Ministerul de Interne, dar in ultima vreme aceasta structura de forta a început să dea semne de independenta. Aducerea lui Zolotov la carma acestui minister ar putea fi un alt semnal pentru FSB sa-si vada de lungimea nasului si sa se concentreze asupra sarcinilor sale de bază, conchide Stratfor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top