tigrul lui PutinSociologii ruși au înregistrat o creștere a valului protestatar în Rusia, potrivit celui mai recent studiu realizat de economistul Mihail Dmitriev, scrie RBC.

Studiul a fost efectuat în perioada 6-14 decembrie, pe 14 focus-grupuri la Moscova, Vladimir și în regiunea Vladimir. Un grup de sociologi a studiat starea de spirit a rușilor în aceleași regiuni în care au facut si anterior studii, dar acum au folosit practici noi. Astfel, în plus față de tehnicile standard, sociologii au organizat și focus-grupuri cu utilizarea unor teste psihologice. Acestea au dezvăluit schimbarile în opinia publică, pe care sociologia traditionala nu reuseste sa le surprinda.

Experții subliniază că agresiunea sociala, care inainte era indreptata împotriva a două principale grupuri – funcționarii de stat și muncitorii straini, are acum o nouă destinație dușmanul extern. Cu toate acestea, atitudinea negativă fata de funcționari și migranți rămâne, iar odata cu cresterea problemelor economice, cele două grupuri au devenit din nou ținta principală a agresiunii sociale.

Potrivit studiului, populația are încredere în mass-media oficială, în special în televiziune si se solidarizeaza cu pozitia statului în principal în problemele de politică externă. Dar informațiile despre realitatea intrena, mai ales economica, generează neîncredere, iar oamenii încep să caute surse alternative de infromare, în primul rând, pe internet și rețele sociale.

twitterO parte din focus-grupuri au fost realizate imediat după anunțarea mesajului președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și mulți participanți la sondaj au declarat ca nu au auzit răspunsuri convingătoare la întrebările despre ceea ce se întâmplă cu economia și modul în care situația se va rezolva, spune Mihail Dmitriev.

Aprobarea actiunilor lui Putin la Moscova ajunge la 60-70%, iar în provincie la 80%. Dar, de fapt, singurul motiv al atitudinii pozitive față de președintele în exercițiu îl reprezintă faptul ca acesta nu are o alternativă politică. Cetățenii nu văd niciun politician puternic în echipa lui Putin (mulți se îndoiesc că echipa exista) și nici în opoziție.

Cetățenii susțin ”agenda patriotică” a lui Putin. Cu toate acestea, testele psihologice arată că atingerea scopului declarat consolidarea puterii Rusiei și rolului său în lume este discutabila la nivel subconștient.

Testele psihologice standard, în care respondenții au fost rugați să compare președintele țării cu un anumit tip de animal, acum și la începutul anului, au arătat că, în subconștient, s-a schimbat și ierarhia lumii animale. Dacă la începutul anului, Rusia și Putin erau asociate cu animale puternice – cum ar fi leu, urs, taur, vultur, acum animalele alese sunt mai putin ”strașnice” lup, râs, iepure, etc.

Cel mai puternic declin in perceptia statutului în lume este la Moscova, mai puțin puternic în provincie. Astfel, potivit perceptiei sociale, ponderea Rusiei în lume a slăbit, ca urmare a provocărilor de natura politică și economică, concluzioneaza cercetatorii.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Studiu: Rușii nu mai văd în Putin un leu, ci mai degrabă un lup, râs sau chiar iepure

  1. Zorg spune:

    Un ornitoring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top