După un deceniu de exerciții și acțiuni armate, Rusia este mai bine pregătită pentru un război clasic la scară largă în Europa, crede analistul Marcin Terlikowski, de la Institutului Polonez pentru Afaceri Internaționale – PISM. În același timp, scopul manevrelor NATO a fost, în principal, exersarea operațiunilor de menținere a păcii. Ca urmare, alianța militară nord-atlantica trebuie acum să învețe cum să-și apere teritoriul și frontierele, susține expertul.

Pe 6 iunie, Institutul Polonez pentru Afaceri Internaționale (PISM) a publicat raportul Trends in Force Posture in Europe, document care analizează cheltuielile militare a patru țări din Europa de Vest, Statele Unite și Rusia. Studiul acoperă perioada cuprinsă între 2007 și 2016, scrie Interia și concluzionează că, în ultimii zece ani, Franța, Germania, Italia și Regatul Unit si-au limitat cheltuielile pentru apărare, în timp ce Rusia le-a crescut în mod constant. De asemenea, armata rusa a crescut gradul de pregătire militara și a exersat scenariile unor conflicte din zona OSCE.

„Aceste date sunt ingrijorare, deoarece arată că, în realitate, în Europa este situația în care unul dintre state –  deținator de arme nucleare (Rusia) – cheltuieste tot mai mult cu forțele sale armate, pe modernizarea acestora, cresterea combativitatii, făcând toate acestea în eventualitatea asumata de a folosi armata în Europa. În același timp, în ultimii zece ani, cele mai puternice țări din Europa de Vest și SUA au facut ceva cu totul diferit: si-au limitat efectivele forțelor armate, au eliminat anumite tipuri de arme, au limitat bugetele de aparare etc. Desigur, am putea spune ca a fost o reacție la criza financiară – erau necesare economii la buget. Cu toate acestea, în cursul acestor limitări, pregatirea de lupta a celor mai puternice țări din Europa de Vest (și SUA) scadea, și în special prezența militară americană în Europa, în timp ce rușii își modernizau armata, mergând în cealaltă direcție” – a spus Terlikowski, într-un interviu pentru Interia.

„Ne confruntăm cu situația unui dezechilibru care poate încuraja Rusia să încerce să testeze puterea militara a Alianței Nord-Atlantice. Această situație se reflectă în mod evident în ușurința cu care Rusia a anexat Crimeea și a provocat conflictul din estul Ucrainei”- a avertizat expertul.

Din documentul PISM rezulta ca, în 2016, Rusia aproape ca și-a dublat cheltuielile de apărare – de la 38 de miliarde dolari la $ 70 miliarde, ceea ce înseamna 3,4%, respectiv 5,3% din PIB. Restul lumii în mod clar a avut cheltuilelile de aparare afectate de criza financiară și de necesitatea de a face economii.

Terlikowski atrage o atenție deosebită asupra faptului că, în 2013, țările NATO au efectuat numai exerciții militare de gestionare a crizelor –  operațiuni precum cea care a avut loc în Afganistan. Între timp, Rusia a efectuat din 2007 exerciții militare care simulau razboaie în Europa – și nu împotriva gherilelor sau organizațiile teroriste (chiar dacă adesea erau denumite oficial astfel). În practică, Rusia efectua exerciții militare pentru combaterea forțelor NATO, ocuparea teritoriilor unor state și chiar folosirea armelor nucleare.

„Sunt două lumi complet diferite. Una este o operațiune de pacificare (în Africa sau Afganistan) – desigur, periculoasa și foarte costisitoare; și altceva este un conflict convențional, în care este vorba despre apărarea teritoriului. Timp de zece ani NATO s-a pregătit pentru operatiuni de menținere a pacii în afara teritoriului european. Rusia – pentru un razboi in Europa. Rezultatul este clar: Rusia este pregătită pentru acest tip de acțiune armată, NATO – nu. Trebuie remarcat că armata rusa a pus in aplicare parte din scenariile pentru care s-a pregatit în Ucraina. În schimb, NATO, abia acum reia „lecțiile” care sa-i aminteasca cum să-și apere teritoriul și granițele”-  spune Terlikowski.

Rușii desfășoară exerciții militare având în cap ideea unui razboi clasic, interstatal, a unui conflict cu NATO. Asta s-a vazut, în primul rând, în manevrele cu număr mare de soldați. În al doilea rând, armata rusa a exersat metodele de atac fără avertisment, prin verificarea capacitatii de mobilizare a armatei (în câteva zeci de ore). Este tipic pentru un conflict cu Europa.

„În schimb, daca avem de a face cu o situație precum misiunea de pace in Afganistan, aceasta se pregateste luni de zile. În primul rând, coordonarea politică, procesul de pregătire, adica generarea de forțe și mijloace –  exercițiile sunt întinse în timp. De la unitatile militare nu se cere mobilizare rapida, nimeni nu vrea ca ele sa ajunga in cateva zile in Africa ca sa mentina acolo pacea. Acest lucru necesită un mandat al Consiliului de Securitate sau un acord cu o țară care cere ajutor militar, așa cum a fost cazul în Mali și în Republica Centrafricană. Prin urmare, nu este nevoie de manevre militare care sa verifice viteza mobilizarii“, – explică analistul.

O mulțime de instrumente – acorduri legale și politice, care servesc drept baza pentru stabilitatea și asigurarea predictibilității pe continent – sunt pur si simplu ocolite sau anulate de Rusia, cum ar fi Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa, care prevedea, printre altele, vizite reciproce ale expertilor militari pentru a verifica ce fel de arme sunt stocate în unitățile militare din zonele de frontieră. A fost un mecanism care a permis națiunilor occidentale să știe ce face Rusia. Iar rușii,la rândul lor, puteau să inspecteze bazele NATO.

„Dar ei au rupt tratatul, și acum este greu sa ne dam seama ce se intampla exact la granița NATO cu Rusia. Acesta este un exemplu de probleme – astfel de instrumente anulate sau ignorate sunt mult mai multe. OSCE se confruntă cu o criză politică, fără însă să duca lipsă de instrumente pentru construirea securitatii în Europa“, – a conchis Marcin Terlikowski.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Studiu: În ultimii 10 ani NATO s-a pregătit de pace, iar Rusia de război

  1. POLITICALLY CORRECT spune:

    Pai normal ,NATO e organizatie umanitara formata din balerine si cantaretza de…cabaret !!Ce altceva sa caute decat PACEA si IUBIREA …neconditionata ??? Cei care vorbesc de milioane de soldati imprastiati pe tot globul, de tot atatea milioane de tone de munitie si armament peste tot,de razboaie cu milioane de victime,de amenintarea celei de a treia conflagratii mondiale de data asta atomica ,de turbarea cu care ca neste indraciti ucid,mint si fura ,probabil nu vad florile pacii si porumbeii albi pe care de zeci de ani asa de duios ii afiseaza in propaganda lor !! Intradevar ei ucid in numele pacii !! Moartea e cel mai mare fan ….al pacii !! In moarte totul e…linistit …si nemiscat !!

  2. naicanimeni spune:

    hai, nu pe bune! chiar ne luati de prosti? o fi rusul omul negru, dar nici cu nato nu imi e rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top